Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Állatok százait mentették tavaly is a Herosznál Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2014. február 11.

Image Csaknem hétszáz állatot - főként kutyákat és macskákat, illetve más házi kedvenceket – jutattak új gazdához tavaly a Herosz Fehérvári Állatotthonában. – olvasható a szervezet éves jelentésében. A Takarodó úti létesítményben naponta körülbelül 300 állat ellátásáról gondoskodnak, emellett a dolgozók, az önkéntesek áldozatos munkájának és a nagylelkű támogatóknak köszönhetően tavaly folytatódtak a hagyományos rendezvények, az oktató programok, és számos új rendezvény is megvalósult.

 

2013-ban 538 kutyának, 138 macskának és 19 egyéb állatnak tudtak új otthont, vagy újra szabad életet biztosítani a Fehérvári Állatotthonban. A menhelyen 1.500 állatot gondoztak, és 263 műtétet, túlnyomórészt ivartalanítást végeztek, de több sürgősségi beavatkozásra, baleset miatti műtétre is szükség volt. Nagyon sokan voltak kíváncsiak a Herosz munkájára, amit a 6.327 fős látogatói létszám is tükröz.

A Fehérvári Állatotthonba bevitt cicák jelentős hányada talált, vagy nem vállalt állat, 70 százalékuk kölyök. A kutyák 40 százalékát a gazdák adják le sokszor a kötelező oltások nélkül, és sajnos jellemző, hogy eltitkolják az állatok betegségeit, vagy viselkedési problémáit. A behozott kutyák több mint fele kölyök, azaz felesleges szaporulat. Egyre jellemzőbb, hogy erdőszélen, út mellett, dobozba, vagy kukába rakott apróságokat találnak kiszáradt, stressztől sokkolt, félholt állapotban, az ő ellátásuk rendkívül energiaigényes, és nem is mindig sikeres. Éppen ezért a Fehérvári Állatotthon nem győzi hangsúlyozni a felelős állattartás és az ivartalanítás fontosságát.  A bekerülő állatok 30 százaléka idős, vagyis 10 év feletti állat, akiknek gazdához juttatása a német támogatóknak köszönhetően eredményes.  A Herosznál tavaly egyéb hobbiállatokat, nyulakat, tengerimalacokat is elláttak, valamint vadon élő állatokról, többek között sünökről és – a Vadmadárkórházzal együttműködve – 320 madárról is gondoskodtak.

 


 

A Fehérvári Állatotthon nagy gondot fordít az állatbarátok és az állattartók széleskörű tájékoztatására. A menhely honlapja, awww.fehervariallatotthon.hu portál és a Facebook oldal rengeteg hasznos információt tartalmaz, és folyamatosan frissül.  A portálon a lakosság részére is biztosítanak lehetőséget a talált, az új gazdára váró, vagy elveszett állatok megjelentetésére.

A felvilágosító munka részeként tavaly összesen 118 programot szerveztek, melyek között hagyományos és új rendezvények egyaránt voltak. A „Fehérvári Állatotthon – Közelebb a polgárokhoz” című hatrészes sorozat Székesfehérvár Önkormányzata és az Alba Plaza támogatásával valósult meg. A különböző fontos témákat feldolgozó, tájékoztató programmal közel 2.000 embert értek el. A „Ments meg egy könyvet! Ments meg egy állatot!”  című, új ötrészes sorozat megvalósításában a Vörösmarty Mihály Könyvtár Gyermekrészlege és a Vadmadárkórház működött közre. Lajkó Csaba ultramaraton futó és barátai nyáron országos jótékonysági futást szerveztek „Ne előlük, értük fuss” címmel, melynek záró állomása a Fehérvári Állatotthon volt. Számos saját programot is szerveztek, melyek közül a legfőbbek: februári Kormos Angyalok, húsvéti Nyuszisimogató, júniusi Nyílt Nap, a szeptemberi Hagyományőrző Nap, az októberi Állatok Világnapjaés a decemberi Állatok Karácsonya. Az önkéntesek lelkesedésének és felbecsülhetetlen munkájának köszönhetően rendszeresek a szombati karbantartások és a vasárnapi kutyaséták a menhelyen. A Herosz örömmel kapcsolódott az ELTE Etológiai tanszékének kutatásaiba, így év végén 3 alkalommal zajlott etológiai teszt összesen 30 menhelyi kutya bevonásával. Töretlenül zajlottak a környezeti nevelési programok is: a napközis táborral, a Herosz Gyermektagozatával, az iskolai előadásokkal és a menhelyen rendezett foglalkozásokkal mintegy 3.500 gyermeket értek el.

 


 

A Fehérvári Állatotthonnak tavaly 115 sajtómegjelenése volt főként a helyi médiumokban, amely szintén nagyon sokat segített a felelős állattartás és a programok, rendezvények népszerűsítésében. A dolgozók és az önkéntesek tenni akarása ismét összetalálkozott a támogatók szándékával. A Fehérvári Állatotthonnak feladat-ellátási szerződése van Székesfehérvár Önkormányzatával, ennek keretében a menhely minden évben előre meghatározott finanszírozásban részesül. Ugyancsak létfontosságú a német támogatók – aTierschutzprojekt Ungarn, a Hund und Katz Tierhilfe és a bonni állatmenhely –, valamint a székesfehérvári cégek, vállalkozások, bevásárlóközpontok pénzbeli segítsége és önkéntes munkája.

A Herosz Fehérvári Állatotthona ezúton fejezi ki köszönetét az önkénteseknek és a támogatóknak!

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >