Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Pollenhelyzet Fejér megyében
Pollenhelyzet Fejér megyében Nyomtatás E-mail
Írta: Fejér Megyei Kormányhivatal   
2014. április 16.

Image 2014-ben is működik a pollencsapda a Fejér Megyei Szent György Kórház II. számú Rendelőintézetének tetején. Az állomáson 60 km sugarú körben 32 növény és gomba légköri pollen-, ill. spóra-koncentrációját monitorozzák. A csapda a szezon végéig, előre láthatóan október 15-ig működik majd, a méréseket heti rendszerességgel értékeli az Országos Környezetegészségügyi Intézet (továbbiakban: OKI).

 
 
Idén szokatlanul korán indult a tavaszi pollenszezon, a mogyoró, az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenszórása már január elején elkezdődött. A szezon kezdetét elsősorban a megelőző téli időjárás és az aktuális hőmérséklet határozza meg. A tavasszal virágzó fáknak szükségük van a téli fagyra. Ha ez elmarad, virágzásuk a magasabb hőmérséklet hatására hamarabb elindul, de pollenszórásuk visszafogottabb lesz.
 
Az OKI megfigyelései szerint ez a jelenség egyre gyakoribb, ami összefügg a globális felmelegedéssel. Leggyakoribb tavaszi allergének: mogyoró, éger, nyír, kőris, fűz, platán. Leggyakoribb nyári allergének: pázsitfűfélék, üröm, parlagfű, lórom, útifű és a libatopfélék. A 14. hét adatai alapján a nyírfapollen mennyisége a magas – nagyon magas tartományban alakult, a hidegfront miatt a pollenkoncentráció a következő hétre mérséklődött.
 
A hét elején kezdett virágozni a platán, melynek pollenkoncentrációja elérte a magas szintet. Megkezdődött a tölgy virágzása is. A fűz, a kőris valamint a citrus- és tiszafafélék virágporának mennyisége az alacsony-közepes mennyiségben volt jelen. Fejér megyében a tölgy, a dió és a platán pollenkoncentrációja emelkedő tendenciát mutat. A kültéri allergén gombák koncentrációja jellemzően alacsony volt.
 
Az újabb hidegfront várhatóan átmenetileg ismét csökkenti a pollenkoncentrációt. Elsősorban a platán, illetve helyenként még a nyír, a tölgy, valamint az eperfafélék virágpora lehet jelen tüneteket okozó A juhar, a nyárfa, a gyertyán, a bükk, a dió, valamint a pázsitfűfélék pollenjéből is előfordulhat még a levegőben. A sokféle allergén együttes jelenléte és a magas koncentráció értékek miatt ezen időszak megterhelő lehet az allergiás betegek számára.
 
Aki valamely tavaszi fa virágporára érzékeny, készüljön fel a tavaszi csúcsidőszakra, és ha szükséges, kérjen tanácsot kezelőorvosától. Az OKI az idén is elindítja az allergiások számára az úgynevezett Pollen Napló szolgáltatást. A Pollendiary címen elérhető weblapon egy gyors regisztrációt követően az allergiások személyre szabott, hasznos információhoz juthatnak tüneteik és a pollenkoncentráció összefüggéséről.
 
Az eredményeket a mindenki számára hozzáférhető www.oki.wesper.hu internetes oldalon teszi közzé heti rendszerességgel az OKI. A helyi pollenhelyzetről a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének honlapján, az efrira1.antsz.hu/fejer honlapon is tájékozódhat.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >