Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Végleg Székesfehérváron marad a Szent Korona hiteles másolata
Végleg Székesfehérváron marad a Szent Korona hiteles másolata Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2014. február 27.

Image Az elmúlt hónapokban tanúsított összefogásnak köszönhetően teljesült Székesfehérvár vezetésének és lakosságának szándéka. Végleg a királyok városában marad a magyarság legfőbb jelképe, a Szent Korona hiteles másolata. – jelentette be sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András polgármester és dr. Bóka Viktor jegyző. A tavaly szeptemberben meghirdetett közadakozás keretében összegyűlt a vásárláshoz szükséges nettó 13 millió forint, és a mai napon aláírták a koronamásolat megvételének szerződését. Az ereklye a Városháza I. emeleti folyósólyán, az Aba Novák secco előtt kap helyet.

 

A Szent Korona hiteles másolata a 2013-as Szent István Emlékév legfőbb programjára, az augusztusi Királyi Napokra érkezett Székesfehérvárra. Az ereklye megtekintése iránt igen nagy volt az érdeklődés, ami megerősítette a városvezetés azon elképzelését, hogy a másolat végleg itt maradhasson. A nemes cél érdekében Székesfehérvár polgármestere és jegyzője szeptemberben közadakozást hirdetett, melyhez cégek, vállalkozások, civil szervezetek és magánszemélyek csatlakoztak. Ezen kívül számos jótékony célú rendezvényt szerveztek, melyek bevételét ugyancsak a koronamásolat megvételére ajánlották fel. Az elmúlt hónapokban tanúsított összefogásnak köszönhetően a vásárláshoz szükséges nettó 13 millió forint rendelkezésre áll, így teljesülhet a városvezetés és a lakosság legfőbb szándéka. Ma délután, a Városháza Dísztermében rendezett sajtótájékoztatón Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András és a másolatot készítő Metal-Art Nemesfémipari Zrt. vezérigazgatója, Ángyán Balázs aláírták az ereklye megvételének szerződését. 
 

„Minden fehérvári polgár számára fontos üzenetet hordoz, hogy örökre Székesfehérváron marad a korona másolata. A szent ereklye bemutatásának méltó és legfontosabb helyszíne valóban a nemzetünk történelmi fővárosa. Köszönetet mondok mindenkinek, aki csatlakozott a közadakozáshoz.” – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András polgármester. Mint mondta, Székesfehérvár Önkormányzata saját költségvetéséből is finanszírozhatta volna a korona megvételét, ám a városvezetés fontosnak tartotta, hogy közadakozás keretében lehetőséget nyújtson a fehérváriaknak a vásárláshoz történő csatlakozásra. A polgármester elmondta: a vételár teljes, nettó 13 millió forintos költsége közadakozásból jött össze. 156 felajánlás érkezett, melyek közül a legkisebb, 200 forintos összeget egy idős hölgy adományozta, a legnagyobb, 6 és félmillió forintos támogatást pedig a Videoton Dolgozókért Alapítvány biztosította. Dr. Cser-Palkovics András külön köszöntötte a sajtótájékoztatón Horváth Károlyné ötvösművészt, aki a korona másolatát készítette. A polgármester hangsúlyozta: pártállástól függetlenül valamennyi székesfehérvári önkormányzati képviselő támogatta a nemes cél megvalósítását. A következő évek, évtizedek legfontosabb törekvése, hogy alkalmas és méltó helyszínt alakítsanak ki a Nemzeti Emlékhelyen az eredeti Szent Korona hazatérésére és időszakos bemutatására. 
 
 

Ugyancsak köszönetét fejezte ki a közadakozáshoz csatlakozóknakdr. Bóka Viktor, Székesfehérvár jegyzője. Elmondta: a Szent Korona másolatát a Városháza I. emeleti folyósólyán, az Aba Novák secco előtt egy speciális, a látogatók által körüljárható széfben helyezik el véglegesen. Az átalakítás munkálatai már megkezdődtek, folyamatban van többek között a megvilágítási tervek elkészítése. Dr. Bóka Viktor arról is szólt, hogy a 100 ezer forintot, vagy annál nagyobb összeget felajánlók neveit egy réztáblán mutatják be a korona mellett.
 
 

A koronamásolatot készítő Metal-Art Nemesfémipari Zrt. vezérigazgatója, Ángyán Balázs gratulált a közadakozás kezdeményezőinek és az adományozóknak az elkötelezettségükért. Elmondta: nehéz szívvel válnak meg az ereklyétől, ám megelégedetten nyugtázzák, hogy méltó, a magyar államiság szempontjából kiemelkedő helyre kerül a másolat. Hangsúlyozta: a magyar ötvösművészet több évszázados hagyományának legjavát mutatja be az ereklye. A tervezési fázison túl 10 hónapon át összesen körülbelül 1800-2000 munkaórát fektettek a másolat elkészítésébe. A kizárólag kézzel megmunkált, több mint másfél kilogramm súlyú korona anyaga 935 ezrelék finomságú ezüst, részben 999,9 ezrelékű színezüst, a felülete teljes egészében színarany. Elkészítéséhez 19 zománcképet, 8 ablakos zománcképet, 4 darab zafírt, 80 darab almandint, 410 darab gyöngyöt, 6 darab ametisztet és 1 darab türkiz követ használtak fel. A cégvezető egy, a koronamásolat adatait tartalmazó tanúsítványt nyújtott át Székesfehérvár polgármesterének.

A Videoton tavaly ünnepelte fennállásának 75 éves évfordulóját. A jubileum alkalmából a cég kézenfekvőnek tartotta, hogy jelentős szerepet vállaljon a korona megvásárlásából. A Videoton vállalatcsoport ajánlotta fel a legnagyobb összegű, 6 és félmillió forintos támogatást. Sinkó Ottó, a Videoton Holdig Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón helyénvaló, sikeres kezdeményezésként értékelte a közadakozást. Hozzátette: Székesfehérvár gazdasági szerepe mindenki számára nyilvánvaló, ám a város korábban nem mutatott olyan demonstratív képet, mint amit a történelme indokolna. A 2013-as Emlékévvel elindult egy, a város arculati átalakítását és szellemi fejlesztését célzó, hosszú távú folyamat, melynek fontos, de bizonyára nem utolsó lépése a korona végleges ide kerülése.
 
 

A Szent István Emlékév egyik legfontosabb eredménye, hogy Székesfehérvárra került a korona másolata. – hangsúlyozta a 2013-as Emlékbizottság elnöke. Dr. Csurgai Horváth József szerint örvendetes lenne, ha a városházi történelemórák során minél több diák megismerné az ereklyét. Utalt arra, hogy az átalakítási folyamat részeként érdemes lenne a többi koronázási jelkép másolatát is Székesfehérvárra hozni.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >