Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
ELKÉSZÜLT A VISSZA A JÖVŐBE! PROGRAM ZÁRÓKÖTETE Nyomtatás E-mail
Írta: Simon Rita   
2013. október 08.
Elkészült a SZITI Szociális Egyesület és a Székesfehérvár és Környéke Közbiztonságáért Vagyonvédelmi Alapítvány konzorciumi partnerségében megvalósuló TÁMOP- 5.6.1.A-11/4-2011-0006, „Vissza a jövőbe! Pártfogoltak társadalmi integrációját segítő program Fejér megyében” című projekt zárókötete. A dokumentum bemutatójára a Fehérvári Civil Központban került sor. A kötetet Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, dr. Szabó Alíz, a Fejér Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálat igazgatója, valamint Mahler Balázs projektvezető mutatta be.
 
A kiadvány célja, hogy bemutassa azt a 18 hónapon át tartó, komplex programokat nyújtó projektet, melynek segítségével 60 pártfogó felügyelet alatt álló személy társadalmi reintegrációját segítettük.
 
A program során újszerű, a közösségi foglalkoztatáshoz kapcsolódó, ezen a területen korábban nem, vagy nem rendszeresen használt eszközöket alkalmaztunk annak érdekében, hogy csökkenjen a bűnismétlés kockázata, ezáltal a résztvevők nagyobb sikerrel tudjanak normakövető életmódot folytatni.
 
A szociális jellegű projektek a társadalom széles rétegeit kívánják megszólítani.
 
A projekt ezzel szemben egy nagyon is speciális, más hasonló projektek által elhanyagoltnak, vagy marginálisnak tekintett csoportot állított középpontba. A bűnelkövetők sajátos problémákkal és sajátos élethelyzettel bírnak, hiszen hátrányos helyzetük mellett szembesülniük kell a többségi társadalom elítélő attitűdjével, az ezzel járó folyamatos elutasítással és hátrányos megkülönböztetéssel.
 
Ez nehezíti a munkaerőpiacon történő helytállásukat, ezáltal pénzkereseti lehetőségeik csökkennek, ami további problémákat (alacsony önértékelés, szociális kapcsolatok megromlása, stb.) generál és ezáltal olyan spirálba kerül a bűnelkövető, amelyből jellemzően külső segítség nélkül nem tud kilépni. Amennyiben ez a külső segítség nem érkezik, vagy nem időben érkezik, akkor a bűnismétlés kockázata drasztikusan nő, azaz a büntetés nem éri el célját, a bűnelkövető nem „tér jó útra”.
 
A Fejér megyében megvalósuló modellprojekt által kitűzött cél éppen ezért kettős volt, egyrészt meg kell szűntetni annak a befogadó csoportnak az ellenállását, amely elítéli, kizárja magából az elítélteket, másrészt tanácsadással, kompetenciafejlesztéssel segíteni kell őket a könnyebb boldogulásban, elhelyezkedésben, szociális kapcsolataik rendezésében.
 
A zárókötet összefoglalja a projekt előzményeit, bemutatja a célokat, a célcsoportot, a működési feltételeket. Részletesen leírja a program fő tevékenységeit, a 18 hónap alatt elért eredményeket, valamint a fenntarthatóságot. A kiadvány végén három, a projekt szempontjából kiemelt jelentőségű interjú található, amellyel még jobban érzékelhető annak a szakmai munkának az eredményessége, amelyet 18 hónap alatt véghezvittek az együttműködő felek.
 
A Fejér Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata vezetőjével, a programban részt vevő pártfogó felügyelővel, valamint az egyik mentorálttal olvashatnak egy- egy interjút. A Vissza a jövőbe! program példaértékű, hiszen az állami szervek, és a nonprofit szektor először működött együtt egy projekt keretében, és ez a közös munka hatékonynak bizonyult, amelyet a kötet is részletesen bemutat.
 
A zárókötetet elsősorban szakmai és döntéshozói szinten terjesztik majd, ezzel is elősegítve azt, hogy a projektben alkalmazott technikák és az ezzel elért eredmények minél szélesebb körben ismertek és felhasználhatóak legyenek.
 
A kiadvány elektronikus formában letölthető a www.visszaajovobe.eu honlap „Kiadványok” menüpontja alól.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >