Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Közel hatmillió forinttal támogatja a háziorvosokat Székesfehérvár
Közel hatmillió forinttal támogatja a háziorvosokat Székesfehérvár Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2014. január 30.

Image Szakmai fórumot tartottak a háziorvosokat és házi gyermekorvosokat érintő finanszírozási szerződések módosításának feltételeiről, valamint a Székesfehérvári Járási Népegészségügyi Intézet által végzett ellenőrzésekről szerdán, a Városházán. A fórumon részt vett dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki arról beszélt, hogy a város idei költségvetéséből hogyan tudják támogatni a háziorvosi és házi gyermekorvosi szolgálatokat.

 

A finanszírozási rendszerről, valamint az ellenőrzésekről tájékoztatták a székesfehérvári háziorvosokat és házi gyermekorvosokat azon a szakmai fórumon, amelynek a Városháza Díszterme adott otthont. Az orvosokat dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte. A fórumon jelen volt Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, Brájer Éva, alpolgármester, országgyűlési képviselő, Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, valamint dr. Berta Gábor, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Közép-dunántúli Területi Hivatala (OEP KDTH) igazgatója és dr. Almási Ferenc járási tiszti főorvos.

 

 


 

Székesfehérváron 38 háziorvosi és 21 házi gyermekorvosi szolgálat működik. Dr. Cser-Palkovics András, aki a fórum elején köszöntötte a megjelenteket, elmondta: „A város életében nagyon fontos, hogy a különböző szakmacsoportokkal folyamatos legyen a konzultáció. Az egészségügyi alapellátás biztosítása az önkormányzat feladatai közé tartozik, és az egyik legfontosabb közügy.” Dr. Cser-Palkovics András hozzátette:  „Korábban, egy ilyen háziorvosi fórumon kérésként hangzott el, hogy a szolgálatot ellátó vállalkozások által befizetett iparűzési adónak egy részét szeretnék, ha az önkormányzattól fejlesztésre, üzemeltetési támogatásra visszakapnák. A város háziorvosai összesen mintegy 11 millió forintnyi iparűzési adót fizetnek évente. A színvonalas ellátás biztosítása, a fenntarthatóság és a fejlesztések támogatása érdekében Székesfehérvár Önkormányzata ötmillió-kilencszázezer forintot ajánl fel az idei évben az alapellátást végzőknek, szolgáltatónként 100 ezer forinttal számolva. Ez az összeg külön tételként szerepel a 2014-es költségvetésben.” – emelte ki Székesfehérvár polgármestere. Arról, hogy ezt az összeget milyen formában, mire költik, abban az orvosokat tömörítő Alba Családorvosi Egyesület szakmai javaslatát várja a város.

 


 

 

„A háziorvosi szolgálatok minőségi ellátó munkája nagyon fontos, hiszen a gyermekek és felnőttek a rendszeren keresztül kerülnek először kapcsolatba az egészségüggyel.” – mondta köszöntőjében Vargha Tamás államtitkár. Székesfehérvár országgyűlési képviselője szólt a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház adósságkonszolidációjáról is. „Az adósságcsökkentés lehetőségeket nyitott az újabb fejlesztésekre és a korszerűbb betegellátásra. Ezen felül az átszervezésekkel, és a kórházi működési-gazdasági struktúra átalakításával az egészségügyi intézmény nem termeli újra adósságállományát.” Vargha Tamás további eredményként a szájsebészet székesfehérvári újraindulását is kiemelte.

 

 


 

A fórum előadásokkal folytatódott. A finanszírozási szerződések módosításának feltételeiről és eseteiről Dellyné Farkas Marianna, az OEP KDTH Ártámogatási és Finanszírozási Osztály osztályvezetője adott tájékoztatást. A jogszabályi változásokról, valamint az elmúlt időszakban végzett ellenőrzések eredményeiről és tapasztalatairól dr. Almási Ferenc, a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézetének járási tiszti főorvosa számolt be.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >