Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kétmilliárdos kormányzati támogatás a Fűtőerőmű megvásárlására Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2014. április 03.

Image Kétmilliárd forint kormányzati támogatást kap Székesfehérvár a Fűtőerőmű Kft. vagyoni elemeinek megvásárlására. Az önkormányzat az április 17-i határidőig kifizeti a teljes vételárat. – jelentette be sajtótájékoztatón Vargha Tamás államtitkár, országgyűlési képviselő és dr. Cser-Palkovics András polgármester. A kiemelt fontosságú cég köztulajdonba kerülésével végleg biztonságossá válik a távhő- és melegvíz-szolgáltatás több mint húszezer fehérvári lakásban.

 

 

Idén január 17-én dr. Cser-Palkovics András polgármester aláírta a Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft. vagyoni elemeinek megvételére vonatkozó szerződést. Erről az aznap reggeli Közgyűlés egyhangúlag döntött, miután a felszámolóbiztos elfogadta a város által benyújtott nettó 2.750.000.000 forintos pályázatot. A vásárlásra fordítandó fedezetet a költségvetésében már biztosította a város, a teljes összeg rendelkezésre áll az önkormányzat számláján. A kétmilliárd forintos támogatás mégis nagy segítséget jelent, mert így a városnak saját forrásból csak a fennmaradó 750 millió forintot kell megtérítenie az április 17-i határidőig.

 

 

„Az augusztus 19-i kihelyezett kormányülésen elhangzott, Székesfehérvárt érintő fontos ügyekből az utolsónak a végére is pont került.  Reméljük azonban, hogy újabb, pozitív döntések születnek majd a jövőben a várost illetően.” – mondta Vargha Tamásállamtitkár, országgyűlési képviselő. Meghatározónak, mindannyiunk számára jelentősnek nevezte a Fűtőerőmű megvásárlásának ügyét, mivel a cég több mint húszezer lakásban biztosítja a távhő- és melegvíz-szolgáltatást. Kiemelte: a vagyonelemek köztulajdonba kerülésével a jövőben nem fordulhat elő, hogy veszélybe kerül a szolgáltatás biztonsága.

„Az újabb fontos kormányzati döntés óriási segítséget jelent Székesfehérvárnak.  Az önkormányzatot semmilyen módon nem terheli felelősség a Fűtőerőmű Kft. felszámolását illetően, viszont törvényi kötelezettségének eleget téve köteles megszervezni a távhő- és melegvíz szolgáltatást.”
 – emelte ki a sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András polgármester. Hozzátette: a város számára nem lehetett kérdés, hogy indul-e a felszámoló által kiírt, zártkörű pályázaton. Az sem volt kérdés, hogy ha a város olyan ajánlatot tud tenni, melyet a felszámoló elfogad, akkor aláírják a vásárlásról szóló szerződést, és Székesfehérvár jogszerű körülmények között hozzájuthat a cég vagyonelemeihez. A 2.750.000.000 forintos vételár már korábban is rendelkezésre állt, és jelenleg is megvan a város költségvetésében. A kétmilliárd forintos támogatás arra ad lehetőséget, hogy az erőmű vagyonelemeinek megvásárlásával úgy nőjön meg a város vagyona, hogy közben ne csökkenjen a tartalék – tette hozzá a polgármester.

 


 

A vételár megfizetését követően az önkormányzat lesz a vagyonelemek birtokosa, ezután a Közgyűlés dönt a további üzemeltetésről. A polgármester elmondta: javasolni fogják, hogy a Széphő Zrt. legyen az üzemeltető. Szakembereket kérnek fel arra, hogy mérjék fel és végezzék el az elmaradt karbantartásokat. A következő években, uniós források bevonásával lehetőség lesz az erőmű további fejlesztésére. Megvizsgálják azt is, hogy milyen módon tud a Gáz utcából kiköltözni az erőmű, ennek egyik lehetőségeként a cég a Bakony utcában kapna helyet.

A polgármester köszönetet mondott a kormányzati támogatásért, melyről napokon belül aláírják a szerződést. Dr. Cser-Palkovics András hozzátette: „Bízom abban, hogy a meghozott döntések a közszolgáltatás erősítését fogják jelenteni a következő években Székesfehérváron.” 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >