Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Adósságkonszolidáció - kétmilliárd forintos támogatás a Kórháznak
Adósságkonszolidáció - kétmilliárd forintos támogatás a Kórháznak Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2013. november 28.

Image Kiemelten érinti a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházat az az adósságkonszolidációs program, melynek keretében összesen több mint 33 milliárd forintot fordíthatnak az egészségügyi intézmények a lejárt szállítói tartozásaik kifizetésére. A székesfehérvári kórház kétmilliárd forintot kap, ami az egyik legnagyobb összegű támogatás. Az adósságcsökkentés lehetőségeket nyit az újabb fejlesztések és a korszerűbb betegellátás irányába.

 

Mindezt sajtótájékoztatón jelentette be Vargha Tamás államtitkár, dr. Cser-Palkovics Andráspolgármester és Dr. Csernavölgyi István, a kórház főigazgatója. 
 
A sajtótájékoztatót megelőzően a résztvevők bejárást tartottak a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház új létesítményénél, ahol javában folyik az építkezés. Várhatóan jövő év májusában adják át a hatezer négyzetméteres, háromszintes épületet, ahol helyet kapnak a műtők, az intenzív osztály, a szeptikus osztály és a központi sterilizáló. Az átadást követően kerülhet sor az újabb fejlesztésekre, többek között a hotelépület és a diagnosztikai épületek érintett szakaszainak felújítására, és egy új, körülbelül 100 férőhelyes parkoló kialakítására. 
 

 

 


 

A bejárást követő sajtótájékoztatón elhangzott, hogy országosan kilencvenhárom fekvőbeteg intézmény kap összesen 33,1 milliárd forintot, amelyet a lejárt szállítói tartozás kifizetésére fordíthat, így a kórházak rendezhetik a legrégebb óta görgetett adósságokat. Az intézkedés kiemelten érinti a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházat Székesfehérváron. A régióban egyedüliként komplex szolgáltatást nyújtó kórház megfelelő működtetéséhez és fejlesztéséhez kiemelten fontos a kórház működési adósságainak csökkentése, az adósságállomány konszolidációja. Az utóbbi ciklusokban felhalmozott 2,5 milliárd forintos adósságállomány miatt rendkívüli lehetőség a kormányzati támogatás igénybevétele, amely megegyezik a város szándékaival, azaz az egyszeri pénzügyi konszolidációval, a kórház korábban felhalmozott működési adósságainak csökkentésével.
 
A legnagyobb összegű támogatottak között szerepel a Fejér Megyei Szent György Kórház, amely kétmilliárd forintos támogatásban részesül.  A kórházi adósságkonszolidáció új lehetőségeket nyit a kórház életében, hiszen az adósságállomány konszolidációjával újabb fejlesztésekre kerülhet sor, amelyek az egészségügyi szolgáltatás minőségét javítják, korszerű ellátást biztosítva a székesfehérvári emberek számára.
 
A kórházi adósságkonszolidáció során a pénzügyi rendezés elosztásánál figyelembe vették az üzemgazdasági eredményeket, költségelemzést végeztek. Megvizsgálták az intézményeknél folyó menedzsment munkát, a húsz legeladósodottabb kórházzal külön is tárgyaltak. Ezen kórházak 12 milliárdos takarékossági vállalást tettek, amelyből már 6,5 milliárdot teljesítettek is, derült ki az egészségügyért felelős államtitkár múlt heti sajtótájékoztatójából. A kórház-konszolidációról szóló, a november 19-i Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében a támogatás év végéig használható fel, amit pedig nem használ fel az intézmény, azt az összeget 2014. január 31-ig köteles visszatéríteni. A támogatást november 25-ig utalványozzák. 

 

 


 

 
A sajtótájékoztatón Vargha Tamás kiemelte: a 2 milliárd forintos konszolidáció segít abban, hogy a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban továbbra is magas szinten végezhessék a betegellátást. Az államtitkár köszönetét fejezte ki Dr. Csernavölgyi István főigazgatónak és az intézmény valamennyi dolgozójának kitartó, kemény munkájukért és elkötelezettségükért.  

„Az adósságkonszolidáció egy szakmailag megalapozott, következetes és közös munka eredménye.”
  – hangsúlyozta Dr. Csernavölgyi István. A kórház főigazgatója mindezt a sajtótájékoztatón bemutatott prezentációval támasztotta alá:

A korábbi évek súlyos öröksége: 
- a jelenlegi vezetés által örökölt adósságállomány 2,6 milliárd Ft volt (2010. november)
- az átvett kórház 2010 előtt adósságállománya az akkori körülmények között is folyamatosan és jelentősen emelkedett havi kb. 150 mFt-tal
- máig ható strukturális, finanszírozási és szerződéses tényezőket örököltünk
- Elveszített térségi ( pólus) szerepkör!

Mitől váltunk konszolidálhatóvá:
- megtörtént a térségi ellátás átszervezése, az optimális megyei szakellátási struktúra kialakítása
- megtörtént az intézményen belüli struktúra újragondolása, optimalizálása
- a belső tartalékok feltárása és kihasználása intézményünkben évek óta tartó folyamat, megtörtént
- Az intézmény térségi szerepét megerősítettük

Eredményeink-tények: 
- jelenleg is betegbiztonságot garantáló módon gyógyítunk
- az elmúlt 3 évben a működőképességet megőriztük
- a kritikus helyzet ellenére meg tudtuk tartani az ellátás minőségét(szakmai munka, Egyetemi Oktató Kórház, humánerőforrás megtartó programok)
- a betegek részéről javult az intézmény megítélése
- a belső tartalékok kiaknázása 2012-13-ban márszámszerűsíthető eredményt hozott
- Konszolidációs tárgyalásokat sikerrel zártuk
- Pályázati jövőkép

Konszolidáció – megalapozottan: 
- A lakossági érdekek szem előtt tartása
- Hatékony és példaértékű együttműködés a helyi politikával 
- Térségi központ szerepkör támogatása már érzékelhető ( konszolidáció,finanszírozás)
- Következetes, költséghatékony, a szakmaiságot garantáló intézmények kerültek a konszolidációs lista elejére

Konszolidáció – átgondolt stratégia: 
- Felelős intézményvezetői lépések
- Kis és középvállalkozások számláinak rendezése - helyi beszállítók preferálása
- Ütemezett, szolgáltatás-centrikus egyeztetés a szállítókkal - A betegellátás az elsődleges szempont
- Biztonságos és zavartalan betegellátás érdekében készletezés

Hogyan tovább – élet a konszolidáció után: 
- Térségi Központ
- Konszolidáció 2013
- Lakosságarányos finanszírozás 2014
- Fejlesztési Terv 2014-2020
- KÓRHÁZ – fenntartható, jó logisztikával és eszközparkkal bíró intézmény lesz a kórház, ahol minden feltétel adott lesz a fenntartható működéshez és a biztonságos betegellátáshoz, a gyógyításhoz.

„A Szent György Kórház Székesfehérvár, Fejér megye és a térség egyik legfontosabb, leghangsúlyosabb intézménye, az ország egyik legnagyobb kórháza. Az augusztus 19-i kihelyezett kormányülésen segítséget kértünk a fejlesztések gyorsításához, a szükséges fedezet biztosításához, illetve az örökölt adósságállomány csökkentéséhez és a működés elősegítéséhez. A kétmilliárdos konszolidáció igen kiemelt támogatásnak számít! Mindannyiunk közös célja, hogy a Szent György Kórház a térség vezető intézménye legyen, hiszen ehhez minden adottsággal rendelkezik elhelyezkedését és humánerőforrását tekintve, ehhez kellenek a megfelelő infrastrukturális fejlesztések.” – nyilatkozta a sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András polgármester. Szavai szerint a konszolidáció egyik legfontosabb lépcsőfoka a jövőbeni biztonságos működés megteremtésének és a fenntartásának.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >