Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A fényszennyezés és az égbolt minőségének mérése Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2014. február 24.

Image Az ELFT Fejér megyei csoportja a TIT Fejér Megyei Egyesületének Csillagászati és Űrkutatási Szakosztálya, és a Terkán Lajos Ismeretterjesztő Alapítvány szeretettel meghívja Olvasóinkat következő rendezvényükre, mely témája: A fényszennyezés és az égbolt minőségének mérése.

 

A fényszennyezés növekedése egyre aggasztóbb probléma. Igaz létezik már törvényi szabályozás is, ami hosszabb távon segíthet az ilyen jellegű környezet- és természetvédelmi problémák megoldásában, de további lépéseket kell tennünk azért, hogy tényleges, pozitív változásokat tapasztaljunk.


A közeljövő egyik fontos feladata a fényszennyezettség felmérése az ország különböző területein. Ilyen programok már eddig is folytak, elsősorban a csillagoségbolt-parkok kijelölése kapcsán.

Az előadás bemutatja, miként lehet az éjszakai égboltról készült fényképek alapján számszerűsíteni a fényszennyezés környezeti hatását, mit mondanak az ilyen mérések a települések felesleges, elkerülhető fénykibocsátásáról. Ismertetem a hazai és nemzetközi csillagoségbolt-parkok helyzetét és a terveket, hogy minél több ilyen védett terület alakuljon meg az országban.

 Előadó: Kolláth Zoltán egyetemi tanár, az MTA doktora
 Nyugat-magyarországi Egyetem

 A rendezvény időpontja és helyszíne:
 2014. február 25. kedd, 17 óra
 TIT, Művészetek Háza (a volt Barátság Háza)
 Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.

 Az előadás az interneten is követhető (http://galileowebcast.hu)

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >