Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Díjazták a tájsebészek munkáját
Díjazták a tájsebészek munkáját Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2014. február 28.

A Gaja Környezetvédelmi Egyesület által meghirdetett „Tájsebészet 2013” programban 22 megyei szervezet, több mint 1100 önkéntessel, 240 köbméternyi illegális hulladékot számolt fel, helyezett el legális hulladéklerakón az elmúlt évben. A közösségek munkáját díjátadón ismerték el a Hiemer-házban rendezett ünnepségen, amelyen Székesfehérvár Önkormányzata képviseletében Viza Attila környezetvédelmi tanácsnok mondott köszöntőt. 

 

A Gaja Környezetvédő Egyesület az elmúlt évben is pályázatot írt ki az illegális hulladéklerakók felderítéséért és felszámolásáért „Tájsebészet 2013” címmel. A pályázat négy szakaszból állt. Miután a társadalmi szervezetek, iskolai öntevékeny csoportok, baráti körök, intézmények feltérképezték az illegális szemétlerakókat, a figyelemfelkeltést, tervezést és szervezést követően megkezdték azok felszámolását, majd negyedik lépésben vállalták, hogy ügyelnek a rend őrzésére is.

A 2013-as évben a beérkezett adatlapok szerint 22 megyei szervezet, mintegy 1140 önkéntessel, 240 köbméternyi illegális hulladékot számolt fel, helyezett el legális hulladéklerakón. Egy köbméter hulladék összegyűjtése, szállítása és legális elhelyezésének költségei 15-20 ezer forintot is kitehetnek.

A rendelkezésre álló adatok alapján az önkéntes közösségek munkája 2013-ban a 3-4 millió forintos értéket is elérheti.

A díjátadón Viza Attila környezetvédelmi tanácsnok köszönetet mondott a „Tájsebészet” szervezőinek és a programban résztvevőknek. Kiemelte a pályázat fontosságát, amely a magasztos célon túlmutatva, az emberi összefogás erejéről tesz tanúságot szervezett keretek között immár 13 éve.

„Mindenki előtt ismeretes, mennyire nagy szerepe van környezetünk védelmének a mindennapokban. Ezzel biztosítunk élhető teret saját magunk és az utánunk következő nemzedékek számára. Ez nem egy lehetőség. Ez kötelesség. Kaptunk egy helyet az életre, egy bolygót az emberiség számára, amit olyan állapotban kell megőriznünk, hogy évszázadok, évezredek múltán is éltető, élhető legyen. Számomra nagy öröm, hogy egyre többen és többen gondolkodnak így. Saját idejüket és energiájukat áldozzák azért, hogy felvegyék a harcot a környezetszennyezéssel szemben.” – hangsúlyozta köszöntőjében Viza Attila.

A legutóbbi évek jellegzetessége, új színfoltja Székesfehérváron, hogy hatalmas szerepet vállaltak a hajléktalanok az erdőrészek, lakóhelyük közelének megtisztításában, és a társadalmi felelősségvállalás vállalati szinten is megmutatkozott.

Az Alcoa Kft., a Denso Gyártó Magyarország Kft. a felszámolási munkákban, jutalmak vásárlásában, a Depónia Kft. a hulladék-elhelyezési és szállítási költségek támogatásában vállalt jelentős szerepet. Székesfehérvár Önkormányzata a szervezési, felszámolási, értékelési munkálatokat segítette.

Résztvevő szervezetek: Napsugár Óvoda Nefelejcs Tagóvodája Szivárvány Óvoda Püspökkertvárosi Tagóvodája Hétvezér Általános Iskola (Juhar Baráti Társaság, Tekergő Klub) II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Természetismeret Szakköre Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola Gáspár Attila Zöld Kerekasztal Egyesület Kríziskezelő Központ Vízivárosi Környezetvédő Bizottság Alba Regia Ifjúsági és Szabadidős Egyesület Székesfehérvári Református Egyházközség Alcoa-Köfém Kft. Keréktermék Üzletág Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége Széchenyi István Horgász Egyesület Videoton Horgász Egyesület Zöld Barátok Baráti Társaság Iszkaszentgyörgyi Természet- és Környezetvédő Egyesület Csóri Alkotó Közösség „Együtt Kőszárhegyért” Közhasznú Egyesület Sárkeresztesért Egyesület Falumanók (Nádasdladány) Európai Családi és Ifjúsági Szabadidős Sport Közhasznú Egyesület Nagyegyházi Baráti Kör Közhasznú Egyesület

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >