Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A Nemzeti Emlékhely Közalapítvány is segíti az Árpád-ház Programot Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2013. december 07.

Image Novemberben döntött a kormány az Árpád-ház Programról, amely a székesfehérvári Nemzeti Emlékhely megóvására, bemutatására és fejlesztésére szolgál. Ez adott különös aktualitást a Nemzeti Emlékhely Közalapítvány pénteki kuratóriumi ülésének. A tagok örömmel üdvözölték a meghirdetett programot és segíteni szeretnék nemcsak a további konkrét lépéseket, hanem a nemzeti zarándokhely lelkekben történő újjáépítését is.

 

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata hozta létre a Nemzeti Emlékhely Közalapítványt, amelynek munkáját a helyi szakemberek mellett több országos szervezet képviselői is segítik, vezetője pedig az Országgyűlés mindenkori elnöke. A testület feladata, hogy a Nemzeti Emlékhely ügyét képviselje és segítse, amelyhez most – ahogy a pénteki kuratóriumi ülésen elhangzott – kormányzati segítséget is kapnak. 

 


 

Az elmúlt időszakban több fontos előrelépés történt. Augusztusban elvi, november 15-én pedig gyakorlati lépésekkel is alátámasztott döntést hozott a kormány a Nemzeti Emlékhely jövőjéről. Támogatásukkal létrejött az Árpád-ház Program, amelynek részleteiről dr. Cser-Palkovics András polgármester tájékoztatta a kuratóriumi tagokat és egyben köszönetet mondott az ülésen jelenlévő Virág András kabinetfőnöknek, valamint Dr. Gedai Istvánnak, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökhelyettesének a segítségéért. 

„A Nemzeti Emlékhely léte, vagy nemléte sokakban megfogalmazódott korábban, de látva az elmúlt hónapokban elért előrelépéseket, a továbbiakban ez már nem kérdés. Nemzeti üggyé vált ez a nekünk, fehérváriaknak oly fontos téma, éppen ezért örülök a kuratóriumi ülésnek is. A Nemzeti Emlékhely Közalapítványnak is több feladata lesz az Árpád-ház Program megvalósítása során, például annak társadalmasításában.” – kezdte Székesfehérvár polgármestere. Dr. Cser-Palkovics András kitért arra is, hogy milyen ütemezéssel milyen feladatokat határozott meg a kormány. „Az első és egyik legfontosabb lépés egy látogatóközpont kialakítása, mert így a fizikai valójukban nem látható dolgokat is meg tudjuk ismertetni az emberekkel. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a lelkekben is újra felépüljön a Nemzeti Emlékhely és ismerjük, tiszteljük, magunkénak érezzük múltunkat. Mindezzel párhuzamosan létrejön egy Irányító Testület, amelynek vezetésével 2014. március végéig az ütemezésről készített anyagot, majd novemberig a bemutatás-újjáépítés lehetőségeit vizsgáló szakmai anyagot is el kell készíteni. Ezt követően pedig a 2022-es és 2038-as évfordulókhoz kapcsolódó feladatokat ütemezzük."

 


 

A kuratóriumi ülésen résztvevők mind csatlakoztak ahhoz a gondolathoz, hogy az épületek mellett mennyire fontos a nemzeti emlékezet felépítése, amelyet a kegyelet és a közösségépítés szellemében kell megvalósítani. Ezt támasztja alá az az adat is, hogy idén augusztusban több mint 19 ezer látogatója volt a Nemzeti Emlékhelynek. Sikerült felkelteni az emberek érdeklődését, amely segítheti, hogy „nemzeti zarándokhellyé” váljon Székesfehérvár. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >