Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Interkulturális klubot nyitottak Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2014. április 07.

Image Interkulturális műhelymunkának ad majd otthont a nemzetközi diákcseréket szervező AFS most megnyitott székesfehérvári – Cserpes köz 2. szám alatt található – klubhelyisége. A vidéki városok közül elsőként Székesfehérváron megnyitott klubban alkalom nyílik a diákcsere programok iránt érdeklődők és a kiutazásban vagy vendégdiákok fogadásában már jártas családok közötti tapasztalatcserére, valamint az élmények megosztására, továbbá a helyi fogadó családok, az AFS önkéntesek és a külföldi cserediákok közötti találkozókra.

 
 
A székesfehérvári AFS-körzetet és egyben a klubot is vezető Rosta Károly terveiben nyelvi foglalkozások és az önkéntesek fejlesztését szolgáló tréningek is szerepelnek. Az AFS reményei szerint a klub tevékenysége tovább javítja majd a külföldi diákok szemében a magyarországi tartózkodásról kialakult, már eddig is pozitív képet.
 
Egy 2013-ban elvégzett kérdőíves felmérésből az derült ki, hogy világ 50 országa közül Magyarországon a legjobb cserediáknak lenni, és a csereprogramok megszervezésében az AFS Intercultural Programs magyarországi szervezete nyújtotta a legjobb teljesítményt.
 
A felmérésben – 6-12 hónapos diákcsere programokban szerzett benyomásaik alapján – cserediákok, fogadó és küldő családok, cserediákokat fogadó iskolák értékelték az egyes országok helyi AFS szervezeteinek általános teljesítményét. Az 50 ország helyi szervezetének minőségét összehasonlító rangsorban az AFS Magyarország 93 százalékos teljesítménnyel végzett az élen. Az évente elvégzett felmérésekben a válaszadók többek között olyan tényezőket minősítenek, mint a fogadó és küldő családok közötti információáramlás, a helyi programok szervezettsége és a csereév hasznossága.
 
 
„A külföldiek egyöntetű véleménye szerint Magyarországon nagyon jó élmények, benyomások és tapasztalatok várnak a cserediákokra, mert a magyar fogadó családok nagyon gondoskodóak, odafigyelnek a külföldi cserediákra, csakúgy mint saját gyerekeikre.Ezt a küldő partnerországok nagyra értékelik, hiszen a diákjaik szerető családi környezetet, törődést kapnak. Ugyanakkor, amikor a magyar gyerekek vesznek részt csereprogramon, a magyar szülőket esetenként túlzott odafigyelés, aggódás jellemzi, amiért a tanácsosnál intenzívebb kapcsolatot tartanak fenn a diákkal. Ez viszont sajnos nem segíti elő a beilleszkedést, hátráltatja azt, hogy a diák az új környezetével és annak történéseivel foglalkozzon. Tehát amiben hazai pályán jók vagyunk, az gyakran visszaüt idegenben.” – foglalja össze a felmérés leglényegesebb tapasztalatait Bangáné Jarecsni Rita, az AFS magyarországi vezetője.
 
Az idei, 2013-2014-es tanévben 104 külföldi diák tölti tanévét hazánkban önkéntes befogadó családoknál. Ezzel párhuzamosan a világ 27 országában 89 magyar középiskolás és egyetemista diák vesz részt csereprogramon az AFS szervezésében. Míg korábban a magyar kiutazók körében olyan egzotikus országok is keresettek voltak, mint például Dominika vagy Costa Rica, az idei évben az Egyesült Államok és Németország bizonyult a legnépszerűbbnek.
 
Míg a magyar gyerekek elsősorban angolszász országokba vágynak, addig az AFS sokéves tapasztalatai szerint hazánk a törökök, olaszok, németek, japánok és thaiok körében népszerű célpont.
 
Az AFS a világ egyik legnagyobb, legrégebbi diákcsere szervezete, amelyet a világháborúkat követően, 1947-ben a világbéke megteremtéséért hoztak létre.
 
A szervezet jelenleg a világ több mint 50 országában működik. Hazánkban a budapesti iroda mellett országszerte mintegy 400 önkéntes segíti a szervezet tevékenységét.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >