Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Kultúra és tudomány: az összekötő kapocs Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2014. április 29.

Image Újabb mérföldkőhöz érkezett a Kodolányi János Főiskola kazah oktatási kapcsolata a kazah-magyar kulturális, kutató és felsőoktatási központ ünnepélyes átadásával. "A kazah út és N. Nazarbayev Tiszteletbeli Tanszéket" Kassymbekov Mahmud, a Kazah Köztársaság Elnöki Hivatalának vezetője és Dr. h.c. Szabó Péter PhD rektor avatta fel magas rangú kazah és magyar közméltóságok részvételével 2014. április 28-án, Székesfehérváron, a főiskola Irányi Dániel utcai épületében.

 
A Kodolányi János Főiskola (KJF) nemzetközi kapcsolati hálójának fejlődésében jelentős állomás volt, hogy az elmúlt években több kazahsztáni felsőoktatási intézménnyel rendkívül eredményes kapcsolatokat sikerült a főiskolának kiépítenie, olyan egyetemekkel, mint a volt fővárosban, Almatyban található: az Al-Farabi Kazah Nemzeti Egyetemmel, a Karagandai Kazpotrebsoyuz Közgazdasági Egyetemmel, az almaty-i Dél-Kazahsztáni Állami Egyetemmel, a jelenlegi fővárosban, Asztanában az L.N. Gumilyov Eurázsiai Nemzeti-, valamint a Turán-Asztana Egyetemmel. A gyümölcsöző kapcsolatok eddig sem csupán a hallgatói- és oktatói tanulmányutakban, vendégoktatásokban merültek ki.
 

 
A dinamikusan fejlődő közép-ázsiai ország szellemi műhelyeinek oktatói ugyanis rendszeres látogatói a KJF Nemzetközi Hét elnevezésű programjának. Legutóbb pedig Kazahsztán függetlenségi ünnepének alkalmából a budapesti nagykövetség pályázatot hirdetett a főiskola hallgatói számára "Kazahsztán a függetlenség éveiben" címmel.
 
A sikeres együttműködés következő lépcsőfokaként a Fehérváron, a KJF-n átadott kazah elnökről elnevezett "A kazah út és N. Nazarbayev Tiszteletbeli Tanszék" elsősorban a kazah-magyar gazdasági, oktatási és kulturális együttműködés további élénkítését, illetve a kazah felsőoktatási intézményekkel közösen létrehozott kutatóközpont működtetését szolgálja.
 
A centrumban, amely a tervek szerint nemcsak a hallgatók, kutatók, hanem a város minden polgára számára nyitva áll, mindezeken túl az érdeklődőknek lehetősége lesz kiadványok segítségével a modern Kazahsztán történelmét megismerni és a kazah történelmi örökséget tanulmányozni valamint érdekességképpen kazah nyelvű dokumentumokkal megismerkedni.
 

 
Az ünnepségen Kassymbekov Mahmud, a Kazah Köztársaság Elnöki Hivatalának vezetője reményét fejezte ki, hogy a "A kazah út és N. Nazarbayev Tiszteletbeli Tanszék" hasznos és érdekes információkkal fog szolgálni a Kazahsztán iránt érdeklődőknek és egyre többen megismerik majd a dinamikusan fejlődő országot.
 
Dr. h.c. Szabó Péter PhD rektor beszédében a kazah felsőoktatás minőségi törekvéseit méltatta, mint mondta, azon túl, hogy a kazah felsőoktatás egyre magasabb szintű, nyitott és bátor is, hiszen mernek nagyot álmodni. Hozzátette: ennek bizonyítéka az Alfarabi Egyetem nemzetközi akkreditációs folyamata is, amelyet bizottsági tagként a főiskola tudományos rektorhelyettese, Hervainé Dr. Szabó Gyöngyvér is segít.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >