Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Hatékony intézkedések, növekvő feladatok
Hatékony intézkedések, növekvő feladatok Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2014. január 10.

Image A kiszabott bírságok összege mintegy 20 %-kal emelkedett, de nem az egyes büntetések mértéke, hanem a tettenérések számának növekedése okozta ezt. Többek között ez is kiderült azon a sajtótájékoztatón, amelyet dr. Bóka Viktor, Székesfehérvár jegyzője és Nagypál Róbert irodavezető tartott a Közterület-felügyelet munkájáról és az előttük álló feladatokról. Az egyik legfontosabb változás, hogy immár maga a Közterület-felügyelet kíséri figyelemmel éjjel-nappal a térfigyelő kamerákat, amelyhez most a Városházán kezdődiött egy korszerű központ kialakítása.

 

 

A kamerarendszer korszerűsítése idén is folytatódik, a jobb felbontású képek segítségével pedig még hatékonyabbá tehető a közterületi munka és a közbiztonsági helyzet is tovább javul. A jegyző szólt egy most lezárult vizsgálatról is, amely megerősítette: jogszerűen járt el minden esetben a Közterület-felügyelet. 

 

Új egyenruhával, jelvénnyel rendelkeznek immár a közterület-felügyelők, akiket így még jobban felismerhetnek járőrözés közben. Székesfehérváron jelenleg 16 fő lát el szolgálatot, akiknek sokszínű és egyre növekvő feladatairól szerdán sajtótájékoztatón is beszámoltak. A közterületek rendjére és tisztaságára vonatkozó jogszabályi előírások betartásának ellenőrzését folyamatosan, napi feladatként végzik a közterület-felügyelők.

 

 

 
„Intézkedéseink közé tartozik a behajtási, megállási és várakozási tilalmak ellenőrzése. Több mint 1500 esetben szabtunk ki közlekedési szabálysértés miatt helyszíni bírságot, hatékonyságunkat mutatja, hogy a Belvárosba engedély nélkül behajtók száma az ötödére csökkent. A kiemelt és a gyalogos zónába történő engedély nélküli behajtás jelenlegi bírságösszege 30.000,- Ft közigazgatási eljárás keretében. 263 esetben parkrongálás, 21 esetben üzemképtelen gépjármű közterületen történő tárolása miatt kezdeményeztünk eljárást az Igazgatási Irodán keresztül. Visszaszorítottuk az engedély nélküli közterület-használatot, az utóbbi időben sokkal kevesebb ilyen típusú szabálytalanságot találunk. A kutyatartók egyre nagyobb számban veszik igénybe a kutya-toaletteket, az elmúlt években alig találkozunk köztisztasági szabálysértéssel ilyen ügyben.” – mondta el Nagypál Róbert.

A Polgármesteri Hivatalon belül működő Közterület-felügyelet vezetője emellett a rendezvényeken és a rendkívüli helyzetekben való közreműködésükről, valamint kollégái mindennapjairól is szólt. „A közterület-felügyelőket sokszor összekeverik a parkoló őrökkel, vagy a rendőrökkel. A felügyelők jelvénnyel, egyenruhában hivatalos személyként dolgoznak a közterületen, így igazoltathatnak, előállíthatnak, feltartóztathatnak, visszatarthatnak a rendőr megérkezéséig, a szabálysértés, vagy bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható személy ruházatát, csomagját és járművét átvizsgálhatják, emellett testi kényszert, vagy kényszerítő eszközként könnygázt alkalmazhatnak. Ők intézkednek a közlekedési szabálysértések kisebb fokú megszegése miatt, valamint a közterületen tanúsított egyes egyéb szabályszegések esetében is eljárnak. Emellett közreműködnek a szórakozóhelyek éjszakai nyitva tartásának ellenőrzése és zajméréseket során is.”

 

 


 

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Jegyzője  elmondta, hogy immár önkormányzati rendőrség létrehozását is lehetővé teszi a törvény, amelyet a meglévő közterület-felügyelet alapjain hozhat létre a jövőben Székesfehérvár Önkormányzata. „A biztonságérzet növelése érdekében aktívabb közterületi jelenlétet szeretnénk. Ennek érdekében dr. Cser-Palkovics András felkérésére egy intenzív közbiztonsági programot dolgoztunk ki 2014-re. Ennek költsége 65 millió forint, amelynek egyik felét a térfigyelő kameraközpont fejlesztésére és az éjjel-nappali figyelést végző személyi állomány bővítésére, másik felét pedig a térfigyelő kamerák számának emelésére fordítanánk. Én a Belváros és környéke biztonsága mellett a térfigyelő kamerarendszer bővítésében, illetve a közterület-felügyelők  kertvárosi övezetekben való fokozottabb jelenlétében látom a közbiztonsági helyzet javításának lehetőségét.” – fogalmazott dr. Bóka Viktor.

A jegyző a figyelőszolgálat megszervezéséről is beszélt. „A térfigyelő kameraközpont a Honvéd utcából beköltözik a Polgármesteri Hivatal épületébe, így egy helyen, a leghatékonyabban és korszerű körülmények között fog működni az iroda. Jelenleg 32 kamera képét nézzük. A tavaly decemberi Közgyűlés újabb 10 kamera kihelyezéséről döntött és folytatódik a bővítés idén is a Rendőrség és a lakossági, képviselői igények alapján. A kamerák működése nagyban elősegíti a Rendőrség munkáját is, hiszen napi rendszerességgel tekintik meg és közel 50 esetben le is foglalták a felvételeket. Ez alapján sikerült elfogni többek között a Városház téri Lovasszobor rongálóját is.” – mondta el dr. Bóka Viktor.

 

 


 

Dr. Bóka Viktor kiemelte, hogy most zárult le egy rendőrségi nyomozás, amelynek során a Közterület-felügyelet által alkalmazott szabályokat és a jogalkalmazást is megvizsgálták. Az eljárás során a rendőrség számos tanúkihallgatást folytatott le, továbbá 70 konkrét ügyet átvizsgált. „A Közterület-felügyelet hatóság és így munkája során rendkívül fontos a jogszerűség. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság a másfél éves nyomozást novemberben bűncselekmény hiányában lezárta, azaz semmilyen szabálytalanságot, jogellenességet nem tapasztalt a nyomozóhatóság. Fel vagyunk arra készülve, hogy a korábbihoz hasonló, névtelen feljelentések a jövőben is előfordulhatnak, de állunk minden vizsgálat elé, mert jogszerűen működünk.” – hangsúlyozta a jegyző.

A Közterület-felügyelet jól együtt dolgozik a rendőrséggel, éppen egy együttműködési megállapodás előkészítése folyik ennek további erősítésére. Bejelentéseivel a lakosság is nagyban segíti a közterület-felügyelők munkáját, amelyért szintén köszönetet mondtak a szerdai sajtótájékoztatón.
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >