Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Útfelújítások, járda- és parkolóépítések
Útfelújítások, járda- és parkolóépítések Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2014. április 02.

Image Nagy és fontos beruházás zárult le, amikor átadásra került az európai uniós támogatással megépült csatornahálózat. Ezt követően tavaly és idén is az útfelújításokon van a hangsúly a 12. és 13. számú választókörzetekben. Östör Annamária és Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselők közös sajtótájékoztatón ismertették a tervezett fejlesztéseket, amelyek között parkoló- és gyalogos-átkelő építések is szerepelnek.

 

Székesfehérvár egyik legkiterjedtebb városrésze Öreghegy, amely Csala és Kisfalud területével kiegészülve két választókörzethez tartozik. A megoldandó feladatok és tervezett fejlesztések mégis összekapcsolják a 12. és a 13. számú körzetet, éppen ezért közös sajtótájékoztatón számolt be Östör Annamária és Horváth Miklós Csaba a 2014-es munkálatokról. Mindkét önkormányzati képviselő örömét fejezte ki, hogy a csatornázás régóta húzódó problémájának megoldása után tavaly megújultak Öreghegy nagy gyűjtőútjai, sőt már a legrosszabb állapotú kisebb utcák – így például a Rózsahegyi, a Tarnócai és a Kriványi utca – is új burkolatot kapott. 

„Megújultak a járhatatlan utcák tavaly és most ezt a munkát folytatjuk a Saára Gyula-program keretében. Öreghegy északi részén a legfontosabb régi ígéret a Tapolcsányi utca felújítása volt, ahol a csapadékvíz-elvezetés oldjuk meg, új burkolatot kap az utca és a rossz helyen lévő villanyoszlopok áthelyezésére is sor kerül. Nagyon örülök neki, hogy a Nagyszombati úton a befejezzük a hiányzó járdaszakaszt, amely megkönnyíti a gyalogos közlekedést. Ezen felül egy játszóteret is kialakítunk a Nagyszombati és Kassai út találkozásánál, hiszen nagyon sok kisgyermekes család él Öreghegyen, az ő igényeiket figyelembe véve kerülnek játszóeszközök erre a területre. A Máriavölgy és a Fiskális út kereszteződése nagyon forgalmas, régi kérés volt itt egy gyalogos-átkelőhely, amely idén megvalósul. Ugyancsak gyalogos-átkelőhely épül a 811-es utat keresztezve Csalán is, a buszmegálló megközelítése így biztonságossá válik és villanyvezeték áthelyezésre is sor kerül.” – mondta el Östör Annamária. 

 


 

A képviselő a városrész szépítéséről is beszélt. Mint elhangzott: Öreghegy egyik kapuja a Fiskális és Pozsonyi út kereszteződése, az itteni körforgalom közepén Nagy Benedek szobrászművész Szőlőműves című alkotása kap helyet. Ez jelképes is, hiszen illeszkedik a városrész hagyományaihoz és megszépíti a környező területet. „Ugyancsak megújul a Bory-tér, amely egy harminc éve elkészült park, elöregedett növényekkel és töredezett burkolattal. Itt Szakál Antal alkotását, az Ágoston Béláról készült domborművet fogjuk elhelyezni a tér felújítását követően.” – emelte ki a 12. számú választókörzet önkormányzati képviselője. 

 


 

Az egyéb fejlesztésekről szólva elhangzott a Kossuth Lajos Általános Iskola tornatermének új padlója, valamint az, hogy biztonságos gumialjzatot kap a csalai játszótér, emellett egy térfigyelő kamera kihelyezését is kezdeményezi Östör Annamária, hogy ne legyen illegális hulladéklerakó hely a csalai kastély felé vezető út. 

 


 

Horváth Miklós Csaba, a 13. számú választókörzet önkormányzati képviselője elsőként a sajtótájékoztató helyszínéről, a Késmárki utcáról és környékéről beszélt. „Tavalyról áthúzódó beruházásként megújul a Késmárki köz, a kisboltok előtti szakaszon kiépítik a parkolókat, a Késmárki utca felső részén pedig a csapadékvíz-elvezetéssel kapcsolatos problémákat oldják meg. Elkészül a járda a Késmárki köz és a Losonci utca között is. Nagyon örülnek az öreghegyiek annak, hogy befejeződött a csatornázás, így az idei és az elkövetkező évek nagy feladata a rossz állapotú utak felújítása. Minderre elsősorban a Saára Gyula-program keretében nyílik lehetőség, bár a közelben található Rozsnyói utat a vízgazdálkodási alap terhére sikerül idén felújítani. A Millenniumi emlékmű lépcsősorának tövében megkezdődik a murvás parkolók korszerű kiépítése, ahol a személygépkocsik mellett két busz számára is lesz parkolóhely. Megkezdődik a Krasznai köz felújítása, első ütemben a csapadékvíz-elvezetést oldjuk meg. Ami Kisfaludot illeti, a Nagy Lajos Király útja és az Aranybulla utca közötti részen nincsen járda, a gyalogosok a kerékpárúton közlekednek. Ez veszélyes, éppen ezért ott megépítjük a járdát.” – ismertette a tervezett munkálatokat Horváth Miklós Csaba. 

 


 

A 13. számú választókörzet önkormányzati képviselője egy új iroda kialakításáról is beszélt. A Késmárki úton lévő – többségében önkormányzati tulajdonú - épület egyik része magántulajdonú lakás, a másik felében posta működik, a fennmaradó épületrészben pedig egy közös körzeti megbízotti és képviselői iroda kialakítását tervezik. Nagy kertrész is tartozik az ún. Karl-villához, amely igen értékes, hiszen – mint Horváth Miklós Csaba mondja – igen kevés a közterület Öreghegyen. „A 13. számú körzet közepén található ez az épület, amelynek egy része immár több mint egy éve üresen áll. Éppen ezért döntöttünk úgy a városvezetéssel egyeztetve, hogy az épületben rendőrségi és képviselői iroda kapjon helyet, ehhez a homlokzat, majd később a tető felújítására is szükség lesz. Az ingatlan megosztása folyamatban van, a Késmárki út felé eső részén egy kis pihenőpark és játszótér kialakítását tervezzük, valamint néhány további parkolót lehet majd itt kialakítani.” 

 


 

Östör Annamária és Horváth Miklós Csaba egyaránt örül annak, hogy a város pályázatot nyújt be a közvilágítás korszerűsítésére, hiszen ez a kertvárosi övezetekben a közbiztonság szempontjából is nagyon fontos. Ugyancsak várják azt az év közbeni újabb útfelújítási programot, amelyre az állammal aláírásra kerülő adósságkonszolidációs megállapodás pozitív hatásaként kerülhet sor, és amely újabb útszakaszok felújításának megindítását teszi majd lehetővé. 

Még egy közös terve van a 12-es és a 13-as választókörzet képviselőinek: egy táblarendszer kialakítása, amely térképekkel és új utcanév-táblák kihelyezésével segíti az eligazodást Öreghegyen.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >