Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége XXV. szimpóziuma
Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége XXV. szimpóziuma Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2013. november 08.

Image Székesfehérvár ad otthont az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége XXV. szimpóziumának. A háromnapos programsorozat az igazgatótanács ülésével kezdődött, majd a közgyűléssel folytatódott. Az eseményekről sajtótájékoztatón számolt be De Blasio Antonio, a szövetség főtitkára, Miklósyné Bertalanfy Mária, az igazgatótanács elnöke és Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok.

 

A 2013-as Szent István Emlékévben Székesfehérvár tölti be az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének elnöki posztját. Az 1988-ban megalakult szervezet, amelynek alapítói között szerepel városunk, ma 18 tagvárost számlál. A háromnapos tanácskozáson a tagok beszámolnak az idén végzett munkáról, megosztják tapasztalataikat, és egyeztetik feladataikat, kötelezettségeiket a jövőt illetően.

 

 


 

De Blasio Antonio, a Szövetség főtitkára a közgyűlés előtt tartott sajtótájékoztatón köszönetet mondott a városnak, hogy vállalta az idei szimpózium megrendezését. „Nagy örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége immár 25. alkalommal rendezi meg éves szimpóziumát, amelynek fő témája az "Egészséges Ifjúság - Egészséges Nemzet". Szeretnénk elérni, hogy az egészséges ifjúság és az azon keresztül megcélzott egészséges nemzet ne csupán a betegségek csökkentését jelentse, hanem a fizikai és szellemi egészség magas szintjét is.” A főtitkár kiemelte, a közgyűlés előtt javaslatot tesz a szövetség átalakítására. Az elmúlt években sok megkeresés érkezett határon túli, magyar nyelvű településektől, hogy szívesen csatlakoznának a szervezethez. Ennek a kérésnek eleget téve döntenek arról, hogy új, Egészséges Városok Magyar nyelvű Szövetsége néven működik tovább a szervezet, lehetőséget adva ezzel a határon túli települések csatlakozására.

Az Igazgatótanács ülésén a szervezeti kérdések mellett szó volt a jövő év szakmai prioritásairól. „Ez most azért is izgalmas kérdés, mert megkezdődik a hatodik ötéves ciklus a nemzetközi és hazai szervezet életében. A jövő évre három fő témakör szerepel az első helyen: egészségfejlesztési tervezés, és az ehhez kapcsolódó egészség-hatásvizsgálat; egészséges életmód; egészségműveltség.” – ismertette az Igazgatótanács elnöke. Miklósyné Bertalanfy Mária hozzátette, hogy az Egészség 2020 dokumentumnak egyik fontos célkitűzése, hogy az egészségügyi rendszerek a társadalom igényeinek megfelelően alakuljanak. A szervezet célja, hogy az egészségi ismereteket olyan módon bővítsék, hogy ezek a szolgáltatások mindenki számára elérhetők legyenek.

 


 

 

Székesfehérvár 1988-tól vesz részt a WHO Egészséges Városok Mozgalom munkájában. „Az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége 1992-ben alakult meg négy év hálózati együttműködést követően 10 tagvárossal. Az erről szóló dokumentumot Székesfehérváron írták alá.” – mondta Östör Annamária. „A Szövetség tagjaként, a jövőért érzett felelősség tudatában városunk egészségfejlesztési tervet készített, amely tovább erősíti az egészséges életmód kialakítását. A 2013-as Szent István Emlékévben a város, mint a Szövetség éves elnöke megmutathatja, hogy a történelmi múlt ápolása mellett nagy hangsúlyt fektet az egészség megőrzésére is, hiszen ez a jövőnk záloga.” – emelte ki az egészségügyi és sporttanácsnok. Östör Annamária hozzátette: „ A jövő év egyik fő feladata az egészség-hatásvizsgálat bevezetése, amely szerepel Székesfehérvár Önkormányzatának tervei között.”

A tagvárosok közgyűlésén megjelenteket dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte. A város vezetője köszönetet mondott, hogy ismét visszatért Székesfehérvárra ez a kiváló kezdeményezés és köszöntötte Balsay István egykori polgármestert, aki egyik tevékeny részese volt a szervezet létrejöttének. „ Az emberek mindennapjait meghatározza az egészség, az egészségmegőrzés, az egészségügy kérdése. Székesfehérvár egészségfejlesztési tervének megvalósításában komoly segítséget jelentenek a várossal együttműködő helyi civil szervezetek, egészségügyi és oktatási intézmények, a székesfehérváriak. Jó példával elől járva gondoskodhatunk a ma ifjúságának egészségéről, amely alapja az egészséges nemzetnek.” – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András, aki hasznos és kellemes időtöltést kívánt a szimpózium résztvevőinek.

A köszöntőket követően a közgyűlés döntött arról, hogy 2014-ben Baja tölti be az Egészséges Városok Magyar nyelvű Szövetségének elnöki posztját és rendezi meg az éves, országos szimpóziumot is. A szervezet székesfehérvári programja pénteken szakmai előadásokkal folytatódik. Az „Egészséges Ifjúság – Egészséges Nemzet” című szimpóziumon székesfehérvári szakemberek, előadók is szerepelnek.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >