Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Évértékelő tiszti értekezletet tartott a Székesfehérvári Katasztrófavédelem
Évértékelő tiszti értekezletet tartott a Székesfehérvári Katasztrófavédelem Nyomtatás E-mail
Írta: Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó százados   
2014. március 14.

Image A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltsége megtartotta a 2013-as évet értékelő és a 2014-es esztendőre vonatkozó feladat-meghatározó tiszti értekezletét Székesfehérváron.

 

Az elmúlt évben elvégzett munkát Vén Norbert tűzoltó alezredes, a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség kirendeltség-vezetője foglalta össze. Beszámolójában kiemelte, hogy a szervezeti egység az ország egyik legnagyobb területével rendelkezik, hat járás, hetvenöt településének tűzvédelmi feladatait látják el. A közvetlen alárendeltségükben működő Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság mellett négy önkormányzati és egy létesítményi tűzoltóság felügyeletét is biztosítják.

 


 

Az elmúlt esztendőben 1653 alkalommal nyújtottak segítséget káreseményeknél, amely tizenkét százalékkal kevesebb a 2012-es évhez viszonyítva. Ezen belül a tűzesetek harminchat, a műszaki mentések pedig huszonegy százalékkal csökkentek. A kedvező tendencia a rendszeresen végzett megelőzési munkának, és a szabadtéri tűzesetek számát nagymértékben visszavető, 2013 tavaszán tapasztalható csapadékos időjárásnak köszönhető.

A kirendeltség legtöbb feladatot ellátó része a hatósági szakterület. A tűzvédelmi ellenőrzések száma négyszázhetvenkilenc volt, amelyből kiemelkedik a középmagas (13,65 és 30 méter közötti magasságú) lakóépületekben folytatott felügyeleti tevékenység, amelyre száznegyvennyolc alkalommal került sor.

Az illetékességi területhez három autópálya-szakasz és hat főútvonal tartozik, amelyek a közúti veszélyes áru szállítás tekintetében országos és nemzetközi szállítmányozási szempontból is kiemelt fontosságúak. Az iparbiztonsági szakemberek a közúti mellett a vasúton történő veszélyes anyag szállítást is rendszeresen ellenőrzik.

 


 

A polgári védelmi feladatok ellátásában a járásokban megtalálható katasztrófavédelmi megbízottak is folyamatosan részt vesznek. A tavalyi évben mind a hat járás önkéntes mentőcsoportja megalakult, akik az idei év tavaszán teljesítik a rendszerbeállító és nemzeti minősítő gyakorlatok követelményeit. Az elmúlt év kiemelkedő katasztrófavédelmi művelete volt, hogy június 17-én és 18-án közel tíz-ezer embert érintő lakosságvédelmi intézkedéseket kellett életbe léptetni egy II. világháborús robbanótest miatt. A gyors és hatékony végrehajtás érdekében a Székesfehérvári Helyi Védelmi Bizottság is összeült és minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy a helytállása példaértékű volt.

A beszámolót, egyben a tavalyi évben elvégzett munkát Magosi Lajos tűzoltó ezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója értékelte. Szintén kiemelte a hatósági szakterület jelentős mennyiségű feladatát, amely a tavalyi esztendőhöz hasonlóan idén is további jogkörökkel bővül. A kötelességeket csak összetartó, egymást segítő közösségben lehet határidőre és magas szakmai színvonalon teljesíteni. A kirendeltség állománya 2013-ban is valamennyi kihívásnak megfelelt, ideértve a márciusi hóhelyzetet és a júniusi rekordmagasságú dunai árvizet is. A székesfehérvári hivatásos tűzoltók Visegrád, Kisapostag, Dunaújváros és Ercsi településeken nyújtottak nélkülözhetetlen segítséget az árvízi védekezéshez.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >