Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Megalakult az Irányító Testület Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2013. október 17.

Image A Városházán tartotta tegnap alakuló ülését az az Irányító Testület, amelynek vezetésével megkezdődött a kohéziós politika következő hétéves (2014-20) költségvetési időszakára vonatkozóan a Székesfehérvár és térsége számára szükséges fejlesztési program tervezése.

 

A 2014-2020-as programozási időszak stratégiai alapdokumentumaként definiált „Európa 2020 stratégia” célul tűzte ki az intelligens, fenntartható és befogadó Európa megvalósítását. Az EU 2020 stratégia sikeres megvalósításában a városoknak kiemelkedő szerep jut. A jövőbeni kohéziós politika ösztönözni kívánja az integrált várospolitika alkalmazását, amely a fenntartható városfejlesztés megvalósításán keresztül erősíti a városok kohéziós politikában betöltött szerepét. Alapelvként fogalmazódik meg, hogy a fenntartható városfejlődés érdekében olyan integrált stratégiákra van szükség, melyek célul tűzik ki a várostérségeket érintő gazdasági, környezeti és társadalmi jellemzőkkel összefüggő problémák kezelését. 

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Közgyűlése elfogadta és meghatározta ehhez kapcsolódóan a város és térsége 2014-20-as programozási időszakra vonatkozó Integrált Településfejlesztési Stratégia (ITS), valamint a Településfejlesztési Koncepció (TFK) elkészítésének keretrendszerét, valamint szabályozta stratégiaalkotáshoz kapcsolódó feladatokat. 

 

 


 

„Alapvető változás lesz 2014-től a fejlesztéspolitikában. Sikerült elérni, hogy a nagyvárosoknak kiemelt fejlesztési források álljanak rendelkezésükre, azaz külön lehetőségekhez jussunk. Ezek alapja azonban végre a városok által megfogalmazott fejlesztések lesz, azaz mi dönthetjük el, hogy mire igényelhetjük a forrásokat. Összesen több mint 600 milliárd forint lesz az az összeg, amelyet a 22 megyei jogú város megszerezhet a pályázataihoz. Nagy a tét, ezért is fontos, hogy ez a konzultációs folyamat eredményes legyen, amely az elkövetkező hónapokban zajlik majd és amely alapján Székesfehérvár Településfejlesztési Stratégiája elkészül 2014. szeptember 30-áig.” – mondta el az alakuló ülést követően dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere hozzátette azt is: „Számos fejlesztést – például a Nemzeti Emlékhely, valamint a kórház fejlesztését, a rendezvénycsarnok megépítését – nemzeti üggyé emelt a kormány augusztusi fehérvári ülésén, ezért most az uniós forrásokat más fejlesztésekre tudja összehangolt módon felhasználni Székesfehérvár.” 

A Közgyűlés a komplex tervezési feladattal a SZÉPHŐ Zrt-t bízta meg. A feladat kiemelt jelentőségű, hiszen a TFK és az ITS megalkotása alapozza meg Székesfehérvár és térsége számára a 2014-2020-as uniós programozási időszak forrásainak lehívását. 

„Azért örülünk ennek a felkérésnek, mert így nemcsak a program összeállítását, hanem a konkrét projektek végrehajtását is ugyanazok a szakemberek, ugyanaz a szellemi állomány tudja majd biztosítani. Mi pedig kiemelten figyelünk arra, hogy ezek a helyi közösség érdekeit szolgáló eredményeket hozzanak majd. Az Irányító Testület és a munkacsoportok munkáját is mi segítjük, összegezzük majd. A fő cél, hogy a lakosság életminőségét javító, a helyi érdekeknek tényleg megfelelő fejlesztésekre nyíljon lehetőség 2014 és 2020 között. Ezt szolgálja az is, hogy a szerdán megalakult 14 fős Irányító Testület munkáját a mindenkori polgármester vezeti, a testületbe pedig az önkormányzati, az állami, a civil érdekképviseleti, valamint a gazdasági szférát és a felsőoktatást reprezentáló szervezeteket is bevontuk.” – mondta el dr. Temesvári Balázs. A Széphő Zrt. vezérigazgatója kitért arra is: „Gazdaságfejlesztés és turizmus, a humán erőforrás fejlesztésére fókuszáló, valamint egy környezetvédelmi tematikus munkacsoport szerveződött. Ehhez kapcsolódik a Széphő Zrt., amelynek tervező kollégái ezt a folyamatot végigkövetik és összegzik, véglegesítik a helyi igényekhez leginkább igazodó és reálisan megvalósítható program kialakítását.” 

A közös cél, hogy a 2014-20 közötti EU-s programidőszakban várhatóan rendelkezésre álló fejlesztési források a lehető legnagyobb mértékben szolgálják majd Székesfehérvár növekedési, versenyképességi céljait, fejlesztési igényeit, valamint, hogy a specifikusan a várost érintő problémák kerüljenek érvényesítésre az elnyert források felhasználásával.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >