Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Harminc év után a Székesfehérvári Járási Hivatal jelképesen is újra nyílt Nyomtatás E-mail
Írta: Szűcs Gábor   
2014. január 06.
Jelentős évnek számít a 2013- as esztendő a magyar közigazgatásban és az önkormányzati munkában egyaránt. Bebizonyosodott, hogy az állam, ezen belül is a járási hivatalok és az önkormányzatok együttműködése immár a gyakorlatban is megvalósulhatott. Mintegy három évtizednyi szünet után ünnepi megemlékezés keretében jelképesen újra megnyitották december 31-én, a Székesfehérvári Járási hivatalt.

 

 

Egykori, ma már nyugdíjas éveiket élő kollégák és a jelenlegi hivatal és társ szakigazgatási szervek képviselői jelenlétében megemlékezést rendeztek az egy éve újra indított Székesfehérvári Járási Hivatal Honvéd utcai törzshivatalában. A rendezvényen az intézmény három évtizede történt bezárását is felidézték.

 

 

Köszöntőjében Dancs Norbert hivatalvezető felelevenítette, hogy1983. év végén az akkori döntéshozók úgy határoztak, hogy az addig működő járási hivatalokat megszüntetik. Elmúlt év májusában hívták meg az egykori nyugdíjas kollégáikat, barátaikat, amikor a kérdés is megfogalmazódott: végül is milyen folyamatok után és mikor szüntették meg korábban a járási hivatalt?

 

Akkor még a hivatal a megszüntetésének pontos dátumával sem rendelkeztünk,hiszen az akkori dolgozókat folyamatosan helyezték át az akkori városi és megyei tanács hivatalaihoz. A levéltárból érkező segítséggel „nyomozómunkába” kezdtünk - ebben a hivatal bejáratára elhelyezett korbeli újságcikkek beszámolói is segítségünkre voltak  -, miként tárgyalták a korabeli médiumok a hivatal megszűnését? - folytatta a hivatalvezető.

 

Végül rábukkantak arra az okiratra, amely dokumentálta, hogy az egykori munkatársnő, Gyurisán Tiborné Nóra miként került át a járástól új munkahelyére, a megyei tanács hivatalához? Az okirat azt is bizonyította, hogy az utolsók között hagyta el a hivatal akkor még a Kossuth utca-Petőfi Sándor utca sarkán álló épületét 1983. december 31-én, azaz pontosan három évtizede.

 

A megemlékezésen az egykori munkatársnőjének Dancs Norbert átnyújtotta az okirat hitelesített másolatát, valamint a hivatal kulcsát is, amellyel 2012. decemberében újranyitottak.

 

Gyurisán Tiborné Nóra elmondta, az elmúlt napokban az a gondolat fogalmazódott meg benne, hogy kedves társaság és nagyon jó szakemberek gyűltek össze a hivatalban,  s ott folytathatják a munkát, ahol a korábbi munkatársak befejezték. A legfontosabb a szakma elsajátítás mellett, hogy az ügyfeleket segíteni kell mindabban, amelyre szükségük van, hiszen az asztal „túloldalán” az ügyintézők is érző emberek végzik munkájukat

 

- Biztos, hogy aki nem ismeri és tiszteli saját történelmét, az továbblépni sem képes. A mi ezeréves városunk nagyon sok változást megérhetett, s ha ezek a kövek beszélni tudnának, minden bizonnyal érdekes történetek elevenednének meg. - ezeket a gondolatokat Székesfehérvár polgármestere, Dr. Cser-Palkovics András osztotta meg hallgatóságával, majd azzal folytatta, továbblépni csak akkor tudunk, ha a történeteket ismerjük és megbecsüljük azokat, akik ezeknek részesei voltak.

 

Emlékeztetett arra, hogy 2013 a magyar közigazgatásban és az önkormányzati munka világában egyaránt fontos esztendőt jelentett. A polgármester ennek kapcsán jelentősnek értékelte, hogy az állam és az önkormányzat együttműködése a járási hivatali munka bekapcsolódásával megvalósulhatott. Az elmúlt év azt is bizonyította, hogy számtalan kérdésre, amelyek a járási rendszer kialakítása nyomán fogalmazódtak meg, az együttműködés ismeretében sikerült választ találni.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >