Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
EGYÜTTMŰKÖDÉST ÍRT ALÁ A SZÉKESFEHÉRVÁRI TÖRVÉNYSZÉK ÉS A TANKERÜLET Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2013. november 08.

Image Együttműködési megállapodást írt alá tegnap délután a Klebersberg Intézményfenntartó Központ és a Székesfehérvári Törvényszék. A „Nyitott bíróságok” program célja többek között, hogy a diákok az életkori sajátosságaiknak megfelelően betekintést nyerjenek az igazságszolgáltatás munkájába, megismerjék a magyar jogrendszert.

 
A Székesfehérvári Törvényszék biztosítja, hogy a fiatalok megismerkedjenek a jogi alapfogalmakkal és bízom abban, hogy kevésbé fognak tartani a bíróságtól, ha később kapcsolatba kerülnek akár tanúként vagy vitás ügyben a bírósággal – mondta Dr. Gerber Tamás a Székesfehérvári Törvényszék elnöke.
 
Jobban tudnak majd eljárni ügyeikben és tisztában lesznek lehetőségeikkel és kötelezettségeikkel. A fiatalok bírósági látogatása pedig alkalmas lehet arra is, hogy felhívjuk a figyelmüket olyan magatartásformákra, melyek jogba ütköznek, ezáltal pedig prevenciós hatást is el tudunk érné – emelte ki a megállapodás előtt tartott sajtótájékoztatón.
 

 
 
A Nyitott bíróság program keretében általános és középiskolás diákok, valamint felsőfokú intézmények hallgatói ismerhetik meg jobban a bíróságok működését és az igazságszolgáltatás rendszerét.
 
Az iskolások akár osztályfőnöki órák keretében is kaphatnak jogi ismereteket a bíróságon, de igény esetén a Törvényszék fiatal jogászai az iskolába is elmennek foglalkozást tartani. Veszeliné Pénzes Ildikó a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székesfehérvári Tankerületének mb. vezetője örömét fejezte ki, hogy a diákok közvetlenül a Törvényszéken ismerkedhetnek a bíróság működésével.
 

 
 
Fontos, hogy tisztában legyenek a jogaikkal és a kötelezettségeikkel is. Mindezt pedig bíróságon dolgozó jogászoktól, autentikus szakemberektől hallhatják. A megállapodás aláírásakor, fiatal jogászok mellett - akik a Székesfehérvári Törvényszéken dolgoznak - több fehérvári iskola igazgatója is ott volt a Hiemer-ház Boross termében. Az együttműködési megállapodás létrejöttét Székesfehérvár Önkormányzata is segítette.
 
A fehérvári fiatalokról szólva dr. Cser-Palkovics András párhuzamot vont a Székesfehérvári Törvényszék és a Városháza épülete között. Mondván, hogy mindkettő szép és patinás épület és mindkettőben olyan szervezet működik, amely szeretné kinyitni kapuit az itt élők előtt.
 
Arról is beszélt a sajtótájékoztatón, hogy egykori jogászként azért is örül a megállapodásnak, mert ilyen formában a jogot közelebb lehet vinni a fiatalokhoz és mindezt a jogi hivatás csúcsa a bíróság viszi közel hozzájuk.
 

 
„Polgármesterként pedig azért is támogatom a nyitott bíróság programot, mert a bírósági épületek, így a Székesfehérvári Törvényszék épülete is távolságtartóan szép. Nagyon izgalmas egy ilyen épületbe belépnie a középiskolás diákoknak és ezáltal talán a jogi ismereteken kívül az épületet is közelebb viszi a fiatalokhoz” – mondta.
 
A tegnap délutáni rendezvényen a Nyitott bíróság programot elindító Országos Bírósági Hivatal képviseletében dr. Tolnai Katalin volt jelen.
 
Ő saját szakterületéhez, a mediációhoz kapcsolódóan arról beszélt, mennyire fontos megtanítani a fiataloknak, hogy az életükben felmerült vitás helyzeteket, konfliktusokat hogyan lehet békés eszközökkel rendezni.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >