Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Új törvények - változások a földhasználati nyilvántartásban
Új törvények - változások a földhasználati nyilvántartásban Nyomtatás E-mail
Írta: FMKH Földhivatala   
2014. január 06.

Image Egy hónappal ezelőtt két jelentős törvényt fogadott el az Országgyűlés, mely a termőföldre vonatkozó tulajdonszerzés és használatba adás feltételeit gyökeresen módosította. Ez a két törvény a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény, valamint az ezt a törvényt kiegészítő, a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló 2013. évi CCXII. törvény. Ezek a szabályok a földhivatal által vezetett földhasználati nyilvántartásban is alkalmazandók.

 

A számos lényeges módosítás közül a földhasználati nyilvántartásba történő bejegyzéssel kapcsolatos talán legfontosabb módosítások az alábbiak:

 

 

Az új törvény  alapján minden (nem csak a haszonbérletet, hanem a közeli hozzátartozók közötti ingyenes megállapodást, szívességi használatot is) termőföldre (azaz a zártkerti, szőlőhegyi parcellákra is) vonatkozó szerződést teljes bizonyító erejű magánokiratba, vagy közokiratban kell foglalni 2014. január 1-től. Ennek elmulasztása esetén a szerződés semmis!

 

 

2013.12.15-től keletkezett minden fajta szerződés (szívességi használat is) és szerződés hosszabbításban nyilatkozni kell az alábbiakról:

 

– magánszemély esetén nyilatkozat arról, hogy földhasználati szerződés fennállása alatt földművesnek minősül

 jogi személy esetén nyilatkozat arról, hogy földhasználati szerződés fennállása alatt mezőgazdasági termelőszervezetnek, valamintátlátható szervezetnek minősül, és nem minősül külföldi társaságnak,

 nyilatkozat arról, hogy a földhasználati szerződés fennállása alatt a föld használatát másnak nem engedi át, azt maga használja, és ennek soráneleget tesz a földhasznosítási kötelezettségének.

– nyilatkozat arról, hogy a szerződés tárgyát képező föld haszonbérbe vételével a már birtokában lévő föld területnagysága nem haladja meg a törvény szerinti birtokmaximumot,

– elfogadja, és tudomásul veszi, hogy ha utólagos ellenőrzés során jogerősen megállapításra kerül a birtokmaximumra vonatkozó nyilatkozatának valótlansága, úgy az a büntető törvénykönyv szerinti büntetőjogi felelősségre vonását, és a haszonbérleti szerződés tárgyát képező föld használata után a jogsértő állapot fennállásának időtartama alatt, a jogsértéssel érintett földterület után a részére folyósított költségvetési vagy európai uniós támogatásnak megfelelő összegű pénzösszeg visszafizetését vonja maga után.

 

 

Amennyiben bármelyik nyilatkozat hiányzik a szerződésből, a földhivatalnak el kell utasítania a földhasználati bejelentés iránti kérelmet, ugyanis hiánypótlási felhívás kibocsátására a nyilatkozatok pótlása tekintetében nincs jogszabályi lehetősége.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >