Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Szakmai napot tartott a Diáktanács
Szakmai napot tartott a Diáktanács Nyomtatás E-mail
Írta: Borsos Eszter   
2014. január 22.

Image Szakmai napot szervezett a Székesfehérvári Diáktanács, a Székesfehérvári Kontaktpont Iroda, valamint a Kaptár Ifjúsági és Prevenciós Iroda a Városháza Dísztermében. A rendezvényen a diákönkormányzat munkáját segítő pedagógusok, a Székesfehérvári Diáktanács tagjai és a város valamennyi iskolájának több diákja képviseltette magát. A nap során szó esett a diákjogokról, az Országos Diákparlamentről, a 2012-es ifjúságkutatás eredményéről, a közösségi szolgálatról, valamint bemutatkozott a Kontaktpont Iroda.

 

A szakmai napon Mészáros Attila ifjúsági tanácsnok köszöntötte a jelenlévő tanulókat, valamint a diákmunkát segítő pedagógusokat. Ismertette a találkozó programját és beszélt a három évvel ezelőtt indult Székesfehérvári Diáktanács feladatairól, melyek között szerepel az a minden évben megrendezésre kerülő szakmai nap, ahol a diákokat érintő aktuális kérdésekről adnak tájékoztatást.

Szó esett a Diákparlamentről is, amely az általános és középfokú oktatási intézményekben tanuló diákok legfőbb érdekegyeztető ülése. A törvény szerint három évente kell összehívnia  ezt az oktatásért felelős miniszternek. Idén városunk ad otthont a találkozónak, a Diákparlament történetében ez az első alkalom, amikor megyei jogú város szervezi, eddig kizárólag Budapest és Zánka szolgált helyszínül. A szakmai előkészítés részeként 15 nagyváros diákönkormányzati vezetője tartózkodott városunkban az elmúlt hétvégén.

„A Diákparlament a közép-, és általános iskolások legfontosabb érdekegyeztető szerveződése, amely a 90-es évek elején indult. A háromnapos találkozón számos olyan téma kerül terítékre, amely az éppen aktuális közoktatási kérdéseket érinti. Legfontosabb célja szakmai értelemben, hogy az aktuális kormányzatnak egy többpontos ajánlást fogalmazzanak meg a diákok, hogy  milyen kérdéseik és elvárásaik vannak az oktatással kapcsolatban. A szervezési munka már novemberben megkezdődött, amikor a minisztérium felkért egy szakmai előkészítő bizottságot, hogy tegyen javaslatokat a témákra, illetve hogy melyek azok a területek, amelyeket érinteni kellene.” - mondta el Mészáros Attila. Az ifjúsági tanácsnok kiemelte: külön büszkeséggel tölti el, hogy idén Székesfehérváron kerül sor a háromnapos diákparlamenti ülésre.

Rácz Zoltán, a Székesfehérvári Diáktanács elnöke elmondta, nagy jelentőséggel bírnak azok a szervezetek, amelyek a diákok életét segítik. „A mai fiatalságnak nagyon fontosak ezek a szervezetek, mint a Kaptár Ifjúsági Iroda, vagy az Új Nemzedék Kontaktpont. Például a tavalyi évben is rengeteg változás történt az új köznevelési törvényben az érettségivel kapcsolatosan. Nagyon sokat segítenek nekünk ezek az irodák, általuk könnyebben megértik a tanulók az őket érintő változásokat.”


Dr. Jásper András, a Diákközéletért Alapítvány kuratóriumi elnöke, a köznevelési törvény diákjogokat és kötelezettségeket érintő változásairól, jelenlegi állásáról tartott előadást. Szó esett többek között a tankötelezettség és az iskolai hiányzás kérdéséről, a tanulók jogairól és kötelezettségeiről, valamint a pedagógusok feladatáról és jogairól. „A tankötelezettség kapcsán a korábbi jogszabályokhoz képest a legalapvetőbb változás annak az eldöntése, hogy a tankötelezettség teljesítése  alapvetően intézményes keretek között kell hogy történjen. Korábban a szülő döntése volt, hogy iskolába járjon, vagy magántanuló legyen a gyerek. A ma hatályos szabályok értelmében azonban szakértői bizottság engedélyezheti ezt.”- mondta dr. Jásper András. Az előadás végén a diákok feltehették kérdéseiket is.

A délután folyamán a szakmai nap keretében bemutatkozott az Új Nemzedék Kontaktpont. Ismertették tevékenységüket és tájékoztatták a közel 100  jelenlévő diákot arról, hogy hol és milyen formában vehetik igénybe segítségüket.

Az érdeklődők az alábbi honlapokon vehetik fel a kapcsolatot a városban működő tanácsadó irodákkal, szervezetekkel:  http://www.ujnemzedek.hu/kontaktpontok/, http://www.kap-tar.hu/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >