Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Műemléki felújítások és ingyenesen tulajdonba adható ingatlanok Nyomtatás E-mail
Írta: Czifra Boglárka   
2013. október 21.

Image A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. számos, a Magyar Állam tulajdonában lévő Fejér megyei műemlék rekonstrukcióját hajtja végre. A társaság tevékenységének köszönhetően megújul egyebek mellett a soponyai Zichy-kastély, valamint a Csókakői-vár és a Fehérvárcsurgói Károlyi kastély kertje is. Az MNV Zrt. erősíteni kívánja továbbá az ingyenesen tulajdonba adható ingatlanok számát a megyében, ezért a társaság kollégái a vagyonkezelésről és a tulajdonba adás eljárásrendjéről tájékoztatták az önkormányzati képviselőket.

 

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. célja a felelős vagyongazdálkodás és az állami tulajdonban lévő ingatlanok hatékony hasznosítása. A társaság ezért számos műemléképület felújítási munkálatait indította el, valamint Országos Vagyongazdálkodási Roadshow keretében tájékoztatja a megyei önkormányzatok képviselőit a vagyongazdálkodás jó gyakorlatairól és az ingyenesen tulajdonba adható ingatlanok eljárásrendjéről. 

Az MNV Zrt. Fejér megyében számos műemléki ingatlan felújítását hajtja végre. Jelenleg folyamatban van a soponyai Zichy-kastély földszinti szárnyainak, bádogos-szerkezeteinek, fedésének felújítási és állagmegóvási munkái 39.406.320 Ft értékben. A Csókakői-vár kápolnájának és várfalának rekonstrukciós munkálataira 34.722.326Ft-ot fordít az MNV Zrt. Európai Uniós pályázati forrás bevonásával továbbá több mint 200 millió Ft áll rendelkezésre a fehérvárcsurgói Károlyi kastélykert rekonstrukciójára.

A társaság célja felelős vagyongazdálkodóként, hogy a megyei önkormányzatok éljenek az ingyenesen tulajdonba adható ingóságok és ingatlanok igénylésének lehetőségével, és ennek köszönhetően hasznosuljanak az állami vagyonelemek. A MNV Zrt. által indított, az állami tulajdonban lévő ingatlanok és ingóságok ingyenes tulajdonba adásának eljárásrendjét és a vagyongazdálkodás jó gyakorlatait ismertető Országos Vagyongazdálkodási Roadshow székesfehérvári állomásán Márton Péter, az MNV Zrt. vezérigazgatója a társaság működéséről tájékoztatta az önkormányzatok képviselőit. Dr. Bálizs Szabolcs, az MNV Zrt. területi iroda vezetője pedig a megyei szintű együttműködések eredményeit ismertette.

Az eseményen köszöntőbeszédet mondott Székesfehérvár polgármestere. Dr. Cser-Palkovics András az MNV Zrt.-vel való együttműködésre sorolt fel példákat. Mintegy fél éves tárgyalássorozat eredményeként orvosolták az Alba Volán Zrt. és a székesfehérvári közösségi közlekedés helyzetét, amely a jövőre nézve is megoldást nyert.  A közösen kidolgozott, azóta más nagyvárosokban is alkalmazott modell garantálni tudja a működőképességet a jelenben és a jövőben is. Dr. Cser-Palkovics András rámutatott: Székesfehérváron az állami tulajdonban lévő, nem megfelelően kihasznált, és az Önkormányzat által térítésmentesen megigényelt ingatlanok mindegyike esetében történt előrelépés, megoldás. Ezen ingatlanok fontos lehetőségeket rejtenek a jövőben a város közössége számára. A polgármester hozzátette továbbá: ha az a cél, hogy a biztonságosan és olcsón működő közszolgáltatások közösségi tulajdonba kerüljenek, és lehetőség legyen ezek fejlesztésére is, akkor szükséges az együttműködés az állam és az önkormányzatok között. 

A Fejér Megyei Kormányhivatal részéről Dr. Galambos Dénes kormánymegbízott a kormányhivatal és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. együttműködési területeit mutatta be.   

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Országos Vagyongazdálkodási Roadshow-ja az év végéig hazánk összes megyéjébe ellátogat azzal a céllal, hogy önkormányzati vagyonkezelés lehetőségeiről, kockázatairól és modelljeiről adjon tájékoztatást

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >