Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
EGY ÉV ALATT 350 MADARAT MENTETTEK Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2014. február 07.

A Székesfehérvári Vadmadárkórházban tavaly 350 sérült madarat láttak el, több mint száz csontműtétet végeztek és a madarak majd felét sikerült visszaengedni a természetbe. A "Madármentés - Lélekmentés" programmal, melynek keretén belül háromezer ovódást és iskolást értek el. Idén befejezik a madárkert kialakítását a Takarodó úti Fehérvári Állatotthonban és látogatható részt is szeretnének létrehozni, mely bárki számára nyitott lesz.

 
2013-ban komoly eredményeket értek el, hiszen 350 madarat mentettek meg és 56 fajt hoztak a madárkórházba. Érdekesség, hogy egy pusztai sas illetve egy uhu is a gyógyított madaraikk között volt és az állatok mintegy negyven százalékos aránnyal tudták szabadon engedni a természetbe. Tavaly száz fölött volt a csontműtétek száma, ami az egyik legnagyobb kihívás az állatorvosoknak.
 
Fontosnak tartják a gyerekeknek szóló előadásokat is, mellyel szeretnék bemutatni a fiataloknak, hogy mit jelent a természetvédelem. Hatvan fölött volt az iskolai és óvodai foglalkozások száma és tavaly indult el az Ezredéves iskolában az a program, mellyel szeretnék az iskola diákjainak is megmutatni a madármentést. Nyolc madár történetéről videót is készítettek 2013-ban, melyek a harmincezres nézettséget is meghaladták.
 

 
Köszönetet mondott a támogatóknak, melyek között multinacionális cégek is vannak. Kiemelte, hogy létrehoztak tavaly egy 24 órás ügyeleti telefonszámot is. Idén szeretnénk folytatni 18 éves tevékenységüket. Befejezik a madárkert kialakítását a Fehérvári Állatotthonban és a Takarodó úton látogatható részt is szeretnének létrehozni, mely bárki számára nyitott lesz. Nagy tervük a Királyi Madárkert létrehozása a Sóstón, melyet ugyancsak szeretnének néhány éven belül megvalósítani.
 
Horrváth Hella a Vadmadárkórház munkatársa a madármentés, lélekmentés programról is beszélt. Idén már nem csak iskolán belül szeretnék közelebb hozni az érdeklődőket a madarakhoz. A Vörösmarty Mihály Könyvtárban folytatják a könyvtári estéket és lesznek solymászos előadások is. Ebben az évben is megrendezik a hagyományos rajzpályázatukat, mely nagyon népszerű volt 2013-ban is.
 

 
Beszélt az örökbefogadási programról, mellyel „nevelőszülővé” lehet válni. Jelenleg mintegy ötven, a természetbe nem visszaengedhető, sérült madarat gondoznak.
 
A Budai Úti Könyvtárban kiállítottak egy tablót Simon József az Alcoa-Köfém Művelődési Ház vezetője elmondta, hogy szeretnének helyet adni a Vadmadárkórház „Madármentés – Lélekmentés” országos rajzpályázat kiállításának, amit február 11-én, kedden délután öt órakor nyitnak meg.
 

 
A rajzokat március 3-ig tekinthető meg. Várják az iskolás, óvodás csoportok jelentkezését is. A március 20-i Víz Világnapi rendezvényről is beszélt, melyet balatoni fotókiállítással és dr. Banizs Károly előadásával ünnepelnek majd.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >