Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Járvány az enyingi iskolában
Járvány az enyingi iskolában Nyomtatás E-mail
Írta: Fejér Megyei Kormányhivatal   
2013. október 22.

Image Az Enyingi Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói között gyomor-bélrendszeri tünetekkel, hasmenéssel, hányással, lázzal járó megbetegedések fordultak elő, tömeges számban. A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve, az Élelmiszerlánc- biztonság és Állategészségügyi Igazgatóság és a Székesfehérvári Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézete nagy erőkkel folytatja a járvány kivizsgálását.

 
A Fejér Megyei Kormányhivatal 2013. október 17-én értesült a tanulók körében előfordult, nagy számú megbetegedésről. 2013. október 16-21. között 100 főnél (92 fő tanuló, 8 fő felnőtt) jelentkezett hányással, hasmenéssel, lázzal járó megbetegedés.
 
A legtöbb megbetegedés 2013. október 16-án, csütörtökön jelentkezett – tájékoztatott dr. Müller Cecilia megyei tisztifőorvos, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv vezetője.
 
A megbetegedések kapcsán, több esetben, kórházi kezelés is szükségessé vált. A betegek közül 11 főt jelenleg is kórházban ápolnak. Az eddigi járványügyi vizsgálat felvetette az ételfertőzés alapos gyanúját. A további megbetegedések elkerülése érdekében a főzőkonyha működése felfüggesztésre került, a helyszíni vizsgálatok kapcsán felfedett konyhatechnológiai hiányosságok miatt.
 
A népegészségügyi szakemberek az iskolában teljes körű fertőtlenítő nagytakarítást rendeltek el, továbbá felhívták a figyelmet a higiénés rendszabályok fokozott betartására. A betegek székletének laboratóriumi vizsgálatai folyamatosan zajlanak. Az eddig elvégzett vizsgálatok 16 beteg székletéből Salmonella baktériumot mutattak ki.
 
****
 
A Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonság és Állategészségügyi Igazgatóság saját hatásköri feladatainak megfelelően, végezteti az élelmiszer- és a környezeti minták vizsgálatát. A kivizsgálást csütörtökön azonnal megkezdték, majd folytatták pénteken és szombaton, mind a tálaló, mind a főzőkonyhán.
 
Dr. Sziebert Gergely megyei igazgató főállatorvos, a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonság és Állategészségügyi Igazgatóság vezetője tájékoztatása szerint a kivizsgálás során megállapították: a tálalókonyha külön engedély nélkül működik, a kézmosóknál nincs meleg víz, a fogyasztói edények mosogatását - bár a feltételek rendelkezésre állnak -, nem a jogszabályi előírásoknak megfelelő gyakorlat szerint végzik, továbbá a dokumentáció is hiányos.
 
A főzőkonyhán higiéniai hiányosságokat, a jó higiéniai gyakorlat hiányosságait és a dokumentáció hiányosságát tapasztalták. Azonosíthatóság és nyomokövethetőség hiánya miatt kb. 30 kg fagyasztott hús forgalomból való kivonását rendelték el azonnali hatállyal, és a működést a hatóság további intézkedéséig felfüggesztették.
 
A kivizsgálás során a két konyháról összesen 14 ételmintát, 1 alapanyag mintát, 2 fertőtlenítőszer mintát, illetve 19 tisztasági törlet mintát (összesen 36 mintát) vettek, melyek laboratóriumi vizsgálata folyamatban van.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >