Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Premierekre készül a Szegedi Kortárs Balett! Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2014. február 24.

Image 2014. március 7-én a Szegedi Nemzeti Színházban 19 órától Juronics Tamás Mimikri című táncjátékának bemutatója és a Tavaszi áldozat előbemutatója látható.

 
Utóbbi darab premierjére a Budapesti Tavaszi Fesztivál Nyitó Koncertjeként kerül sor 2014. március 21-én este 7 órától a MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, amelynek keretén belül a Tavaszi áldozat mellett Juronics Tamás Táncszvitje is színre kerül.
 
A Mimikri/Tavaszi áldozat együtt Budapesten először a Nemzeti Táncszínház szervezésében a MÜPA Fesztiválszínházában debütál 2014. április 24-én 19 órai kezdettel.
 
 

MIMIKRI / TAVASZI ÁLDOZAT

 

Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója

 

MIMIKRI

 

Elvegyülni, hasonulni, eltűnni- védekezésből vagy zsákmányszerzésből. Az evolúció során számos fajtája alakult ki a mimikrinek, a környezethez való megtévesztő azonosulásnak. Az emberi faj a pszichéjében hordozza a mimikri képességét, a személyiség teljes mértékben képes átformálódni, vagy éppen színleléssel beolvadni a többiek közé.  A cél a túlélés, a préda megszerzése, a megtévesztés manipuláció révén.

 

Unsuk Chin, a Berlinben élő, számos rangos, nemzetközi díjjal kitüntetett dél-koreai zeneszerző mestere Ligeti György volt, többek között Sztravinszkij és Bartók zenéjét is meghatározónak tartja kompozíciós stílusában. 2009-ben bemutatott concertoja, a Su a keleti és a nyugati zenei világot ütközteti. Az ősi kínai hangszer, a sheng és a szimfonikus zenekar dinamikus viszonyában a szólóhangszer hol elvegyül, hol eluralkodik, hol teljesen eltűnik a zenekari hangzásban. Egymás árnyékai, visszhangjai lesznek a hangszerek, hangokkal rajzolva meg egy különös mimikri-jelenséget, ahol nem tudni, ki és kihez hasonul valójában.

 

Zene:   Unsuk Chin - Su

Fény: Stadler Ferenc

Tér: Juronics Tamás

Jelmez: Bianca Imelda Jeremias

Konzultáns: Almási-Tóth András

Koncepció: Juronics Tamás

Koreográfia: Juronics Tamás és a társulat

 

 

TAVASZI ÁLDOZAT

 

Szegedi Kortárs Balett és a Budapesti Tavaszi Fesztivál közös produkciója

 

 

Múltjuk hordalékain élő emberek élnek együtt, egymás mellett egy közösségben, melynek valójában semmi célja nincs, csak önmagába zártan létezik.  Maguk sem tudják, hova tart mindez, de egyre elviselhetetlenebbé válik a kiúttalanság: együtt kell döntésre jutniuk, hogy megrepedjen az állandóság burka, hogy ki tudjanak törni egy másik létezés felé. Fájdalmas a felismerés, hogy az új, jobb világ születéséhez közös áldozathozatalra van szükség.

Sztravinszkij „rítusát” most a 21. század szemszögéből újrafogalmazva láthatjuk: mit jelenthet a megváltás, a feláldozás és az áldozattá válás a mai kor emberének.  Egy közösség, mely lassan felemészti önmagát, felszámolja a múltat, de nincs helyette semmiféle jövőképe, így nem marad számára más, mint áldozattá válva bizonyítani létezésének és halálának értelmét.

 

Táncolják: Bálint Adél, Bujdosó Anna, Czár Gergely, Csetényi Vencel, Hegedűs Tamás, Hortobágyi Brigitta, Horváth M. Gergő, Kiss Róbert, Majer Gábor, Szigyártó Szandra, Takács Zsófia, Zsadon Flóra

 

Zene:  Igor Sztravinszkij

Fény: Stadler Ferenc

Jelmez: Bianca Imelda Jeremias

Konzultáns: Almási-Tóth András

Koreográfus: Juronics Tamás

 

Balettigazgató: Pataki András

Művészeti vezető: Juronics Tamás

 

 

Támogatók: Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, Szegedi Nemzeti Színház, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Novotel Hotel – Szeged, CE Glass Company, Kortárs Balettért Alapítvány

Médiatámogatók: Rádió88, Marie Claire, Kultura.hu, Táncélet.hu, Délmagyarország

 

 
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >