Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Áldozatot követelt a tűz Nyomtatás E-mail
Írta: Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó százados   
2014. február 07.

Image A katasztrófavédelem segítségét Bodajkra, a Peske köz egyik lakóházához kérték. A bejelentés szerint az épület egyik szobáját sűrű füst tölti be, nem tudnak bemenni és egy ember is bent van.

 
A műveletirányítás a móri önkormányzati és a székesfehérvári hivatásos tűzoltókat riasztotta az esethez, akik közül a Móriak értek ki elsőként. A helyiségben már nem volt tűz, ezért oltani nem kellett, azonban egy idős férfit találtak, akit azonnal kihoztak. A gyors beavatkozás ellenére a mentőszolgálat munkatársai csak a halál tényét tudták megállapítani. Az esemény során az elhunyt ruházata, egy televízió és az ágy kisebb része égett.
 
A rokonok elmondása szerint előző este még találkoztak az áldozattal, másnap reggel pedig a házhoz kijáró ápolónő vette észre, hogy baj van.
 
Minden olyan esetben, amikor haláleset történik egy tűzesetnél, a katasztrófavédelemnek jogszabályi kötelezettség alapján tűzvizsgálati eljárást kell indítania. A vizsgálat feladata lesz feltárni a tűz keletkezésének körülményeit.
 
Nem példa nélküli, hogy a felcsapó lángok emberi beavatkozás nélkül kialszanak és a környezet rövidebb-hosszabb idő elteltével csak a következményeket veszi észre, a történések lefolyását nem.
 
Ennek a körülménynek a magyarázata egyszerű. Abban az esetben, ha zárt térben, ─ amely lehet egy szoba is ─ viszonylag kis energiájú gyújtóforrás okozza a tüzet, pl.: égő cigarettacsikk, fűtőtestre terített textília, világítótest bekapcsolt izzója, az égés is jellemzően lassan terjed, és közben elhasználja a rendelkezésre álló oxigént a környezetében lévő levegőből.
 
Ennek az lesz az eredménye, hogy a folyamat úgynevezett izzó-parázsló jellegű lesz, és idővel ez is kialszik, hiszen nem lesz elég oxigén az önfenntartó égéshez. A viszonylag kis tűzkár mellett viszont nagy mennyiségben képződnek erősen mérgező füstgázok, amelyek rövid idő alatt fulladásos halálhoz vezethetnek.
 
Tisztában kell lenni azzal, hogy nem csak műszaki hiba és nyílt láng okozhat tüzet, hanem a fentiekben ismertetett körülmények bármelyike.
 
Amennyiben ismerjük a potenciális veszélyforrásokat, akkor gondos, előrelátó magatartással védekezni is tudunk ellenük, így elkerülhetjük a tragédiákat. Természetesen az ismertetett lehetőségek nem a bodajki tűzeset körülményeit taglalják, hiszen ezeket a folyamatban lévő tűzvizsgálat fogja kideríteni. Az írás célja a megelőzés és a figyelemfelhívás.
 
< Előző   Következő >