Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Megújul és akadálymentes lesz a Távirda utcai rendelőintézet
Megújul és akadálymentes lesz a Távirda utcai rendelőintézet Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2014. április 02.

Image Több mint 205 millió forintos beruházás indul el a Távirda utca 4. szám alatti épületben – ezt helyszíni sajtótájékoztató keretében jelentette be Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár, dr. Cser-Palkovics András polgármestere és dr. Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója. A megyei Rehabilitációs Szakigazgatási Szervnek is otthont adó épületben jelentős a betegforgalom. A beruházás révén akadálymenetessé válik az intézmény, így a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal szakmai egységei is egy helyen várják majd a hozzájuk forduló, megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő embereket.

 

Az Új Széchenyi Terv keretében 18 megyeszékhelyen korszerűsítik a megyei rehabilitációs szakigazgatási szervek épületeit és működési feltételeit. A programot az Európai Unió 3,99 milliárd forinttal támogatja. A beruházások értéke helyszínenként változó, 40 millió és 350 millió forint között alakul. A „Komplex rehabilitációhoz szükséges infrastrukturális feltételek megteremtése” elnevezésű, TIOP 3.2.2-08/1-2008-0002-es azonosító számon nyilvántartott, kiemelt európai uniós projekt megvalósítását a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal, valamint a 18 érintett megyei kormányhivatal konzorciumban irányítják. 

2014. április hónapban megkezdődik a székesfehérvári, Távirda utca 4. szám alatti ingatlan építési munkálataira vonatkozó közbeszerzési eljárás. A projekt keretében megújul a Fejér Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szervének, valamint a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal különböző feladatokat ellátó szakmai egységeinek is otthont nyújtó épület. Székesfehérváron jelenleg a megváltozott munkaképességű, illetve fogyatékkal élő emberek ellátásaival és támogatásával kapcsolatos eljárások korszerűtlen, nem akadálymentes körülmények között zajlanak, ezért fontos a most induló fejlesztés, amellyel korszerűbb, akadálymentes lesz az épület. Minderről Soltész Miklós, az EMMI szociális és családügyért felelős államtitkára számolt be a Távirda utca 4. szám alatt ma délelőtt megtartott sajtótájékoztatón. 

„Közel 205 millió forintos beruházás indul ebben az épületben, amellyel nemcsak az akadálymentesítés oldódik meg, hanem teljes körű felújításra kerül sor. Megújulnak a vizsgáló helyiségek, az irodák, valamint mozgássérült parkolóhelyek kerülnek kialakításra. Az is nagyon fontos, hogy a fejlesztés megvalósulásával a megváltozott munkaképességű, illetve fogyatékkal élő emberek ellátásaival és támogatásával kapcsolatos eljárások mind egy helyen intézhetőek majd. Több mint 171 millió forintot tesz ki az építési beruházás, a fennmaradó több mint 30 millió forintot pedig vizsgálati és informatikai eszközbeszerzésekre, valamint berendezésekre fordítjuk.” – ismertette Soltész Miklós. A szociális és családügyért felelős államtitkár munkatársai és a Fejér Megyei Kormányhivatal szakemberei mellett köszönetet mondott a fogyatékkal élőket képviselő civil szervezeteknek, akik az előkészítés során segítették a felújítás megtervezését. „A Távirda utcai épület akadálymentesítésének megtervezésében a helyi érdekvédelmi szervezetek is segítséget nyújtottak. A közös munka eredményeként az épület a látássérült, a hallássérült, az értelmi fogyatékkal élő és a mozgásukban korlátozott személyek számára teljes körűen akadálymentes lesz.” 

Székesfehérvár polgármestere azokról az időről-időre felröppenő hírekről szólt elsőként, amelyekben az épület eladása is felmerült. Mint dr. Cser-Palkovics András megerősítette: ez a felújítás a legjobb bizonyítéka annak, hogy a Távirda utca 4. számú épület továbbra is egészségügyi célokat szolgál majd. „Ez egy olyan belvárosi ingatlan, amelynek felújítását régóta vártuk, így nemcsak városképi, hanem érzelmi okokból is jelentős a beruházás. Nagyon sokan örülnek most a hírnek, amely a több mint 200 millió forintos felújításról szól. Ez egyben a biztosítéka annak, hogy az épület továbbra is egészségügyi és szociális célokat szolgál majd, méghozzá korszerű és akadálymentes környezetben.” Dr. Cser-Palkovics András kitért arra is, hogy ez a beruházás felveti az épület másik részének, a Kégl György utca felőli rendelőknek az ügyét. Mint mondta, az elkövetkező időszak tervei között ennek a felújítására is pályázati lehetőséget kell találni, az ott működő háziorvosi rendelők ésa többi egészségügyi szolgáltatás fontossága miatt. 

Az épület földszintjén a Fejér Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szervének 4 vizsgáló helyisége és irodái, a II. emeleten pedig a másodfokon eljáró Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal 3 vizsgáló helyisége és irodái kapnak helyet. A munkálatok során a festés, a burkolat és a homlokzati nyílászárók cseréje mellett az elektromos- és az informatikai rendszer korszerűsítése is megtörténik. Az akadálymentesítés keretében akadálymentes lift, akadálymentes vizesblokkok és parkoló is kialakításra kerül. Az ügyfeleket modern berendezésű, klimatizált vizsgáló helyiségek fogadják majd. 

A kivitelezési munkálatok várhatóan 2014. május hónapban kezdődnek, erre az időszakra a rendeléseket elköltöztetik. Erről dr. Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója beszélt. „A felújítás év végéig fejeződik be, a kivitelezés idejére mindenképpen más helyszínt kell találni a rendeléseknek. Természetesen a szakmai vezetés és az orvosok véleményét kikérve döntünk majd az átmeneti elhelyezésről, amelyről tájékoztatni fogunk mindenkit. A fő, hogy a lehető legzökkenőmentesebben működjenek az ellátások addig is, amíg a megújult épületet újra birtokba vehetik. Nagyszabású felújítás indul, teljes körű burkolat- és nyílászárócsere, fal-áthelyezések, illetve egy lift építése szerepel a tervekben. A 2. emeleten működnek a másodfokon eljáró Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal bizottságai, őket is akadálymentesen tudják majd megközelíteni a megváltozott munkaképességű, illetve a mozgásukban korlátozott emberek. A felújítás után egy helyre kerül a rehabilitációs ellátás, így sokkal hatékonyabb lesz a munkaszervezés és a fogyatékkal élők ellátása. Az épületen kívül is tervezünk módosításokat: még több parkolóhelyet jelölünk és alakítunk ki a mozgássérülteknek.” – mondta el a főigazgató.


Projektinformációk:

A Fejér Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szerve 
és az NRSZH II. fokú szakértői bizottságai új elhelyezésének kialakítása a TIOP 3.2.2. projekt keretében 

Cím: Székesfehérvár, Távirda utca 4.

Kialakítandó ingatlan alapterülete:                        1412 m2 
Az ingatlanfejlesztési beruházás várható értéke:  171.450.000 Ft
A kivitelezés várható kezdése:                              2014. május 30.
A kivitelezés várható befejezése:                          2014. december 31.
Képességvizsgáló eszközök beszerzésének tervezett értéke:32.600.000 Ft Informatikai eszközök beszerzésének értéke:                                2.355.000 Ft

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >