Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Tovább zuhan a Vidi, nyert a Volán és az Alba Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2013. december 09.

Image Újabb vereségével jelentős lépéshátrányba került a bajnoki címért folytatott harcban a Debrecennel szemben a Videoton, amely ezúttal a Ferencvárostól kapott ki 3-2-re saját közönsége előtt. A fehérvári sportrajongók hangulatán az Alba kosarasai és a Volán jégkorongozói javíthattak kicsit győzelmeikkel.

 

A Videoton számára a Fradi elleni évzáró jelentette a javítási lehetőséget az elmúlt hetek gyenge játéka és viszonylagos eredménytelensége okán. Ehhez képest a vendégek voltak kezdeményezőbbek, a hazaiak kényelmesen focizgattak, egyáltalán nem látszott rajtuk, hogy ez a derbi rendkívül fontos a folytatást illetően. Főleg a védelem volt nagyon bizonytalan, sokat passzolgattak feleslegesen és pontatlanul a hátsó alakzat tagjai és a középpályások is, a lestaktika pedig megint életveszélyes és ütemtelen volt, így nem volt meglepetés, hogy a 13. percben éppen egy ilyen rossz lestaktikás szituációból adódott a Ferencváros vezető gólja: Ionescu ugrott ki a jobb oldalon, jól centerezett, miközben a védők java a partjelző felé integetett, Juhász Roland pedig szó szerint közbeavatkozás nélkül biztosította (!) a labda útját a mögötte érkező Busai számára, aki két méterről a kapuba kotorta a játékszert, 0-1! Ordas nagy helyezkedési hiba volt ez is...

A folytatásban sem találta a ritmust a Videoton, gyakorlatilag nem volt igazi helyzete az első félidőben, mégis egyenlíteni tudott a 26. percben: egy röviden kivágott labdát lőtt vissza a kapu elé Vítor Gomes 20 méterről, ám alaposan eltörte, így lett jó a leshatárról kilépő Nikolicsnak, aki 5-6 méterről a hálóba segítette a játékszert. A televíziós visszajátszások alapján sem lehet egyértelműen eldönteni, hogy beleért-e avagy sem, mindenesetre ezzel egalizált a piros-kék együttes, 1-1! A félidőig már többet próbálkozott a támadásokkal a Vidi, de nagyobb lehetőségig nem jutott, miként az FTC sem, így döntetlennel fordultak a felek.

A második játékrész elején Jova védett hatalmasat, amikor az 51. percben Vinícius szöglet utáni fejesét hárította. Mint utóbb kiderült, ezzel jelentősen hozzájárult csapata sikeréhez, mivel a felébredni látszó hazaiak ellenében némiképp váratlanul a 60. és a 63. minutumban -újabb két védelmi megingást kihasználva- a Fradi szerzett két találatot, eldöntve a 3 pont sorsát. Ezt követően még a szépítésre futotta a Videoton erejéből (Vinícius 10 méterről lőtt a kapuba a 76. percben), de az egyenlítés már nem jött össze, mivel Oliveira mellé durrantott nagy ziccerben kissé balra kisodródva közelről, Zé Lius pedig kihagyta a kihagyhatatlant is, amikor a 88. percben 2 méterről sikerült mellé fejelnie tökéletes helyzetben.

A Vidi ezzel a zakóval 4 pontra szakadt le az éllovas DVSC mögött, a néhány hete még magabiztos vezetésből most komoly hátrány lett, s az üldözőboly is megérkezett a piros-kékek nyakára. Mindezek tükrében felettébb érdekes volt José Gomes vezetőedző nyilatkozata, aki ismét kijelentette, hogy bajnok lesz a Vidi, bár most sem sikerült nyernie, mivel "ellenfél is volt a pályán" (!). Arra bizony még várni kell, hogy az se legyen... Jól jön tehát a téli pihenő, alapos változások szükségesek a márciusi folytatásig, különben nemhogy a bajnoki cím, de az érem is veszélyben lesz. Az elmúlt hetek lélektelen, gyenge produkciójával nem lehet még ezt a minimális célt sem elérni, ami azért óriási blama lenne ettől a gárdától. Új játékosok, talán új edző és új impulzusok kellenek a maradék 13 fordulóra.

A Sapa Fehérvár AV19 jégkorongozói az idén meglehetősen nagy hullámvasútra ültek fel, hiszen jól kezdtek az EBEL-ben, majd jött egy vegyes széria, aztán egy szép győzelmi sorozat amit egy igen komoly negatív éra követett. Az elmúlt 2 hétben már csipegetett pontokat a társaság, de egymás után két meccsen még októberben szerzett pontot, egészen az elmúlt hétvégéig, amikor előbb pénteken hazai jégen a Villach ellen csípett egyet úgy, hogy 12 másodperccel a zárás előtt még vezetett, az ellenfél az utolsó pillanatokban mentette hosszabbításra a derbit, amit aztán meg is nyert 3-2-re. Ez aztán másnap fordított szereposztásban majdnem ugyanígy történt meg az Innsbruck elleni -ugyancsak hazai- mérkőzésen: itt a Volán egyenlített 1-2 után az utolsó percben, majd nyert 3-2-re a ráadásban. 1 pontra 2, nem is rossz, főleg, ha végre állandósítani tudja legalább ezt a sormintát a fehérvári egylet.

Nem lesz könnyű, ugyanis a folytatásban egy Linz-Salzburg-Klagenfurt-Villach menet jön (kettő itthon, kettő idegenben), azok a csapatok amelyek egytől egyig megnyerték már az osztrák ligát, nem is egyszer. Mindazonáltal a Volánnak eddig idén a nagyobb csapatok ellen jól ment, hiszen mindegyik alakulatot legyőzte már a most futó szezonban. Aggódni tehát nem kell, csak szorgosan gyűjtögetni a pontokat. Jelenleg a Sapa a 9. helyen áll az EBEL alapszakaszának tabelláján 29 mérkőzés után 28 ponttal, négy egységgel megelőzve a Dornbirnt és kettővel lemaradva a címvédő Klagenfurttól.

Az Alba Fehérvár kosarasai kezdenek belelendülni. A novemberi (várt és kevésbé kalkulált zakó egyaránt volt ezek között) NB I-es és Európa-kupás vereségek után a honi pontvadászat címvédőjeként zsinórban a harmadik bajnoki derbijét húzta be szombaton Pécsett a PVSK vendégeként 95-85-re. Az est nyerő embere Ramone Moore volt, aki 28 pontot szórt, de mellette Supola és Hobbs hajrábeli trojkái, valamint Tóth Norbert és Somogyi Gergő 21 illetve 13 pontja, palánkok alatti jó munkája is kellett a fontos, hosszabbításban kiharcolt sikerhez.

Carlos Frade vezetőedző együttese legközelebb szerdán (12.11) Veszprémben a Buducsnoszt Podgorica ellen lép pályára az EK-ban, majd jön szombaton (12.14) egy soproni NB I-es kiruccanás. Egyik sem lesz sétagalopp, sőt! Szerdán a montenegrói egylet lesz az esélyesebb, míg a bajnoki derbin bármi megtörténhet, hiszen az Alba rendszerint megég a hűség városában, az elmúlt 5-6 évben nem nyerni jár oda a társaság, hiába van általában erősebb kerete, nagyobb sansza papíron, valahogy nem megy a csapatnak Sopronban. Egy biztos: nem lesznek boldogtalanok, ha mindkét rangadón sikeres lesz a fehérvári gárda.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >