Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Szent István középiskolák találkozója Székesfehérváron
Szent István középiskolák találkozója Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2013. október 14.

Image Székesfehérváron rendezték meg találkozójukat a Szent István nevét viselő magyarországi középiskolák. A Ciszterci Szent István Gimnázium által szervezett eseményre Budapestről, Kalocsáról és Székesfehérvárról érkeztek vendégek, akiket dr. Cser-Palkovics András polgármester fogadott a Városházán. A küldöttségek délelőtt a Hiemer-házban ismerkedtek egymással, délutáni programjuk során pedig látogatást tettek a Nemzeti Emlékhelyen, államalapító királyunk sírjánál.

 

Az iskolák államiságunk jubileumi évében, 2000-ben alapították meg a Szent István Középiskolák Szövetségét. (A kilenc intézmény közül az Esztergomi Szent István Gimnázium már megszűnt.) Eddig Esztergomban, Kalocsán és Budapesten szerveztek találkozókat a tanárok és a diákok részvételével. A szervezet megalapítása több jelentős célt szolgál: a pedagógusok, tantestületek egyeztethetik szakmai tapasztalataikat, az iskolák kölcsönösen cserélhetik kiadványaikat, tudósítanak egymás eseményeiről, együtt vesznek részt kirándulások és egyéb programok szervezésében, közösen írnak ki pályázatokat és Szent István tanulmányi versenyeket, illetve a diákönkormányzatok tartják egymással a kapcsolatot.

Részlet a Szent István Középiskolák Szövetségének alapító okiratából: 

„Magyar Millennium – keresztény államiságunk alapítása – évében, alulírott Szent Istvánról elnevezett középiskolák, tradicionális szövetséget hozunk létre a magyar hagyományok ápolására és kutatására, a tradíciók ébrentartására és fejlesztésére iskoláinkban és régiónkban a magyar és európai keresztény értékrendet képviselve. Az eredményeket, főbb eseményeket internetes szerveren tesszük hozzáférhetővé.”

A szövetség tagjai: 

Szent István Gimnázium, Budapest:
Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola, Budapest
Szent István Közgazdasági Szakközépiskola, Budapest
Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari SzakközépiskolaSzékesfehérvár
Belvárosi I. István Középiskola, Székesfehérvár
Ciszterci Szent István Gimnázium, Székesfehérvár
Szent István Egyházi Általános Iskola és Gimnázium, Makó
Szent István Gimnázium, Kalocsa

A találkozón ugyancsak részt vett Szili Károly, a szövetség titkára ésDr. Vörös István, 60 éve érettségizett cisztercis diák, meghívott előadó is.

A szövetség megálmodója, kezdeményezője és titkára, Szili Károly ez év januárjában részt vett a 2013-as Szent István Emlékév megnyitóján Székesfehérváron, ekkor merült fel a Szent István Középiskolák Találkozójának ötlete.  Szili Károly kérésére a programot a Ciszterci Szent István Gimnázium szervezte meg október 11-re. Az intézmények küldöttségei délelőtt a Hiemer-házban szerveztek közös programot, melynek keretében bemutatkoztak a résztvevő iskolák igazgatói, majd a diákok háromperces prezentációkat tartottak a tanintézményekről. A közös ebéd után 13.00 órakor Székesfehérvár polgármestere fogadta a delegációkat a Városháza Dísztermében. Dr. Cser-Palkovics András beszélt a 2013-as Szent István Emlékévről, valamint Székesfehérvár, a Városháza és a történelmi falfeliratok jelentőségéről. Hangsúlyozta: az Emlékév egyik legfontosabb küldetése, hogy közösségeket formáljon, melyben nagy szerepet vállalnak a város diákjai. Mint mondta: „Reméljük, hogy a mai kor fiataljai - akár városvezetőként is - jelentős szerepet vállalnak majd 2022-ben, az Aranybulla Székesfehérváron történő kihirdetésének nyolcszázadik évfordulóján, majd a 2038-as jubileumi évben.”Székesfehérvár polgármestere köszönetét fejezte ki a Szent István Középiskolák Szövetségének, amiért ápolja az államalapító király által ránk hagyományozott, nagy felelősséggel járó történelmi örökséget. Dr. Cser-Palkovics András ugyancsak köszönetet mondott a székesfehérvári középiskoláknak, amelyek többek között a mai rendezvénnyel kapcsolódtak a 2013-as Emlékévhez. A városházi találkozón Orosz Ágoston, a szervező Ciszterci Szent István Gimnázium igazgatója megköszönte Székesfehérvár Önkormányzatának meghívását, a budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola diákjai pedig dalcsokorral köszöntötték a találkozó résztvevőit.

Délután a küldöttségek látogatást tettek a Nemzeti Emlékhelyen, megkoszorúzták Szent István sírját. Programjuk kötetlen, baráti beszélgetéssel ért véget a Ciszterci Gimnáziumban.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >