Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow SZOMBATON ESTE FÉL KILENCTŐL EGY ÓRÁRA LEKAPCSOLJUK A VILLANYT
SZOMBATON ESTE FÉL KILENCTŐL EGY ÓRÁRA LEKAPCSOLJUK A VILLANYT Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2014. március 28.

Március 29-én, szombaton este 20:30-kor a világ számos részén lekapcsolják a nagyvárosok díszfényeit. A „Föld Órája” elnevezésű világméretű önkéntes kezdeményezéshez Fehérvár városa a Püspöki Palota, a Polgármesteri Hivatal, a Tízes huszárok lovas szobra, a Nyitott Könyv, a Bazilika és az Országalma díszkivilágításának lekapcsolásával csatlakozott az elmúlt évben. A vállalkozás fő célja a figyelemfelhívás fölösleges energiahasználatra.

 
A „Föld Órája” egy világméretű önkéntes kezdeményezés, amely megpróbálja felhívni az emberek, vállalatok, intézmények, kormányok figyelmét a környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta problémákra. Az akció keretében arra kérik a résztvevőket, támogatókat, hogy minden év márciusának utolsó szombatján este világszerte kapcsolják le egy órára a fölösleges világítást és áramtalanítsák a különféle elektromos készülékeket. 2007 óta minden márciusban egy órára kialszik a díszvilágítás a világ legtöbb nagyvárosában.
 
Néhány év leforgása alatt a „Föld Órája” az ausztrál helyi akcióból világméretű, több mint egymilliárd embert mozgósító önkéntes mozgalommá nőtte ki magát. Ez nem csak azt mutatja, hogy az embereket foglalkoztatja bolygónk egészsége, hanem hogy hajlandóak tenni is érte. A 2011 óta az akció kiegészül egy másik felhívással is, melynek lényege, hogy tegyünk fogyasztás-csökkentési, környezetvédelmi fogadalmat az év többi napjára is. Magyarországra 2008-ban gyűrűzött be a mozgalom, vagyis az akció nemzetközivé válásának első évében, ekkor még mindössze 4 település csatlakozott az akcióhoz.
 

 
Az akció fő célja nem az egy óra alatt elért aktuális fogyasztás csökkentés, hanem a figyelemfelhívás, hogy mindennapi életünket mennyire átszövi a túlzott, és voltaképpen fölösleges energiahasználat. Székesfehérvár az elmúlt esztendőben is részt vett a világméretű önkéntes akcióban a Püspöki Palota, a Polgármesteri Hivatal, a Tízes huszárok lovas szobra, a Nyitott Könyv, a Bazilika és az Országalma díszkivilágításának lekapcsolásával. A 2014-es „Föld Órájára” már több fehérvári magánszemély, intézmény és vállalat is jelezte részvételi szándékát. Regisztrálni az esemény honlapján, a www.foldoraja.hu weboldalon lehet.
 
Eddig az alábbi hazai települések jelezték csatlakozásukat az akcióhoz:
 
Alsóörs, Balatonfűzfő, Borsodnádasd, Budakeszi, Budapest, Cigánd, Diósd, Dunaszentpál, Érd, Felsőörs, Gamás, Görcsöny, Gyomaendrőd, Gyöngyös, Gyöngyöshalász, Győr, Hajdúböszörmény, Hajdúszoboszló, Jánd, Kaposmérő, Kaposvár, Kárász, Kiskunfélegyháza, Kompolt, Litér, Mágocs, Mány, Martfű, Miskolc, Mohács, Mór, Mosonszentmiklós, Nagycenk, Nagyveleg, Nagyvenyim, Nógrádsipek, Nyíregyháza, Patca, Pázmánd, Péteri, Petőfibánya, Pilis, Pusztaszabolcs, Remeteszőlős Község, Sándorfalva, Sármellék, Sárosd, Siklós Város, Siófok, Sopron, Szántód, Százhalombatta, Szekszárd, Szentendre, Szentgotthárd, Szigetszentmiklós, Tata, Tatabánya, Törökszentmiklós, Újkígyós, Vác, Várpalota, Vecsés, Vértesboglár
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >