Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Magyar királyi városok egy kiállítás képein Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2013. december 03.

Image Magyar királyi városok címmel Antall Péter és Gedai Csaba fotóiból nyílt kiállítás a Régi Vármegyeháza épületében. A Székesfehérváron, Esztergomban, Veszprémben, Visegrádon és Budapesten készült fényképeket bemutató tárlat megnyitóján részt vett dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és dr. Cser-Palkovics András polgármester.

 

„Királyi” fotókiállítás nyílt Székesfehérváron, a Régi Vármegyeháza épületében. Gedai Csaba és Antall Péter fotográfusok az ezredfordulóra készítették el a magyar királyi városokról szóló képeket, amelyeket albumba rendezve, könyv formájában is kiadtak. A két művész Székesfehérvár, Esztergom, Visegrád, Óbuda és Buda műemlékeit örökítették meg. A kiállítóterekben megelevenedik a magyar történelem. Várak, paloták, templomok kelnek életre.

A képek hosszú utat tettek meg az elmúlt évtizedben, hiszen az összeállítás több hazai város után nagy sikerrel mutatkozott be Lengyelországban, Finnországban, Észtországban, Olaszországban és az Amerikai Egyesült Államokban. A tárlatot dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyitotta meg. Beszédében tisztelgett államalapító királyunk személye és tettei előtt. Elmondta, Szent Istvánt felidézve természetes, hogy az emlékezés kiemelkedő helyszíne Székesfehérvár, az ő, és a magyar királyság fővárosa.  „A magyar királyi városok középkori épületei szinte valamennyien romokban vannak. Talán a legfájdalmasabb a tőlünk néhány méterre lévő Szent István építette Bazilika, amelynek csak alapfalai jelzik a magyar szakralitás csúcsát. Szeretnék köszönetet mondani a két művésznek azért, hogy úgy tárják elénk a romokat, hogy csupasz valóságukban is hirdetik több mint ezeréves Kárpát-medencei történelmünket, kultúránkat, amire büszkék lehetünk mai is a világ előtt.”  - emelte ki a miniszterelnök-helyettes.

Székesfehérvár polgármestere köszönetet mondott az alkotóknak, hogy létrehozták ezt a kiállítást. „Aki megnézi a képeket, jól láthatja, hogy az elmúlt több mint egy évtized sok érdekességet hozott. Székesfehérvár történelmét már több mint ezer évben mérhetjük, de ezek a fotók rádöbbentenek bennünket arra is, hogy mennyi minden történt a mögöttünk lévő rövid időszakban. Többek között a Nemzeti Emlékhely kapcsán is érdemes megfigyelnünk a változásokat.” Dr. Cser-Palkovics András köszönetet mondott a miniszterelnök-helyettesnek és rajta keresztül a kormánynak, hogy augusztusi, kihelyezett kormányülésen felvetett kérdésekre sorra keresik a megoldást, és a legutóbbi döntés értelmébe elindul a Székesfehérvári Nemzeti Emlékhely ápolására, megóvására és bemutatására szolgáló Árpád-ház Program.

Az ünnepi megnyitón Demeter Zsófia, a Szent István Király Múzeum igazgatója köszönetet mondott a Tóvárosi Nyugdíjas Baráti Körnek, amelynek tagjai vállalták a kiállítás felügyeletét, és várják a látogatókat nyitvatartási időben, december 23-ig keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között a Megyeháza uta 17. szám alatt.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >