Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Előrelépés a Belváros rehabilitációjának folytatása ügyében
Előrelépés a Belváros rehabilitációjának folytatása ügyében Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2014. április 11.

Image Nevesített kormányhatározat született a Belváros rehabilitációjának folytatásáról. Az „Új Belváros – Várkörút rehabilitációja” című pályázattal lehetőség nyílhat a Várkörút és kapcsolódó területek rehabilitációja révén a szűken vett belváros „kiszélesítésére”, a 30-as évek fasorral díszített hangulatának visszahozatalára, ezzel is kapcsolódva a Nemzeti Emlékhely fejlesztési terveihez. A kormány több mint 567 millió forintot biztosít a fejlesztésre, amennyiben Székesfehérvár az utolsó pályázati feltételnek is megfelel. Döntés nyár elején várható.

 

– jelentette be sajtótájékoztató keretében dr. Cser-Palkovics András polgármester és Égi Tamás alpolgármester, az 1. számú választókörzet önkormányzati képviselője.


Funkcióbővítő típusú város-rehabilitációs projekttel indult Székesfehérvár a Közép-Dunántúli Operatív Program keretében KDOP-3.1.1/D1-14 számú felhívásán, amely „Megyei jogú városok városrehabilitációs témájú kiemelt projektjavaslataihoz” címmel jelent meg. Az első forduló végén a Belügyminisztérium támogatta a pályázatot, majd második lépésként a kormány biztosította hozzá a fedezetet.

 

 


 

Dr. Cser-Palkovics András polgármester a témában tartott sajtótájékoztatón örömmel számolt be arról, hogy egy újabb, nagyon fontos pályázati fordulónál könyvelhet el sikert Székesfehérvár. „Néhány héttel ezelőtt egy nagyon gyors előkészítő munka után tudtuk benyújtani a pályázatot, amivel a Belváros rehabilitációjának folytatásához kértünk támogatást. Ennek keretében a Várkörút és annak környéke kerülne felújításra. Nevesített kormányhatározat született arról, hogy erre a pályázatra Székesfehérvár 567,5 millió forintot kap, amennyiben az utolsó pályázati feltételnek is megfelel, és a következő felhívásra is egy megfelelő dokumentációt nyújt be.” Székesfehérvár polgármestere hozzátette, hogy a következő hetekben megtörténik az előkészítő munka, majd a pályázat benyújtása. „Ez egy 100 százalékosan támogatott pályázat. Bízom benne, hogy a tavasz-nyár fordulója környékén megszületik a pozitív döntés, és megkezdődhetnek a beruházást előkészítő munkálatok.”

 

 


 

Mint ahogy arról már egy korábbi tájékoztatón szó volt, a pályázattal lehetőség nyílik a Várkörút és kapcsolódó területek rehabilitációja révén a szűken vett belváros kiszélesítésére és a ’30-as évek fasorral díszített hangulatának visszahozatalára. A program keretében a Várkörúton kívül a Lakatos és az Arany János utca is megújul, parkosítás lesz a Zsuzsanna-forrás mellett, körforgalom létesül a Rákóczi utcán, két helyszínen. A Városháza előtti pódium és a lánckorlát mellett a Városháza 2-es épületét is felújítják.

 

 


 

A városrész önkormányzati képviselője, Égi Tamás alpolgármester az előzményekről szólva elmondta: „A Fő utca felújításakor is már arról beszéltünk, hogy folytatni szeretnénk a Belváros, és így az egész város felújítását. Kidolgozott, kész anyaggal vártuk a lehetőséget a folytatásra, így amikor egy váratlan pályázati ablak megnyílt, Székesfehérvár készen állt, hogy napokon belül egy érvényes és jó pályázatot nyújtson be.”Az önkormányzati képviselő hozzátette: „Az elmúlt időszakban is sok mindent elértünk, hiszen ha az egyik irányba elnézünk a Hiemer-háztól egészen a Bregyóig zajlik fejlesztés. A pozitív döntésnek köszönhetően most pedig elindulunk a Várkörút, Rákóczi utca, Lakatos és Arany János utca irányába is. A következő időszakban pedig érdemes lesz a Távírda utca rendezésén gondolkodni. Egyrészt, mert kapcsolódik a Várkörúthoz, másrészt a Fal közben magánpénzből zajlik egy beruházás, ahol a befektető vállalta a terület rendezését is. Így természetesen a környező utcák megújításának újragondolása is a feladatunk. Nyilván a Szent István tér megszépítésével és a Vörösmarty térrel is foglalkoznunk kell, ahol leginkább az útburkolat alatt a csapadékelvezető csatorna kérdése és a házak felújítása vár megoldásra a következő időszakban.” – szólt a jövőbeni tervekről Égi Tamás.

 


 

 

Az idei fejlesztésekről szólva dr. Cser-Palkovics András hozzátette, közgyűlési döntés született annak kapcsán, hogy befejezik a János vitéz parkot a Petőfi-ligetben. Az élhetőbb környezet érdekében növelik a zöldfelületet, megtörténik a parkfelújítás. Az Országzászló tér tervpályázat kiírására vonatkozóan a forrás rendelkezésre áll, a tervezés is zajlik. „Még az idén megvalósulhat egy olyan programelem, ahol Székesfehérvár egyedülálló, eddig még be nem mutatott értékei is nyilvánosság elé kerülnek. Szeretnénk a belső udvarok világát is megnyitni a tavaszi-nyári időszakban. Ennek első helyszíne a múzeum Fő utcai épülete lesz. A Szent István Király Múzeum és a Vörösmarty Mihály Könyvtár épületének udvarra néző belső homlokzatait felújítjuk a nyílászárókkal együtt, és megtörténik az udvar parkosítása, mégpedig olyan módon, hogy az egy közösségi tér legyen, kulturális programoknak, koncerteknek adhasson helyet. Ezen munkálatok elvégzésére az idei költségvetésből közel 40 millió forintot fordítunk.” – emelte ki a polgármester. 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >