Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Ismerkedés a nemzetiségek hagyományaival
Ismerkedés a nemzetiségek hagyományaival Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. május 11.

ImageNemzetiségi Napot rendeztek tegnap Székesfehérváron. A programon néptáncosok és népzenészek mutatták be a különböző nációk jellegzetességeit, kulturális sokszínűségüket.

Image
Fotó: Temesvári Márta
Színes, sokszoknyás lánykák és csizmás kis legénykénk ropták vígan a táncot a Városház téren felállított színpadon, a II. Székesfehérvári Nemzetiségi Nap keretében, miközben hagyományos, népi zenét játszó zenekar szolgáltatta a talpalávalót. Kulturális örökségünket ugyanis ápolnunk, s továbbadnunk szükséges, hogy értékei fennmaradjanak.

Többek között ezért is oly’ szívet melengető az a kezdeményezés, amely már második alkalommal kerül megvalósításra: a Székesfehérváron élő nemzetiségek bemutatkozása. A program az Alte Kameraden fúvószenekar megnyitójával kezdődött, majd a Gyöngyvirág Óvoda – Kindergarten Maiglöckhen tánccsoportja és a Felsővárosi Általános Iskola – Oberstadtische Grundschule tánccsoportja vette birtokba a színpadot.

Ezt követte a nemzetiségek hagyományápoló vendégcsoportjainak előadása. Fellépett a Szlovák Bakonycsernyei Hagyományőrző Egyesület és Jásdi Pávakör Tánccsoport, az Ukrán Kamaraegyüttes Budapestről, a Szlovén Néptánccsoport Szakonyfaluról, a Szerb Tököli Délszláv Nemzetiségi Együttes (a KOLO Együttes kíséretével), a Horvát Hagyományőrző NEVEN Zenekar, a Magyar Tánccsoport a Vasvári Pál Általános Iskolából és a Német Nemzetiségi Vergissmeinnicht Tánccsoport Herendről.

A rendezvényen tehát a tánc és a zene kapta a főszerepet. A hagyományőrzés viszont nem merül ki ennyiben. Ezért az érdeklődők megismerkedhettek például a Székesfehérvári Szerb Kisebbségi Önkormányzat Szerb Ortodox Templomban a pünkösdi hagyományokkal, a Városházán pedig a Zadarban élő Olga Grdic munkáiból nyílt kiállítás. (A művész a zadari Csárdás Magyar Kulturális Egyesület elnöke.)

A Nemzetiségi Nap végén sor került az I. Tánchíd Nemzetközi Ifjúsági Tánctalálkozó Gálaműsorára is, amelyen olasz, lengyel, német, horvát, finn vendégegyüttesek vettek részt. Városunkat ezen a programon az Alba Regia Néptánc Egyesület Junior csoportja és a Just Dance képviselte.

Image
Fotó: Temesvári Márta

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >