Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Átadták Székesfehérváron a gyermekbarát meghallgató szobát Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2013. november 11.
Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes személyesen adta át dr. Varga Péter r. ezredes, megyei rendőrfőkapitánynak a gyermekbarát meghallgató szoba alkalmassági tanúsítványát.

 

Az ország tizenkilencedik gyermekbarát meghallgató szobáját adták át a sajtó jelenlétében 2013. november 8-án Székesfehérváron.

 

A bűncselekmények gyermekáldozatai az eljárás során nem válhatnak még egyszer áldozatokká - ez a fő üzenete annak a KIM rendeletnek, melyet Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter 2011. novemberében hozott, és amely tartalmazza többek között, hogy 2014-ig minden megyeszékhelyen kötelező létrehozni gyermekbarát meghallgató szobákat. Az ország több pontján adtak már át ilyen helyiséget. Székesfehérváron a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság M7-es Autópálya Alosztályának épületében került ez kialakításra.

Az átadó ünnepségen Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter tájékoztatást adott arról, hogy 2013. december 31-ére az ország összes megyéjében lesz gyermekbarát meghallgató szoba.

Kihangsúlyozta, hogy a program megvalósulása jól tükrözi az államigazgatási szervek és a Rendőrség közötti együttműködést. Mint elmondta, a rendőrök ezen szobák kialakításakor, a szakmaiságon túl lelkületüket is beletették. Így egy-egy bűncselekmény gyermek érintettjei a büntetőeljárások során oldottabban tudnak beszélni a velük történtekről.

Beszélt arról, hogy jövőbeni terveik között szerepel egy „gyermekbarátabb” igazságszolgáltatás kialakítása.      

Törő Gábor, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke kihangsúlyozta, hogy reményeik szerint ez a gyermekbarát meghallgató szoba hozzájárul ahhoz, hogy azok a 14 év alatti gyermekek, akiket ebben a környezetben hallgatnak meg, mint bűncselekmény elkövetőit, felnőttként nem válnak bűnelkövetőkké. Azon gyerekeket pedig, akik sértettként kerülnek itt meghallgatásra, kevesebb trauma éri a meghallgatásuk során.

Beszéde végén köszönetet mondott mind a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak, mind a Belügyminisztériumnak és a Rendőrségnek is a gyermekbarát meghallgató szoba kialakításáért.         

Dr. Varga Péter r. ezredes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője arról adott tájékoztatást, hogy a gyermekbarát meghallgató szoba kialakításánál több tényezőt is figyelembe vettek. A helyiség ugyanis nem a főkapitányság épületében, hanem az M7-es Autópálya Alosztály Székesfehérvári Objektumában alakították ki.

Ennek egyik oka az volt, hogy ez egy rendőrségi szempontból ingerszegényebb környezet. Itt a gyermekek nem találkoznak olyan bűnelkövetőkkel, akiket bilincsben és vezető száron kísérnek rendőrök, illetve egy–egy bűnügy kapcsán kihallgatásra váró személyekkel.

Másik oka logisztikai volt. Az M7.es autópályához közeli épületet ugyanis a megyében lévő mind a hat rendőrkapitányság munkatársainak könnyen megközelíthető.

Kihangsúlyozta, hogy annak ellenére, hogy a büntetőeljárásban nem előírás, a megyében mégis minden gyermekmeghallgatást pszichológus jelenlétében végeznek a nyomozók, könnyebbé téve ezzel a 14 év alatti kiskorúak feloldódását.

A beszédeket követően miniszterelnök-helyettes átadta a gyermekbarát meghallgató szoba alkalmassági tanúsítványát a főkapitánynak.

A sajtó képviselői ezt követően tekinthették meg a korszerűen kialakított helyiséget, ahol Szatmári Adrienn, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság pszichológusa adott arról tájékoztatást miniszterelnök-helyettesnek, hogy egy ilyen gyermekbarát közegben mennyivel egyszerűbben és könnyebben fel tudnak oldódni a gyermekek.    

 

 

 
< Előző   Következő >