Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Birtokba vették a sportolók a Regionális Atlétikai Központot
Birtokba vették a sportolók a Regionális Atlétikai Központot Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2014. február 03.

Image A mai kor követelményeinek megfelelő atlétikai pálya szolgálja az élsportot, az utánpótlás- és szabadidősportot mostantól a Bregyó-közben, ahol ünnepélyes keretek között avatták fel a Regionális Atlétikai Központot. A 750 millió forintos állami támogatással megépült létesítményt Kiss Norbert, sportért és ifjúságért felelős helyettes államtitkár, dr. Cser-Palkovics András polgármester, Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára és Hirt Károly, az ARAK elnöke adta át.

 

Új atlétikai pályán és a futófolyósót is magában foglaló gyakorlócsarnokban készülhetnek a versenyekre mostantól a székesfehérvári atléták, akik az ünnepélyes szalagátvágást követően birtokba vették a Regionális Atlétikai Központot a Bregyó-közben.  Az országban is szinte egyedülálló sportlétesítmény Székesfehérvár új büszkesége, amely nemcsak a versenysportot szolgálja, hanem az ARAK atlétái mellett az utánpótlás- és a szabadidősport előtt is nyitva áll.

750 millió forintos állami támogatással épült meg a Regionális Atlétikai Központ. Az “Állami, önkormányzati és egyéb sportlétesítmények fejlesztése” elnevezésű előirányzat terhére biztosította az állam a fejlesztéshez szükséges forrást. A beruházás során a megújult külső futópálya melletti épületben elkészült a nyolcpályás, 100 méteres futófolyosó és egy 700 négyzetméteres gyakorlócsarnok. A földszinten egyébként a téli edzéslehetőséget biztosító, illetve verseny idején a bemelegítés helyéül szolgáló termek is helyet kaptak az épületben.

 


 

 

„Egy nagyon szép ékszerdobozzal gazdagodott Székesfehérvár sportja.” – mondta  dr. Cser-Palkovics András, aki az avatási ünnepségen megköszönte a kormány támogatását, és örömét fejezte ki, hogy a kivitelezésben székesfehérvári vállalkozások is résztvettek. „ Valljuk, hogy csak úgy lehet a mozgáskultúrát, a sportot támogatni, hogyha egyszerre fejlesztjük a szabadidő-, diák-, utánpótlás- és élsportot. Az volt a célunk, hogy az atlétika megtalálja otthonát Székesfehérváron. Bízom benne, hogy ez sikerült.” – fogalmazott köszöntőjében a polgármester, aki reményét fejezte ki, hogy a Regionális Atlétikai Központ olyan rangos versenyeknek ad majd otthont, amelyek messzire viszik a város jóhírét.

Kiss Norbert, sportért és ifjúságért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében kiemelte: „Múlt nélkül nem lehet a jelent és a jövőt elképzelni. Ismernünk kell és megbecsülnünk azokat az embereket, akik szép eredményeket értek el ebben a sportágban.” Példaként említette Demeter Vilmost, aki megteremtette a fehérvári atlétika alapjait. „Ez egy gyönyörű csarnok, ahol a jövő világszínvonalú sportolói edzenek már ma, és akiknek az eredményeire egyszer nagyon büszkék leszünk.”  

 


 

 

A Regionális Atlétikai Központ átadása mellett a két évvel ezelőtt elindult Kölyökatlétikai Program is nagy szerepet játszhat a magyar atlétika sikerességében. Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára szerint a jövőben még bázisszerepet kap Székesfehérvár. „Magyarország Kormánya az elmúlt esztendőben olyan döntést hozott, aminek köszönhetően a Magyar Atlétikai Szövetség egy olyan lehetőség kapujában találta magát, mint soha korábban a 117 éves fennállása alatt. A két évvel ezelőtt elindult Kölyökatlétikai Programnak köszönhetően több mint 1000 testnevelő megtanulta, és elsajátította a kölyökatlétika alapjait. Meggyőződésem, hogy vannak itt olyan gyerekek, akik először a testnevelés órán találkoztak ezzel a programmal. Úgy gondolom, hogy miután az infrastrukturális háttér is adott Székesfehérváron, egy hajszál választja el attól az ARAK-ot, hogy a Magyar Atlétikai Akadémia otthona lehessen.” – mondta Gyulai Márton.

Hirt Károly, az ARAK elnöke köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik segítettek az új létesítmény felépítésében. „Azt hiszem, a gyerekek, a sportolóink megérdemlik ezt az új létesítményt. Keményen dolgoztunk az elmúlt években, és mindannyiunk nevében ígérhetem, hogy meg is fogjuk hálálni eredménnyel, példamutató munkával és szorgalommal a bizalmat. Köszönettel tartozunk azoknak, akik megteremtették a forrást ahhoz, hogy egy ilyen csodálatos létesítményt birtokba vehessünk.” –zárta beszédét az elnök.

 


 

 

Az ünnepi köszöntőket követően dr. Cser-Palkovics András polgármester, Kiss Norbert helyettes államtitkár, Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, országgyűlési képviselő, Törő Gábor, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő, Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára és Hirt Károly, az ARAK elnöke a sportoló gyermekek segítségével vágták át a szalagot.

A Regionális Atlétikai Központ III. ütemével folytatódnak a munkálatok. A tervek szerint idén elkészül a fedett lelátó, az amatőr futópálya és egy fitnesz park is kialakításra kerül.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >