Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Egy meg egy az lehet három
Egy meg egy az lehet három Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta és Szijjártó Attila   
2008. május 11.

ImageA Méhkasaula Kulturális Egyesület „1+1=3” címmel Montázs Fesztivált rendezett tegnap este A Szabadművelődés Házában. A felhívásra ismert, s „még csak éppen feltűnő” alkotók egyaránt jelentkeztek, méghozzá igen szép létszámban. És ahogy előre is sejthető volt: a látogatókban sem volt hiány.

„Ez az első Montázs Fesztivál, amit az Enterhez hasonlóan országos hírűvé szeretnénk tenni.” – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a programot Szepessi Imre (közismertebb művésznevén: „Zöld”), a Méhkasaula vezetője. Ebbéli vágya pedig – a hatalmas érdeklődést látva - minden valószínűség szerint meg is valósul, hiszen van-e annál nagyobb reklám, mint amit a résztvevők szájhagyományával terjedő információ jelent?

No, de vissza a Montázshoz: a művelődési ház aulájában már kora délután tűzdeltek és ragasztgattak az alkotók, hogy a Fesztiválhoz kapcsolódó kiállítás berendezésével idejében elkészüljenek. Veres Csongor, Rabi Dóra, Teller Péter, Fazekas János, Török Zsuzsanna, Szabó Violetta, Tesényi Dóra Wyn és Török Lilla valóban meghökkentő kompozíciókkal sokkolták a látogatókat. (A művelődési ház igazgatójának, Tóth Lászlónak például elsőként egy szőrmével szegélyezett képen akadt meg a szeme.)

Az üres falfelületeket diavetítések színesítették, a „hanghatásról” peidig au ELFundTADAM lounge gondoskodott, miközben a háttérben a soproni VJ-k, Haku és Pixelstar ügyködtek.

A Méhkasaula rendezvényein megszokott dolognak számít a fél-egy órás késés, ezért – hogy ne csalódjon a közönség – most se kezdődött el időben a filmvetítés. A színházteremben először Szabó Annamária felolvasta Vilmosy Jolán irodalmi montázsait, majd a mozgó kockák következtek.

Image
Fotó: Temesvári Márta

Samu Bence (Binaura) a „Spectrofon” című filmjében a hang elemeiből frekvenciasávok segítségével épített mozgókép montázsokat. Garami Richárd az eltérő időben, azonos térben, azonos módon mozgó kamerákkal hozta létre a „Spirit”-et. A „Global Economic Collage/Collapse” című mediaprayer videomunka pedig erős hang/kép váltásaival, sokkoló üzenetet hordozott magában.

A zenei programok igazából csak eztán indultak be. Fullogic zajkollázsait Videosolver vetítése egészítette ki, majd a pszichobilly/rockabilly hangzást poprock-kal vegyítő Trigger következett. A Vízer Trió Penguin Sound Systemmel közösen építettek improvizatív zenei motázsokat. Az est sztárvendége a Barabás Lőrinc Eklektric volt: dubbal és reggeavel fűszerezett dzsessz-parádéjuk túlzás nélkül – lenyűgözte a közönséget.

Fotók: Temesvári Márta

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >