Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Elsősegélynyújtó-tanfolyam a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szervezésében
Elsősegélynyújtó-tanfolyam a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szervezésében Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2014. február 03.

Image Elsősegélynyújtó-tanfolyamot szerveztek a drogprevenciós tevékenységet folytató helyi civil szervezeteknek és a fehérvári szórakozóhelyeken dolgozóknak. A három alkalomból álló sorozatba összesen 36 fő kapcsolódott be. A Székesfehérvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum ingyenesen biztosította a képzést, amely része a biztonságos szórakozóhelyekért meghirdetett városi programnak. A ma zárult sorozatról Östör Annamária, a Székesfehérvári KEF alelnöke és a tanfolyamot tartó Mészáros Zalán, a TEVA Magyarország tudományos munkatársa számolt be az oktatásnak helyet adó Alba Bárban.

 

A Székesfehérvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum ülésein többször szerepelt kiemelt napirendként a biztonságos szórakozás feltételeinek megteremtése városunkban. Ennek részeként fogalmazódott meg az igény az elsősegélynyújtó-tanfolyam megszervezésére a tagok részéről. 

Székesfehérváron az Alcoa Alapítvány támogatásával már lezajlott egy nagyszabású tanfolyamsorozat, amelynek keretében sokan sajátították el azokat az alapvető ismereteket, amelyekkel váratlanul előálló veszélyhelyzetben embertársaiknak segíthetnek. Ennek a tematikáját követve most a helyi, drogprevencióval foglalkozó civil szervezetek munkatársainak és a székesfehérvári szórakozóhelyeken dolgozóknak szervezték meg az oktatást. 

 


 

„A legfőbb cél, hogy eljussunk a fiatalokhoz és az ő nyelvükön, a saját közegükben hívjuk fel figyelmüket a veszélyekre. Ez a tanfolyam most azokat szólítja meg, akik szórakozás közben találkoznak a fiatalokkal, őket készítjük fel arra, hogy segítséget nyújtani a fiataloknak, ha kapcsolatba kerülnek a kábítószerekkel és esetleg bajba kerülnek. Az elsősegély tanfolyamot a Székesfehérvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szervezte. Ez a szervezet helyi szakemberekből áll, akik közösen kábítószer-ellenes programokat dolgoznak ki, amelyek egyike ez a mostani képzés. ” – ismertette a kezdeményezés részleteit Östör Annamária. A Székesfehérvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum alelnöke köszönetet mondott a fiataloknak a képzést tartó szakembernek és a helyet biztosító Alba Bárnak is. 

Az oktatást Mészáros Zalán vállalta fel, aki már a korábbi tanfolyamok során is segítette a várost. A képzés célja az volt, hogy megkönnyítse és egyértelműen elmagyarázza, mit kell tenni, amíg a mentő kiér a helyszínre. Az oktatás alapköve a gyakorlatiasság, miközben az elsősegélynyújtáshoz szükséges elméleti ismereteket kiegészítették a most oktatott szakemberek munkája során esetleg előforduló, ellátást igénylő speciális problémákkal, és az ilyen esetekben szükséges ellátás megismertetésével. 

 


 

„A kábítószer nagyon sok helyen jelen van, ezért is fontos a biztonságos szórakozóhely program megvalósítása. A mostani elsősegélynyújtó tanfolyamon azt tanítjuk meg a résztvevőknek, hogy felismerjük a kábítószerek okozta tüneteket és hogy tudják, miben segíthetnek a fiatalokat a szakemberek kiérkezéséig. Az első lépés, hogy megállapítsuk, eszméletlen-e a rosszul lévő személy. Ezt követően hanyatt kell fektetnünk, a fej hátrafeszítésével biztosítanunk kell a szabad légutat, hogy elháruljon az életveszély. Ekkor jön a légzés vizsgálata, és ha nincs, akkor meg kell kezdeni az újraélesztést.” – mondta el Mészáros Zalán oktató, a TEVA Magyarország tudományos munkatársa. 

A tanfolyamot vezető szakember számadatokkal és gyakorlati példákkal is alátámasztotta az általa elmondottakat. A résztvevők megtanulták, hogyan lássák el szakszerűen a bajba került fiatalokat, megismerhették az emberi  szervezet működését és a rosszulléteket kiváltó belső folyamatokat, valamint megtudták, hogy milyen veszélyhelyzetben hány perc áll rendelkezésükre a segítségnyújtás megkezdéséig, hogy ne károsodjon a szervezet.  

 


 

A tanfolyamok az Alba Bárban zajlottak, a helyszínt ingyenesen bocsátotta rendelkezésre a Székesfehérvári Zenés Szórakozóhelyek Egyesületének elnöke.

„A Székesfehérvári KEF az elmúlt két év során több olyan programot is megvalósított, melyek során bizonyította a drogprevencióval kapcsolatos elszántságát és törekvéseit. Ennek egyik eleme az összehangolt munka a szórakozóhelyek biztonságosabbá tételében. Az elmúlt három alkalommal a szórakozóhelyek alkalmazottainak tartott előadásokon megismerhettük a drogfogyasztás árulkodó jeleit, továbbá ha már megtörtént a baj, képzést kaptunk a teendőkről. Székesfehérváron ezzel az előadás-sorozattal 36 fő kapott teljes képet a témában. Ezek a kollégáink mostantól profi szakemberként tudnak segíteni, s nem utolsó sorban - mivel ők is érintett korosztályt képviselik - hírét tudják vinni a drogfogyasztás káros hatásainak.” – mondta el a tanfolyam kapcsán Kismarty-Lechner Gábor, a Székesfehérvári Zenés Szórakozóhelyek Egyesületének elnöke. 

 


 

A KEF által biztosított keretből 3 alkalommal összesen 36 főnek biztosították az alapvető elsősegély ismeretek elsajátítását. Minden foglalkozáson 12 fő vett részt, akik az oktatás végén igazolást kapnak arról, hogy az alapvető ismereteket a témában elsajátították.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >