Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Jótanácsok a fűtési időszakra Nyomtatás E-mail
Írta: Bisztricz Anett   
2013. október 08.

Image A fűtési időszakra készülve a katasztrófavédelem felhívja a figyelmet a tüzelő- és fűtőberendezések, valamint a kémények karbantartásának fontosságára és a szénmonoxid-mérgezés veszélyeire.

 
A nyílt lánggal üzemelő fűtő-, melegítő- vagy főzőkészüléket minden esetben kellő óvatossággal, körültekintéssel alkalmazzuk. Csak engedélyezett típusú, kifogástalan műszaki állapotú tüzelő- és fűtőberendezéssel szabad melegíteni.
 
A gázzal üzemelő tűzhelyet nem szabad fűtés céljára használni (nem biztonságos és mérgező gázok keletkezhetnek). A tüzelő-, fűtőberendezéshez csak a gyártó által ajánlott tüzelőanyagot szabad használni.
 
Szilárd tüzelőanyaggal (fa, szén, szalma stb.) üzemelő berendezés közelébe éghető anyagot nem szabad elhelyezni. A tüzelőberendezés ajtóit állandóan tartsuk csukva. A berendezést csak akkor tisztítsuk, amikor az már lehűlt. Berendezési tárgyak, bútorok a fűtőtestek és a hozzá kapcsolódó füstelvezető csövek közelében nem helyezhetők el.
 
A füstcső hézagmentesen illeszkedjen, mert a visszaáramló füst mérgezést, a széteső cső tüzet okozhat.
 
A füstcsövet 1,5 méterenként – de legalább egy helyen – fémbilinccsel az épületszerkezethez kell rögzíteni és a kéménybe hézagmentesen csatlakoztatni. A széntüzelésű berendezést használók figyeljenek arra, hogy a szenet nedves állapotban ne tárolják be, mert öngyulladás történhet.
 
Ügyeljünk arra is, hogy a vízkör elmenő, és visszatérő szelepe a fűtés alkalmával nyitva legyen. Áramszünet esetén a keringető szivattyú nem működik! Ilyen esetben a tüzelést ne folytassuk, tartsunk készenlétben nem éghető anyagú edényt, és lapátot (pl. fémvödör, kis szeneslapát), amelyekkel ki tudjuk szedni a parazsat a kazánból, és biztonságosan kivihetjük olyan helyre, ahol azután eloltható.
 
Ha elmegyünk otthonról, ne rakjuk meg a kazánt, mert ha áramszünet lesz, a keringetés megszűntével a víz felforr a kazánban, és az felhasadhat, felrobbanhat! Fatüzelésű kandalló előtt ne szárítsunk mosott ruhát! A szilárd tüzelőanyaggal üzemelő kazánok, kandallók, kályhák nyílt égésterűek, tehát a működéshez szükséges oxigént a környezetükből nyerik!
 
Ha a tüzelőberendezés a lakásban van, ügyeljünk arra, hogy mindig legyen a tökéletes égéshez elegendő levegő, figyeljünk a megfelelő szellőztetésre! Lehetőleg csak kihűlt hamut és salakot öntsünk konténerbe.
 
Forró hamut nem szabad üríteni épületben, vagy annak közvetlen közelében, műanyag hulladékgyűjtőbe, illetve ahol az tüzet okozhat, például a száraz aljnövényzetet meggyújthatja.
 
< Előző   Következő >