Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Ülésezett a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum
Ülésezett a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2014. február 07.

Image Idei első ülését tartotta a Székesfehérvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum. A tanácskozáson tájékoztató hangzott el a KEF által szervezett elsősegélynyújtó tanfolyamról, illetve tárgyaltak a működési feltételek biztosítását célzó, KAB-KEF-13 kódszámú pályázat végrehajtásáról. A pályázatban vállalt feladatokra 450 ezer forint vissza nem térítendő minisztériumi támogatást nyert Székesfehérvár Önkormányzata.

 

A napirendi pontok tárgyalását megelőzően a fórum tagjai elköszöntek Brandl Csillától, a Székesfehérvári Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának korábbi vezetőjétől, aki szakmai munkájával, az Operatív Munkacsoport tagjaként nagyban segítette a székesfehérvári KEF tevékenységét, valamint támogatta a KEF és a rendőrség szoros együttműködését. Brandl Csilla az Országos Rendőr-főkapitányságnál folytatja szakmai pályafutását.

Az Östör Annamária alelnök vezette délutáni ülésen tájékoztató hangzott el arról az elsősegélynyújtó tanfolyamról, melyet drogprevenciós tevékenységet folytató helyi civil szervezeteknek és a fehérvári szórakozóhelyeken dolgozóknak szervezett a KEF. A három alkalomból álló ingyenes kurzuson 36 fő vett részt, a képzés része volt a biztonságos szórakozóhelyekért meghirdetett székesfehérvári programnak. A gyakorlatias oktatás elsődleges célja volt, hogy megkönnyítse és egyértelműen elmagyarázza, mit kell tenni rosszullét esetén a mentők kiérkezéséig. Mészáros Zalán oktató, a tanfolyamot vezető szakember, a TEVA Magyarország tudományos munkatársa beszámolt a tapasztalatairól. Többek között elmondta: vészhelyzetben a szórakozóhelyeken dolgozók, illetve a fogyasztók sokszor nem mernek segítséget kérni a mentőktől és a rendőrségtől, mert félnek a következményektől és a felelősségre vonástól. A tanfolyam szervezését és lebonyolítását nagyban segítette Kismarty-Lechner Gábor, a Székesfehérvári Zenés Szórakozóhelyek Egyesületének elnök, aki a KEF ülésen hangsúlyozta: a gyakorlatias, kötetlen és hatásos stílusú képzés elérte a célját, a résztvevőktől pozitív visszajelzések érkeztek.

A KEF ülésen tárgyaltak a működési feltételek biztosítására kiírt, úgynevezett KAB-KEF-13 kódszámú pályázat megvalósításáról. Székesfehérvár Önkormányzata 450 ezer forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Az összeg kiegészül 72.000 forint önrésszel, így a Székesfehérvári KEF 522 ezer forintból valósítja meg a pályázatban vállaltakat 2014. június 30-ig. A pályázat általános célja a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok egységes szakmai tevékenységének előmozdítása, a már működő városi és budapesti kerületi, kistérségi, megyei és regionális KEF-ek folytatólagos működésének támogatása. A KEF-nek vállalnia kell, hogy a támogatási időszak alatt elkészíti a drogprobléma kezelését célzó helyi stratégiát és a rövidtávú feladatok megoldását tartalmazó cselekvési tervet, valamint legalább négy KEF ülés megszervezését.

Ruff Tamás
 szociológus, az Echo Nonprofit Network szakmai igazgatója arról számolt be, hogy Székesfehérvár Önkormányzata 2003-ban fogadta el drogellenes stratégiáját és operatív programját, melyeket most felülvizsgálnak az elmúlt időszak alatt történt helyi társadalmi, gazdasági és életmódbeli változások okán. A szakember úgy látja, hogy széles körű szakmai és társadalmi egyeztetésre, összefogásra lesz szükség az egészségügyi, az oktatási, a szociális, a bűnmegelőzési, az igazságszolgáltatási és a civil szektor, továbbá az önkormányzat, a vendéglátás és a média bevonásával. A szakembereknek workshopokat szerveznek majd, ahol feltérképezik, hogy mely területeken milyen erőforrások bevonására, mozgósítására lesz a szükség a drogellenes stratégia végrehajtásához.

Az ülésen elhangzott továbbá, hogy 22 ezer példány készült a„Vigyázzunk a kincseinkre! – Gyermekeink drogveszélyben” című prevenciós kiadványból, melyet a következő időszakban eljuttatnak a székesfehérvári általános és középiskolákba, a főiskolákra, a kollégiumokba, a szórakozóhelyekre, az orvosi rendelőkbe és a rendőrségre. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >