Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Elektromos meghibásodás miatt csaptak fel a lángok Nyomtatás E-mail
Írta: Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó százados   
2014. január 10.

Image Két külön helyszínen is a fürdőszobákban keletkezett tűz a tegnapi napon. Mindkét esetben elektromos meghibásodás miatt csaptak fel a lángok.

 
Az első segélykérő hívás a székesfehérvári Homoksor utca egyik családi házából érkezett a délutáni órákban, miszerint kigyulladt az elektromos bojler. A székesfehérvári hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a lakóház tulajdonosa elvégezte az áramtalanítást, ezt követően eloltotta az elektromos csatlakozásnál keletkezet tüzet, amely átterjedt a vízmelegítő műanyag burkolatára és az alatta lévő tisztítószeres flakonokra. A tűzoltók átvizsgálták a károsodott részeket, személyi sérülés nem történt.
 
A következő esemény Pusztaszabolcson, a Velencei utca lakóházában következett be nem sokkal este kilenc óra előtt. A körülbelül hét négyzetméteres fürdőszobában egy elektromos fűtőtest volt a tűz kiinduló pontja, szintén műszaki meghibásodás miatt. A dunaújvárosi hivatásos és a pusztaszabolcsi önkéntes tűzoltók indultak el segítséget nyújtani. A tűz átterjedt a bent lévő berendezési tárgyakra és ruhákra, azonban a tulajdonos becsukta az ajtót, így a tűz rövid idő alatt elhasználta a kisméretű helyiségben lévő oxigént, ebből adódóan a lánggal égés parázsló mértékűre csillapodott.
 
Elsőként az önkéntesek voltak a helyszínen, akik vízzel eloltották az izzó részeket, az időközben kiérkező hivatásosok pedig átvizsgálták a fürdőszobát, amely gyakorlatilag használhatatlanná vált. Személyi sérülés ebben az esetben sem történt.
 
A tűzesetek rávilágítanak arra, hogy mennyire fontos az elektromos hálózat, illetve berendezések műszaki biztonsága.
 
Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat előírásai szerint, amelyeket a 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet tartalmaz, a lakóingatlanokban hatévente úgynevezett tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálatot kell végezni. Az ellenőrzés célja azoknak a rejtett elektromos hibáknak a behatárolása, amelyek potenciális gyújtóforrások. A hibahely megállapítása és a rendellenesség kijavítása nagymértékben hozzájárul a tűz elleni védekezéshez, a biztonság megteremtéséhez.
 
< Előző   Következő >