Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A fehérváriaknak fontos egészségük védelme Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2014. február 17.

Image Hatalmas érdeklődés mellett rendezték meg a „Váljék egészségünkre!” szűrőnapot a Vodafone Sportcentrumban. A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház és Székesfehérvár Önkormányzata által közösen szervezett programon a húszféle szűrés mellett tanácsadással, előadásokkal, kulturális programokkal várták az érdeklődőket. A rendezvényen Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár és Cser-Palkovics András polgármester mondott köszöntőt.

 

Már a 15 órás kapunyitásra több százan érkeztek a Vodafone Sportcentrumhoz, hogy részt vegyenek a „Váljék egészségünkre!” elnevezésű programon.  A legfiatalabbaktól a legidősebbekig minden korosztály képviseltette magát.  A nagyszabású szűrőnapon, amelyet a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház és Székesfehérvár Önkormányzata közösen szervezett, számos egészségmegőrző és betegségmegelőző vizsgálattal, szűréssel várták a fehérváriakat.

 

 


 

A Sportcentrum küzdőterén felállított színpadon a fehérvári csapatsportok képviselőivel hallhattak beszélgetést az érdeklődők, majd sportos bemutatókkal folytatódott a program. Eközben a küzdőtér másik felében hosszú asztalok mellett a kórház dolgozói végezték a szűréseket. A legtöbben a csontsűrűség-, vércukorszint-, és vérnyomásmérésen vettek részt, de sokan érdeklődtek az urológiai és mellrák-megelőző szaktanácsadás iránt is.

 


 

 

„Öröm volt látni, hogy már a nyitásra ilyen sokan érkeztek ide. Ez azt jelenti, hogy a szűrésnek, a megelőzésnek nagy fontosságot tulajdonít mindenki.” – kezdte köszöntőjét dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere hozzátette: „Az egészségmegőrzés területén fontos a megelőzés, fejleszteni kell, így a szervezők nevében ígérhetem, hogy ezt az akciót is folytatni fogjuk. A helyszín adott, és most is jó visszajelzést kaptunk arról, hogy érdemes volt a csarnokot felújítani. A sportesemények mellett kulturális programoknak és egészségügyi rendezvényeknek is otthont ad ez az új közösségi tér.” Dr. Cser-Palkovics András köszönetet mondott a szervezőknek és a kórház szakembereinek a munkájukért, és jó egészséget kívánt a jelenlévőknek.  

 

 


 

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház kórusának műsorát követően Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár mondott köszöntőt. „Ez a mai rendezvény egy idén elinduló, országos akció "tesztrendezvénye". Minden megyében szeretnénk hasonlókat szervezni a következő időszakban, mert a szűrőnapokon könnyebben elérhetőek az egészségtudatos élethez szükséges alapvető információk. A szervezett emlőszűrésekre kevés nő megy el, ezért különböző akciókkal az önvizsgálat fontosságát szeretnénk hangsúlyozni, és az egészségi állapotért érzett felelősséget fejleszteni.”  Az államtitkár hozzátette, azért mennek el kevesen szűrésekre, mert nem megfelelő módon jut el az információ az emberekhez. Ezért különös figyelmet szentelnek majd a szűrések népszerűsítésére is.

 

 


 

A köszöntőket követően Dr. Csernavölgyi István, a kórház főigazgatója tartott rövid előadást, majd az egészségügy és a megyei kórház helyzetéről Vargha Tamás államtitkárral és Törő Gáborral, a Fejér Megyei Közgyűlés elnökével beszélgettek a színpadon. Egy közönséget átmozgató, gyógytornász vezette ötperces tornát követően a Fehérvár Hangja 2014 döntősei léptek színpadra. Nagy érdeklődéssel hallgatták a szűrőnapra érkezők az orvosi előadásokat, amelyek többek között a depresszióról, a szív- és érrendszeri betegségekről, a vastagbélrákról, illetve a megye lakosságának egészségi állapotáról is szóltak.

 

 


 

Mivel a szervezők jól kihasználták a teret, az egészségmegőrző programra érkezők bejárhatták az egész épületet,  hiszen a küzdőtéren zajló vizsgálatok mellett az első emeleten is négy helyszínen végeztek szűréseket. A második emeleten pedig igazi gyermekbirodalmat rendeztek be, hiszen sok szülő érezte fontosnak, hogy éljenek az ingyenes szűrési lehetőségekkel. Amíg a család apraja elfoglalta magát a színes játékok között, addig a szülőknek, nagyszülőknek lehetőségük nyílt részt venni a vizsgálatokon, meghallgatni a szakemberek véleményét. A játék mellett gyermekfogászati tanácsadás, babamasszázs bemutató és oktatás, szoptatási tanácsadás is várta a kisgyermekeseket.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >