Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Az Ybl-program keretében folytatódik az intézményfelújítás Székesfehérváron
Az Ybl-program keretében folytatódik az intézményfelújítás Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2014. január 27.

Image Nagyszabású intézményfelújítás kezdődik a megyeszékhelyen. Óvodabővítés, épületrekonstrukció, fejlesztés is szerepel az Ybl Miklós nevét viselő programban, amelyet Székesfehérvár Önkormányzata indít el 2014-ben – jelentette be sajtótájékoztató keretében dr. Cser-Palkovics András polgármester.

 

A kormány által nyújtott segítségnek, az adósságkonszolidációnak és a felelősségteljes gazdálkodásnak köszönhetően adósságmentesen, biztos anyagi háttérrel kezdheti az idei évet a város. Így az intézmények felújításával folytatódhatnak a fejlesztések Székesfehérváron. Minderről a Maroshegyi Óvodában tartott pénteki sajtótájékoztatón számolt be Törő Gábor, országgyűlési képviselő, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Cser-Palkovics András polgármester, Brájer Éva alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője valamit Békésiné Kimiti Ágnes, az óvoda igazgatója.

A két évvel ezelőtt indult Saára Gyula-program keretében folyamatosan újulnak meg a város közútjai.  „Székesfehérvár Önkormányzata e mellett az idei évben elindítja az Ybl Miklós Intézményfelújítási Programot” – jelentette be dr. Cser-Palkovics András polgármester. „Intézményeink működtetése mellett minden évben jelentős összeget fordítunk a felújításokra is. Nagy előrelépés történt most, hiszen eddig, a pályázatokat nem számolva, saját erőből maximum 200 millió forintot tudtunk erre a célra fordítani.  Az adósságkonszolidáció második ütemének köszönhetően a tervezett 2015-16 helyett már 2014-ben el tudjuk indítani az Ybl-porgramot, amelynek megvalósítására 800 millió forint áll rendelkezésre.”– hangsúlyozta a polgármester.

 

 


 

A sajtótájékoztatón részt vett Törő Gábor országgyűlési képviselő, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke. Mint elmondta, a kormány nagy terhet vett le Székesfehérvár válláról, hogy az adósságot konszolidálta. „A növekedést segíti, hogy az iparűzési adóbevételek is komoly mértékben növekedtek nemcsak Székesfehérváron, hanem Fejér megyében. Ez is jól mutatja, hogy Magyarország elindult egy növekedési pályán, így egyre több fejlesztés valósulhat meg a településeken. Azt gondolom, hogy közösen, jó úton járunk.”  - tette hozzá Törő Gábor.

Maroshegyen több mint nyolcezren élnek. Ismert, hogy több, a korábbi ciklusok által elindított területfejlesztés (Harmatosvölgy, Sóstó II.) is folyamatban van, mondta Brájer Éva.  A városrész önkormányzati képviselője, Székesfehérvár alpolgármestere örömét fejezte ki, hogy a Maroshegyi Óvoda bővítésével sok kisgyermekes család problémája megoldódik, hiszen a két új csoportszoba megépítésének eredményeként további ötven gyerek felvételére nyílik lehetőség. „Már jó pár éve azt tapasztaljuk, hogy az intézménynek helyhiány miatt el kell utasítani a városrészben élő, és a Maroshegyi Óvodába jelentkező gyermekeket. Néhány évvel ezelőtt elkészíttettük a bővítésre vonatkozó terveket. Az új férőhelyek nemcsak az itt élő családoknak nyújt segítséget, hanem a város többi óvodájában is felszabadulnak férőhelyek. Ebben a városrészben a következő öt-tíz évben várhatóan tovább nő a lakosok száma, amely magával hozza azt is, hogy - reményeink szerint - sok kisgyermek is él majd a körzetben. Képviselőként szeretném megköszönni, hogy a közbeszerzési eljárásokat követően megkezdődhet ez a közel 100 millió forintios beruházás. Azért is kezdjük óvodabővítéssel az Ybl-programot, hogy 2015-től megfelelő elhelyezést biztosítsunk a köznevelési törvényből fakadó hároméves óvodai kötelezettségnek is.” – emelte ki Brájer Éva.

 

 


 

Békésiné Kimiti Ágnes, a Maroshegyi Óvoda vezetője elmondta: „ A tervek szerint két csoportszobával bővül óvodánk. Nagy szükségünk van erre, hiszen, sajnos, évek óta utasítunk el körzetes kisgyermeket 20-40 fő között, helyhiány miatt. A szülők is nagyon örülnek annak, hogy itt helyben láthatjuk el a gyermekeiket és nem kell a városban ingázni a kicsikkel.”

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Ybl-program keretében a Maroshegyi Óvoda bővítése mellett a Felsővárosi Óvodát is érinti majd a felújítás. A Hosszúsétatéri szociális intézményben liftet építenek be, korszerűsítik a Budenz-ház fűtését és  lesz egy óvodákat és általános iskolákat érintő vizesblokk felújítási program is.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >