Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Öt egészségfejlesztési iroda jött létre Fejérben
Öt egészségfejlesztési iroda jött létre Fejérben Nyomtatás E-mail
Írta: Fejér Megyei Kormányhivatal   
2014. január 22.

Image Magyarországon 53 kistérségi egészségfejlesztési iroda jött létre TÁMOP pályázatnak köszönhetően. Közülük öt Fejér megyében dolgozik a lakosság egészségi állapotának fejlesztésén: Bicske, Cece, Dunaújváros, Ercsi, Lajoskomárom székhellyel. A népegészségügyi szervezettel tartott közös tanácskozásukon számba vették az eddig elvégzett feladatokat és a jövőbeni teendőket.

 
Az Új Széchenyi Terv keretein belül a Társadalmi Megújulás Operatív Programja lehetőséget adott egészségügyi fejlesztésekre is. Az ismert - székesfehérvári, dunaújvárosi - kórházi rekonstrukciók mellett létrejöhettek a kistérségi egészségfejlesztési irodák (a továbbiakban: EFI-k) is.
 
Az irodák feladata a csatlakozott települések lakosságának egészségfejlesztése. Módszerei között szerepelnek állapotfelmérések, szűrővizsgálatok, tanácsadások is, de a fő hangsúly az életmód változtató programok, a mikroközösségek szervezésén van. Dunaújvárosban zajlott le a minap a Fejér Megyei Egészségfejlesztési Irodák I. Értekezlete, a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve meghívására.
 
A rendezvényen részt vettek a megyei egészségfejlesztési irodák képviselői, valamint dr. Müller Cecília megyei tiszti főorvos, dr. Varga Erika móri- bicskei járási tiszti főorvos és munkatársaik. Bevezetőjében dr. Pásztor László egészségfejlesztési osztályvezető idézte a Fejér megye lakosságának egészségi állapotáról szóló tájékoztatót. Összességében a megye helyzete nem tér el az országostól, de jelentős területi különbségek tapasztalhatók.
 
Kiemelte, hogy éppen azokban a járásokban tapasztalható a legtöbb probléma, ahol létrejöttek az egészségfejlesztési irodák. A továbbiakban az irodák képviselői ismertették programjukat, jelenlegi helyzetüket és terveiket.
 
Dr. Máté Ágnes, a Szent Pantaleon Kórház orvos-igazgatója bemutatta már futó programjaikat, melyben az állapotfelméréstől kezdve a fitness-termi beutalóig terjedő, széles palettával várják az érdeklődőket.
 
Dr. Nánási Judit, az Ercsi EFI szakmai vezetője kiemelte közösségteremtő rendezvényeiket, pl. a roma táncklubot. Lajoskomáromból dr. Oravecz Éva háziorvos elmondta, hogy náluk a bemutató konyha és a szabadtéri, fitness-eszközökkel felszerelt játszótér az eddigi legsikeresebb kezdeményezésük.
 
Dr. Tumpek Andrea, a bicskei egészségfejlesztési iroda szakmai vezetője az uszodai programokat és a szülők számára szervezett foglalkozásokat emelte ki.
 
A továbbiakban a lakosság egészségi állapotának javítása érdekében a népegészségügy és az egészségfejlesztési irodák szakmai együttműködési lehetőségeit beszélték meg, a még eredményesebb munka érdekében. Végezetül a résztvevők megtekintették a dunaújvárosi egészségfejlesztési irodát.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >