Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow KEZDŐDIK A VELENCEI-TÓ VÍZPÓTLÁSA
KEZDŐDIK A VELENCEI-TÓ VÍZPÓTLÁSA Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2013. november 11.

Image A Velencei-tó vízállása a szabályozási sáv alá került, ezért november 12-én, kedden megkezdik a vízutánpótlást. Ezalatt a Székesfehérvár-Kisfalud-Dinnyés közötti kerékpárútnak az M7 autópálya keresztezésében lévő szakasza víz alá kerül. A tóvízállása hétfőn reggel 119cm az ideális 145 helyett. Az idén leesett csapadék mennyisége meghaladja a sokáves átlagot.

 
A Velencei-tó vízpótlása 1993 közepén indult meg, amikor a tó szintje az elmúlt 40 év legkisebb vízállására, 71 cm-re csökkent.
 
A vízpótlás és a csapadék növekedés hatására 1995-re megszűnt a vízhiány és helyreállt a Velencei-tó vízháztartása. A vízpótlás időszakában a Székesfehérvár-Kisfalud-Dinnyés közötti kerékpárútnak az M7 autópálya keresztezésében lévő szakasza víz alá kerül, ezért a kerékpárosoknak javasolják az újonnan megépült Kisfalud-Pákozd-Sukoró út használatát.
 

 
A vízpótlás a pátkai tározóban felhalmozódott vízkészlet nem megfelelő vízminősége miatt eddig nem volt elvégezhető. A napos, meleg őszi időjárás miatt a vízminőség mostanra vált vízpótlásra alkalmassá.
 
A Velencei-tó jelenlegi 119 centiméteres vízállása 26 centiméterrel marad el az erre az időszakra előírt optimális, 145 centiméteres vízszinttől és 12-vel az erre az időszakra előírt minimális, 130 centiméterestől.
 

 
 
A pátkai és a zámolyi víztározóban lévő vízmennyiség lehetővé teszi, hogy a tó vízállása a szabályozási sávba kerüljön, ezért a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kedden megkezdi a vízpótlást. Ennek előkészítéseként a zámolyi tározóban lévő vízkészlet egy részét a pátkai tározóba engedik.
 

 
A vízpótlás a Velencei-tó 135 centiméteres vízállásáig, vagy a téli jeges időszak bekövetkezéséig folyik. A vízpótló tározók együtt 12,3 millió m3 vízmennyiséget, a Velencei-tó vízkészletének 30%-át (51 cm vízoszlop) tudják biztosítani a vízhiányos időszakban.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >