Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Cserhalmi Györgyöt választották az év Shakespeare-színészének
Cserhalmi Györgyöt választották az év Shakespeare-színészének Nyomtatás E-mail
Írta: Szűcs Gábor   
2014. április 16.

Image A Vörösmarty Színház április 15-i „ Lear király” című előadása a darab vége előtt rendhagyó módon „megszakadt”. Mindennek persze örömteli okai voltak, hiszen a műsor szereplői és a közönség együtt köszönthette a társulat Gábor Miklós- díjjal kitüntetett művészét, a címszerepet megformáló Cserhalmi Györgyöt.

 
 
A színpadon megjelent Bagó Bertalan, a darab rendezője és bejelentette: évről évre rendszeresen átadják hazánkban a Gábor Miklós egykori színművész nevével fémjelzett, az év Shakespeare – színésze díját. E rangos elismerést most a Vörösmarty Színház nyerhette el, sőt – tette hozzá-, egyenesen ebben a darabban szereplő személy.
 
Elmondta, hogy megítélése szerint a szakmai díj ez alkalommal is nagyon is jó kezekbe kerül. Ezt követően Koltai Tamás, az elismerést odaítélő Gábor Miklós Alapítvány kuratóriumi elnöke, színikritikus ismertette, hogy az alapítvány egyetlen és magasztos célja, hogy miden év április 7-hez köthető időpontban átnyújthassák a legjobb Shakespeare-színésznek a Gábor Miklós-díjat. A dátum nem véletlen: az egykor ünnepelt művész születésnapjához kötődik. Koltai Tamás emlékeztetett arra, hogy az az angol drámaíró 450. születésnapjára a jövő héten emlékeznek.
 
A díj alapítója, Vass Éva, Gábor Miklós özvegye az 1960-as években Ophelia -t alakította ugyan abban a Hamlet drámában, amelyben férje a címszerepet játszotta el több, mint háromszáz alkalommal a fővárosi Madách Színházban.
 
„Ismét itt van az év egyetlen napja, amikor közösen emlékezhetünk valakire, aki már nincs közöttünk, de volt, van és lesz is, amíg emlékzeni tudunk rá, a róla elnevezett díj átadása alkalmából. Őszinte szeretettel gratulálok a Gábor Miklós-díj idei évi kitüntetettjének, Cserhalmi Györgynek ”- idézte a művésznő köszöntő sorait a színházkritikus.
 
A méltató szavak után végül a köszöntött művész, Cserhalmi György is szót kapott, aki köszönetét kifejezve elmondta, ha nincs mögötte a fantasztikus színészkompánia, és a magyar honvédség helyőrségi zenekara, akkor az elismerést sem kapja meg. Miután Bagó Bertalan kiválasztotta a Lear király címszerepére és megbízott benne, ő ezt a bizalmat igyekezett meghálálni.
 
Végül, de nem utolsó sorban köszönetét fejezte ki a technikai személyzetnek, kellékeseknek, díszletépítőknek és a nézőknek, akik életben tartják az előadást estéről estére – majd átvette az egyik oldalán Shakespeare, a másikon Gábor Miklós arcképével díszített bronz plakettet, Vígh Tamás Kossuth- díjas szobrászművész alkotását.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >