Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Jó ütemben halad a kerékpárút-fejlesztés a Velencei-tó déli részén Nyomtatás E-mail
Írta: Tomek Noémi   
2014. január 10.

Image A Velencei-tó déli részén újonnan épülő, összesen 12 km hosszúságú kerékpárút munkái a terveknek megfelelően haladnak. Az Európai Unió és a kormány támogatásával, a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT), valamint a Gárdonyi Önkormányzat megbízásából két projekt keretében megvalósuló fejlesztések eredményeként a tavaszi szezonban már a felújított, európai színvonalú kerékpárutat használhatják a kerékpárosok.

 

 

A „Velencei kerékpárút és kerékpáros turisztikai szolgáltatások fejlesztése” illetve a „Gárdonyi kerékpárút és kerékpáros turisztikai szolgáltatások fejlesztése” elnevezésű projektek részeként épülő kétszer 6 kilométeres szakasz fejlesztési munkái összességében 600 millió forintos uniós forrásból és - a VVVTFT elnöke, L. Simon László kormánybiztos közbenjárásának eredményeként - további 150 millió forintos kormányzati támogatásból valósulnak meg.

 

 

A STRABAG Általános Építő Kft. kivitelezésében megvalósuló két projekt keretében, a Gárdony, Szigony utca és a Velence, Resort&Spa közötti szakaszon, valamint a Dinnyés és Pákozd közötti, 6213 jelű úttól a Gárdony, Szigony utcáig húzódó, összesen 12 kilométeres szakaszon épül meg a kerékpárút. A 2013 novemberében indult fejlesztések jó ütemben haladnak. A Gárdony, Szigony utca és a Velence, Resort&Spa között megvalósuló beruházás 60%-os készültségben áll. Az útalap építése és a szegélyezés szinte a teljes, 6 kilométer hosszú útvonalon elkészült. A kerékpárút egy részén már befejezték az aszfaltozási munkákat is. A Dinnyés és Pákozd közötti, 6213 jelű úttól a Gárdony, Szigony utcáig húzódó szakaszon elkészült a realizálódó kivitelezési munkák 80%-a. A kerékpárút nagy részét aszfalt, a gyalogos sétány jelentős hányadát már térkő borítja. Az útvonalat megvilágító kandeláberek telepítése megtörtént, a forgalomtechnikai eszközök kihelyezése folyamatban van.

 

 


 

 

 

A projektek kivitelezési határideje 2014. április 30., azonban előreláthatólag mindkét szakasz fejlesztése a határidő előtt befejeződik. Amennyiben az időjárási körülmények lehetővé teszik, a projektek fejlesztési munkái várhatóan március 31-re lezárulnak.

A beruházás célja a térség turisztikai kínálatának bővítése, a kerékpárturizmus fellendülésének elősegítése, a Velencei-tó környéki aktív, családi turizmus támogatása.

Ezt a törekvést pártfogolja a Velencei-tó és tágabb térsége fejlesztési elképzeléseit támogató, azok megvalósításában aktívan közreműködő VVVTFT. A Tanács munkájának eredményeként a Velencei-tó keleti és északi partján haladó kerékpárút tervezése is megkezdődött. Az összesen 32,6 kilométer hosszú bicikliút koncepciója már a kormány előtt van. A tervek elfogadása esetén megvalósulhat a Tanács egyik legfőbb célja, vagyis a teljes „tókört” autóktól védett, színvonalas kerékpárúton tehetik meg az aktív kikapcsolódást kedvelő turisták.

A Tanács hosszú távú célja, hogy a Velencei-tó körül olyan összefüggő bicikliút-hálózat jöjjön létre, amelyen keresztül Budapest, illetve Székesfehérvár irányába a Balaton, valamint a Váli-völgyön keresztül a Vértes is biztonságosan megközelíthető két keréken.

Háttér-információ:

A kivitelezési munkálatok eredményeként két projekt keretében épül fel az összesen 12 km hosszú, új kerékpárút, melyből 6,050 km-t Gárdony Város Önkormányzata, 6,068 km-t pedig a VVVTFT építtet meg.

A Gárdony Város Önkormányzata által, a „Gárdonyi kerékpárút és kerékpáros turisztikai szolgáltatások fejlesztése” című pályázattal elnyert, vissza nem térítendő uniós támogatás összege 290.979.663 forint, míg a VVVTFT által, „Velencei kerékpárút és kerékpáros turisztikai szolgáltatások fejlesztése” című pályázattal elnyert vissza nem térítendő uniós támogatás összege 288.364.183 forint. A két projekt a Közép-Dunántúl Operatív Program „Turisztikai szolgáltatások és attrakciók fejlesztése” című pályázatán szerepelt sikeresen. Az uniós források további, 150 millió forintos kormányzati támogatással egészülnek ki. Ennek köszönhetően a Magyar Állam és az Európai Unió által 100%-ban támogatott projekt megvalósítására összességében 730 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésre. A projektben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) mint támogató, és képviseletében a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. mint Közreműködő Szervezet vesz részt.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >