Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
250 milliós fejlesztés az 5. számú választókörzetben Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2014. február 21.

Image Közel 70 millió forintos fejlesztés történt 2013-ban a Tóvárosi lakónegyedet, a Széchenyi utat, Sóstót, Alsóvárost és az Őrhalmi Szőlőket magába foglaló 5-ös számú körzetben, amely Székesfehérvár egyik legváltozatosabb része. A mintegy nyolcezres lakosú választókerületben idén felújítási munkálatokat végeznek többek között a Hosszúsétatéri II. sz. Idősek Otthonában, folytatódnak az útfelújítások és megújul a Tóvárosi iskola tornaterme is.

 

Mészáros Attila, a terület önkormányzati képviselője sajtótájékoztató keretében számolt be az elmúlt évben végzett munkákról és az idei év terveiről, amely szerint mintegy 250 millió forintos fejlesztés valósulhat meg a körzetben.

 

Székesfehérvár 2014-es költségvetése jelentős tartalékkeretet, sok fejlesztést és stabil működést biztosít. Az adósságkonszolidációnak és a megfelelő gazdálkodásnak köszönhetően az intézmények működtetése mellett folytatódhat a tavaly elindított Saára Gyula-program. Az intézmények fejlesztésére hirdették meg idén az Ybl Miklós-programot. A költségvetés február 14-i elfogadását követően minden városrészt érintően megkezdődnek a fejlesztési, felújítási munkálatok.   

 

 


 

Az 5. számú váalsztókörzetben az elmúlt évben végzett munkákról Mészáros Attila adott tájékoztatást. A képviselő elmondta: „A korábbi időszakhoz hasonlóan, a városrészben élőkkel többször egyeztetve döntöttünk a körzet fejlesztéseiről 2013-ban is. Két nagyobb útburkolat felújítás és egy parkoló-építés történt a Saára Gyula program keretében. A Sárkeresztúri út megújult egy jelentős szakaszon, illetve a Széchenyi út a Horvát István út és Vasúti aluljáró közötti szakaszon. A Széchenyi 27-29. sz. mellett a rendkívül szűk lehetőségek ellenére sikerült a parkolóhelyek számát kilenccel bővíteni, amiből egy a mozgáskorlátozottak részére épült. A Hosszúsétatéri Óvodában 4 vizesblokkot újítottunk fel.  Az egyik legnagyobb feladat - régi kérést teljesítve - a Szőlő utcai kereszt felújítása, és környékének rendbetétele volt. Egy régi hagyományt felelevenítve, ősszel avattuk fel Alsóváros megújult szakrális és közösségi terét.”

A Sárkeresztúri út - Halom utca kereszteződésénél új buszváró épült, és megoldódott a Széchenyi út 130. szám előtt a vízelvezetés is. A Hosszúsétatér 5-7-9 mögötti parkolónál új kandeláberek világítják meg a területet. Az elmúlt évben befejeződött a Széchenyi út 39-43 előtti játszótér körbekerítése. „Az önkormányzat segített a Tóvárosi Bölcsőde és a Hosszúsétatéri Óvoda udvarának szépítésében, és itt érdemes megemlíteni, hogy sikerül megmenteni a Tóvárosi Bölcsődét. Az „utolsó órában” volt az épület. A falak megsüllyedtek, és ha nem végezzük el a felújítási munkálatokat, az intézmény nem működhetett volna tovább.” – hangsúlyozta a képviselő.

 

 


 

A Tóvárosi lakónegyedben több helyre vittek földet és virágot, hozzájárulva a terület szebbé tételéhez. Szintén a Tóvárosi lakónegyedben számos helyen újítottak fel járdaszakaszokat, illetve a 62-64 számú házak között korlát kihelyezésével biztosították a biztonságos átkelést. A Hosszúsétatéri rendőrőrs előtti területen tereprendezés is történt.

Az idei tervekről szólva Mészáros Attila önkormányzati képviselő elmondta, hogy 2014-ben mintegy 250 millió Ft értékű fejlesztés valósul meg a körzetben. „Az Ybl Miklós intézményfejlesztési program keretében a közlekedés könnyítése érdekében liftet építünk a Hosszúsétatéri II. sz. Idősek Otthonában, ahol megtörténik az épület körüli járda cseréje, javítása, a megsüllyedt aljzat és válaszfalak újjáépítése mintegy 45 millió forintból.”

A Tóvárosi Általános Iskolában a főzőkonyha feletti tetőszakasz felújítási munkáira 7,6 millió forintot, míg a tornaterem 33 millió forintos felújítására a 30 százalékos önerőt biztosítja a város költségvetésében.

A Saára Gyula program keretében idén gyalogos-átkelőhely létesül a Szárcsa utca elején a Temető utcánál, illetve a Csíkvári úton a Stadionnál lévő autóbusz-öblöknél. A burkolat-felújítások a Hegyes és az Újkuti utcákban, valamint a Horvát István út Széchenyi út és Jancsár utca közötti szakaszon folytatódnak. Ezen túlmenően parkoló-területek burkolását, újraburkolását végzik el a Hosszúsétatér 17-21. szám mögött, a Széchenyi út 47-51.szám mögött, illetve ugyanitt a Hosszúsétatéri Óvoda előtti járdán is.

Mészáros Attila hozzátette: „Egy nagyobb felújítás kezdődik a Tóvárosi iskola előtt. Az ABC mögött kialakítunk egy parkolót 10-12 férőhellyel, illetve az iskola előtti teret felújítjuk, hogy az sportolásra alkalmas legyen. A pénzügyi lehetőségek függvényében a felnőttek és nagyobb gyermekek számára egy játszóteret is kialakítunk, illetve a zöldterületen több növényt kiültetünk. Itt jelenleg a tervezési szakaszban járunk. Ezen a héten volt egy bejárás a Rendőrkapitánysággal közösen a Széchenyi úton, ahol a forgalombiztonság növelésének lehetőségeit vizsgáltuk. Az a döntés született, hogy a buszöblöknél létesítünk egy újabb gyalogos-átkelőhelyet, amelynek a tervei ebben az évben elkészülnek, és ha van pénzügyi fedezete, akkor idén megvalósulhat a jelzőlámpa-korszerűsítési programon belül.”

 

 


 

A Sárkeresztúri út és "fa" utcák térségében vizsgálják a járdák felújításának lehetőségét, itt kisebb lokális beavatkozásokra lesz lehetőség, mivel legtöbb helyen nincs elegendő hely szabványos járda kialakítására, így a meglévő állapoton próbálnak javítani.

„Újabb fejlesztési pont lesz a Hosszúsétatér 64. szám alatti épület rehabilitációja. A tervek szerint akadálymentesített lakásokat alakítunk ki, a költségvetésben erre a célra 80 millió Ft szerepel. A Széchenyi úton több ponton, 4 db térfigyelő-kamerát helyezünk ki mintegy 4 millió Ft értékben. Emellett a körzetben több apróbb járdafelújítást, vízelvezetési problémák megoldását, szemetesek kihelyezését tervezzük.” – emelte ki Mészáros Attila.  

A Halom utcai megújult buszmegálló előtt tartott sajtótájékoztatón részt vett Tóth Jánosné, az Alba Regia Megyei Munkástanácsok Szövetségének elnöke és Varjú István, az Ikarus Székesfehérvári Gyár Munkástanácsának alelnöke. Tóth Jánosné elmondta: „Télen-nyáron esőben, hóban, melegben nagyon sokan várják itt a helyi- és helyközi autóbuszjáratokat. Az utazók kérésére kerestük meg az önkormányzatot, hogy segítséget kérjünk egy fedett váró elkészítésére. Nagy örömünkre, ez megvalósult.” Varjú István az ipari parkban dolgozók nevében mondott köszönetet. Elmesélte, hogy egy esős, februári napon éppen a buszra vártak kollégáival, amikor megfogalmazódott bennük az ötlet a fedett buszváró kialakításáról. A szervezetek képviselői köszönetet mondtak a városnak az ipari parkban dolgozók, az Alsóvárosban élők és a közeli bevásárlóközpontokba autóbusszal érkező vásárlók nevében, hogy kezdeményezésükre megtörtént a buszmegálló felújítása.

A tájékoztató zárásaként Mészáros Attila elmondat, hogy a körzetben folytatódik az autóbuszmegállók fejlesztése is. A közeljövőben elkészül a Sárkeresztúri úton a Domb utcai megállóban a fedett váró

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >