Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Gazdag programsorozat a Magyar - Lengyel Barátság Napján
Gazdag programsorozat a Magyar - Lengyel Barátság Napján Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2014. március 21.

Image A Magyar-Lengyel Barátság Napjához kapcsolódóan háromnapos programsorozatot szerveznek a hétvégén. Az Opole vajdaságból és Opole városból érkező delegációk a megye és a megyeszékhely önkormányzatának meghívására érkeznek Székesfehérvárra. A közéleti és kulturális eseményekről részletesen adott tájékoztatást Róth Péter alpolgármester és Tóth Erika, a Fejér Megyei Közgyűlés településfejlesztésért és külkapcsolatokért felelős tanácsnoka.

 

A Fejér Megyei Önkormányzat és Székesfehérvár Önkormányzata szervezésében a hétvégén rendezik meg a Magyar – Lengyel Barátság Napját. A Magyar Országgyűlés és a Lengyel Sejm március 23-át a Magyar-Lengyel Barátság Napjává nyilvánította 2007-ben. A testvérmegyei és testvérvárosi szinten is hagyományosan ünnepelt napon hivatalos találkozókat és közös kulturális programokat rendeznek, idén Székesfehérváron.

A programok március 21-én, pénteken 09.00 és 11.00 órakor filmvetítéssel indulnak. A fehérvári diákok a Barátság Moziban tekinthetik meg „II. János Pál – A fehér ruhás vándor” című filmet. Tóth Erika, a Fejér Megyei Közgyűlés településfejlesztésért és külkapcsolatokért felelős tanácsnoka elmondta, a továbbiakban is gazdag eseménysorozattal várják az érdeklődőket. „Összesen négy kiállítás nyílik, amelyek között a korábban diákok számára meghirdetett rajzpályázat munkái is láthatóak lesznek. A „Magyar – Lengyel Két Jó Barát” képzőművészeti pályázatra közel negyven alkotás érkezett. Az ezeket bemutató tárlat március 22-én, szombaton 17.00 órakor nyílik a Városházán, ahol átadják a díjakat is.” Tóth Erika hozzátette, a Megyenap alkalmából is nyílik egy kiállítás a Megyeházán, ahol 10.30 órától kortárs magyar és lengyel képzőművészek alkotásai láthatóak majd.

 


 

 

Róth Péter alpolgármester két olyan programra invitálta a fehérváriakat, amelyek a magyar és a lengyel nép közös történelmére hívják fel a figyelmet. „A XX. században mind a magyar, mind a lengyel nép sokat szenvedett. A viharos század egyikünk feje felett sem múlt el békésen. A lengyelek egyik nagy tragédiája volt a Katyńi mészárlás. Ennek emlékére két évvel ezelőtt állítottunk a Jávor Ottó téren egy keresztet, ahol március 23-án, vasárnap 10.30 órakor koszorúzásra kerül sor.” Ezt követően a két nép közös szentjeit bemutató program 11.00 órakor kezdődik a Nemzeti Emlékhelyen. Azért is érdekes, hiszen vannak közöttük olyanok, akiket itt avattak szentté, és olyanok is, akik magyar származásúak voltak. „Azt gondoljuk, ez egy kapocs, amely olyan évszázadokban kötötte össze a két népet, amikor Székesfehérvár fontos szerepet töltött be nemcsak Magyarország, hanem Európa életében is.” – tette hozzá az alpolgármester.

A Vörösmarty Színházban szombaton este 18.00 órakor gálaműsor keretében lép fel a Hermann László kamarazenekar, a Fehérvár Hangja 2013 döntősei, továbbá magyar és lengyel művészek is. Az estre jegyet igényelni a Polgármesteri Hivatal Közművelődési és Rendezvényszervező Irodáján lehet a 22/537-110-es telefonszámon

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >