Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A különbség kisebb, mint gondolnád! Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2014. március 21.
A fővárost követően elsőként Székesfehérváron rendeznek nagyszabású programsorozatot a Nemzetközi Down Világnaphoz kapcsolódóan. A Vörösmarty Színházban március 23-án, vasárnap gyermekprogramokkal, jótékonysági koncertekkel és kézműves foglalkozásokkal várják az érdeklődőket. Minderről sajtótájékoztatón számolt be Brájer Éva alpolgármester, Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke, Vámos Zsolt, az Alba Plaza igazgatója és Dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház direktora.

 

A Down-szindróma a leggyakoribb genetikai rendellenesség. A statisztikák szerint minden 600. csecsemő ezzel a kromoszóma-rendellenességgel jön, vagy jönne a világra. A Down-szindrómával született gyermekek 21-es számú kromoszómájából nem kettő, hanem három fordul elő.  E két szám alapján 2006 óta március 21-e a Nemzetközi Down Világnap.  Magyarországon a Down Egyesület kezdeményezésére 2009-től rendeznek nagyszabású ünnepséget Budapesten a Vígszínházban. Az idei évben a fővárosi programhoz a megyeszékhelyek közül elsőként Székesfehérvár csatlakozik.  

 

 


 

„A rendezvényt a városvezetés is támogatja, hiszen évek óta komoly erőfeszítéseket teszünk a fogyatékkal élők esélyegyenlőségéért.” – mondta el a csütörtöki sajtótájékoztatón Brájer Éva. Székesfehérvár alpolgármestere kiemelte: „Az intézményvezetőkkel való jó együttműködésnek is köszönhetően ma már a város nyolc óvodájában zajlik integrált nevelés. Ehhez kellettek olyan elhivatott óvodapedagósuk, akik vállalták, hogy Down-szindrómás és egészséges gyermekekről együtt gondoskodjanak. Ez mindenkire jó hatással bír, hiszen teljesen új szemlélettel nőhet fel egy új generáció.” A vasárnapi gálaműsorban együtt lépnek majd színpadra az Arany János Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI növendékei, az Ezredéves Iskola és a Vasvári Pál Gimnázium tanulói, akik színes műsorral lepik meg a közönséget. „Remélem, hogy jó példánkat követik majd jövőre a megyei jogú városok, amelyek ugyanilyen nyitottan és szeretettel fogadják a vendégeket, mint Székesfehérvár.”

Az Alba Plaza két évvel ezelőtt indította útjára az Esélyegyenlőségi Tematikus Hetet, amelynek keretében nemcsak kiállításokkal, kulturális bemutatókkal, hanem az Esélyegyenlőségi Kert létrehozásával is megemlékeztek a Világnapon. A kertet azóta is közösen gondozzák az Arany János  Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI diákjaival és a Városgondnokság szakembereivel. Vámos Zsolt, az Alba Plaza igazgatója kiemelte: „Nagy eredménynek tartom, hogy az Esélyegyenlőségi Hetünk egyik meghatározó programja, a Down Világnap hagyománnyá vált a városban. A kereskedelem, a kultúra, a sport, az oktatás, a civil szervezetek és a város együttműködésének üzenete, hogy egy elfogadó társadalomban figyelni kell és megtartani az értékeket.”

A Down Egyesület idén hatodik alkalommal szervez társadalmi célú programokat a Down Világnap kapcsán, hiszen kiemelten fontosnak tartja, hogy összekovácsolja a többségi társadalom tagjait fogyatékkal élő társaikkal. Ennek kapcsán országszerte rendeznek programokat. Mint azt Kisari Károly, az egyesület elnöke elmondta: „Kiemelt figyelmet fordítunk a fogyatékkal élő gyermekek fejlesztésére és oktatására, valamint az őket nevelő családok teljes körű támogatására, elsősorban a gyermekek korai életszakaszában, mivel ekkor érhetőek el a legjelentősebb eredmények. Magyarországon elsőként Eszenyi Enikőékkel szerveztünk országos eseményt a Down Világnapon 2009-ben, amikor 200 Down-szindrómás és 400 ép gyermek vett részt az eseményen. Az idei évtől országos útjára indul a program, amelynek első állomása Székesfehérvár, ahová az ország minden részéből érkeznek a családok, hogy együtt töltsenek egy tartalmas, szép napot.”

 


 

 

A Vörösmarty Színház március 23-án, vasárnap hatalmas játszótérré válik, hiszen nemcsak a színpadot, hanem az aulát és a teátrum előtti teret is birtokba veszik a gyerkek.  „Nagyon büszke vagyok és megtiszteltetésnek érzem, hogy a Vígszínház után az országos rendezvénysorozat első állomása Székesfehérvár, és a programoknak a Vörösmarty Színház adhat otthont.” – mondta el Dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója, aki részletesen ismertette a nap eseményeit.  A nagyszínpadon A Dzsungel könyvéből adnak elő részleteket a színház művészei, akikkel az előadást követően találkozhat a közönség apraja-nagyja. A Kozák András Stúdióban a szerző, Lázár Zsófia is részt vesz a Szabad Színház Bogárka-Land előadásán, míg az aulában Nagy Natália saját történeteit meséli.

A kulturális programok mellett az Alba Fehérvár kosarasaival játszhatnak, és Lajkó Csaba ultramaratonistával kocoghatnak a mozogni vágyók, és segítőkutyás bemutatót is rendeznek.  Különféle izgalmas kézműves programok várnak kicsiket és nagyokat, mint gyöngyözés, csutka- és fonalbaba készítés, csuhéból kis tárgyak és bőr kulcstartó elkészítése, valamint rendelkezésre áll Baba-mama szoba. Down Baba tanácsadással is készülnek, Steinbach Éva, Down Dada áll a vendégek rendelkezésére. Fortunára is számíthatnak az érdeklődők, hiszen a tombola-sorsolás is elmaradhatatlan kiegészítője a Down Világnapnak!

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >