Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Példaértékű összefogás a kultúra érdekében
Példaértékű összefogás a kultúra érdekében Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. szeptember 30.

ImageA Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár kezdeményezésére konzorciumi megállapodást írtak alá a megye, az egyházmegye, a város és a vidék könyvtárai tegnap. – erről tartott ma sajtótájékoztatót a Székesfehérvári Püspökségen Spányi Antal megyés püspök, Komlósi József könyvtárigazgató, valamint Mózessy Gergely, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum gyűjteményigazgatója.

A sajtótájékoztatónk Komlósi József elmondta: A Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra fejlesztése - Tudásdepó-Expressz címmel, példaértékű összefogással nyújtott be pályázatot a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár, a Püspöki Könyvtár, a Székesfehérvári Városi Könyvtár, a Kodolányi János Főiskola Könyvtára, az Aranybulla Könyvtár Alapítvány, valamint a Gárdonyi Városi Könyvtár.

A kiírás a nyár elején jelent meg, s augusztusban már nagy erőkkel álltak neki a pályázat elkészítésének. Ilyen pályázaton eddig még soha sem vett részt a megyei könyvtár. A projekt teljes költsége 80 millió forint, amelyben mindegyik „tag” más-más összeggel van jelen: a Megyei Könyvtár például 35 millió forinttal, a Kodolányi János Főiskola Könyvtára 17-18 millió forinttal…

 

Image
.

A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében meghirdetett könyvtári infrastruktúra fejlesztésre benyújtott pályázatra a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár vezetésével hat fős konzorcium alakult meg. (A kiírás szerint egy-egy konzorcium max 8 fős lehetett volna.) A megállapodás létrejötte a projektben kidolgozott pályázati célok megvalósulását, a könyvtári-informatikai hálózatának fejlesztését szolgálja.

Spányi Antal hozzátette: Ő a „lelkipásztorkodást” tágabb értelemben fogja fel, tehát a szociális és a karitatív tevékenység mellett a kultúra is jelentős szerepet kapott most – és eddig is. A megyés főpásztor úgy véli, nyitottnak kell lennünk, s amikor lehetőség van az összefogásra, akkor élni kell vele.

 

Image
.

„Világosan látjuk, hogy mennyi gond van abból, hogy a világ hiányosságokkal küzd a kultúráltság területén.” – mondta Spányi Antal – „Éppen ezért van nagy szükség a könyvtárak fejlesztésére, támogatására, mint műveltségünk egyik alapvető forrására. Ha ez a pályázat sikeres lesz, akkor talán több lesz a könyvszerető ember, s a könyvbarátok igényei is jobban ki lesznek elégítve. Ezzel a pályázattal a tanulni vágyóknak, az olvasni, kutatni szeretőknek nyújthatunk hathatós segítséget. A műveltség könnyebben, mindenki számára elérhető lesz a minőségi könyvtári információs ellátással, valamint esélyegyenlőségének támogatásával. ”

Végezetül Mózessy Gergely szólalt fel, aki kifejtette: már eddig is nyitottak voltak hasonló együttműködésekre – gondoljunk csak a múzeumok közötti kiadványcserékre, közös programok szervezésére, a Múzeumok Éjszakájának kapcsán megvalósult programokra – s most egy újabb állomásként jelent meg ez a pályázat.

 

Image
Fotó: Temesvári Márta

Az infrastrukturális fejlesztésre pedig kiemelten szüksége van az Egyházmegyének, hiszen ahol kevés az ember, ott a technika hatalmas segítséget nyújthat.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >